Un estiu amb l’assaig

La condició vulnerable (Ed. Arcàdia) el professor de filosofia de la UB, Joan-Carles Mèlich, s’endinsa en l’estudi de la vulnerabilitat humana en un llibre molt entenedor, de prosa clara i un estil literari que el fan apte a qualsevol lector. “La vida humana no pot eludir els conflictes, les ruptures o les incongruències… Vivim en un món on el mal, el sofriment i la indiferència són obsessivament presents”, diu l’autor just en el “Pòrtic”. I per fer front al caràcter vulnerable de l’existència, a la relació imprescindible amb els altres, és necessari que les nostres respostes siguin ètiques. Enfront de la moral metafísica, feta de normes i imperatius categòrics, Mèlich defensa que només l’ètica, davant cada contingència, pot fer front a la nostra vulnerabilitat.

Ramon RamonL’infiltrat. Estratègies d’intrusió, anonimat i resistència (Ed. Arcàdia). El poeta Lluís Calvo, també assagista brillant, presenta en aquesta obra tres estratègies de resistència complementàries de la lluita social al carrer, ja que l’acció política col·lectiva necessita també del combat individual. Davant el control, l’exposició i la invasió de les nostres vides que exerceix el neoliberalisme gràcies, sobretot, als dispositius creats per les noves tecnologies i els grans mitjans audiovisuals, vagarejar, infiltrar-se i amagar-se són les tres formes de dissidència per desactivar els mecanismes del poder que proposa Calvo, en un text molt ric de referències literàries i filosòfiques.

Llum a l’atzucac (Ed. Bromera) del poeta Ramon Ramon s’emmarcaria, de fet, dins el gènere del dietarisme, però no és estrany que guanyés el Premi d’Assaig de la Macomunitat de la Ribera Alta i de la Crítica dels Escriptors Valencians 2019, ja que és un llibre ple de saviesa literària i cultural que presenta fondes reflexions entorn de la societat, la història, la literatura, l’art, la política i la pròpia biografia. Una visió lúcida, àcida a vegades, escèptica o irònica d’altres, tendra també, que ens parla amb intel·ligència i coneixement d’una gran diversitat de temes –sense defugir la qüestió dolorosa del país i de la identitat, tan complexos i difícils al País Valencià– mitjançant una prosa bella i precisa.

I si encara no ho heu fet, també seria un bon moment per endinsar-vos en la lectura i el pensament d’un altre llibre imprescindible que he citat altres vegades, però que no em cansaria de recomanar: Nova il·lustració radical (Ed. Anagrama) de Marina Garcés.

Bon estiu i bones lectures.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 23-07-2019)