Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

“Suc de síndria”, d’Irene Moray i el mexicà “Mamartuille”, guanyadors exaequo del Festival de Cinema de Menorca

REDACCIÓ PALMA, 20.07.2019. “Suc de síndria”, d'Irene Moray i el mexicà“Mamartuille”, 
guanyadors ex-aequo del Festival de Cinema de Menorca

El jurat, compost per Isaki Lacuesta, Isa Camp, Alba Paz i Marga Melià, ha seleccionat l’obra “L’accident” com a guanyadora de la secció Balear. Una producció espanyola i una altra mexicana comparteixen el premi en la quarta edició del Festival de Cinema de Menorca.

Es tracta de Suc de síndria, de la jove cineasta Irene Moray. I de Mamartuille, del mexicà Alejandro Saevich. Suc de Síndria, una sensibilíssima història sobre sexualitats encontrades, ha estat la que ha conquerit al jurat del Festival de Cinema de Menorca. L’obra d’Irene Moray ha destacat “per tractar un tema difícil des d’una perspectiva subtil, elegant i lluminosa”. Suc de síndria arriba a Menorca després d’haver arrasat amb premis en altres festivals com Berlín, Medina del Campo, Màlaga i D’A. Està nominat al millor curt de l’any dels European Film Awards.

El curtmetratge mexicà Mamartuille, dirigit per Alejandro Saevich, és una singular comèdia que ja ha passat per festivals com Clermont-Ferrand i Palm Springs i és un candidat als Premis Ariel. En aquesta història sobre un absurd i complex conflicte internacional protagonitzat pel president de Mèxic, el jurat ha destacat “la seva gran capacitat para crear tot un món en tot just uns minuts”.

En la secció balear, el guardonat ha estat L’accident, de la cineasta Marta Font. En aquest curt de 8 minuts i que ha estat seleccionat en festivals com Bogotà i Alacalá de Henares, es narra com unes vacacions familiars a Menorca es converteixen en un viatge angoixant que oscil·la entre la realitat i la ficció. El jurat ha destacat “la seva originalitat i mestria para transportar al públic, amb pocs elements molt ben jugats, a un lloc i una època concretes per a generar primer tendresa i després acabessin tensió”.

A la secció balear també s’ha fet un esment especial al curtmetratge Ca Nostra, dirigit per Laia Foguet, que torna al FCME després de guanyar la segona edició del certamen. Dos premis més s’han atorgat en l’edició d’aquest any. D’una banda, el premi del públic al millor llargmetratge projectat durant el festival, que ha estat per a la pel·lícula La dona de la muntanya, una producció islandesa del director Benedikt Erlingsson i que ha arribat al Festival de Menorca gràcies a la col·laboració amb el Parlament Europeu. L’últim premi, i el més nou dins del certamen, és el de la secció Talent Jove, en la qual s’ha premiat La dualitat del tot, de Mariola Pax, Laia Orfila i Agus Estrada. Aquesta nova secció ha donat espai dins del festival a creadors menors de 30 anys que s’inicien en el món de l’audiovisual