Avui conversem amb Bernat Roig, arqueòleg i un dels impulsors de l’associació salinera la Vedelleta d’Or, dedicada a la investigació i difusió del patrimoni cultural i arqueològic de Ses Salines.
Bon dia Bernat!
Bon dia
Què és la Vedelleta d’or?
Fa quatre anys un grup de persones, d’aquí de Ses Salines, ens vàrem reunir per què consideràvem necessari impulsar el tema del patrimoni cultural i l’arqueologia dins el municipi. Un dels motius era que tenim una riquesa molt gran en aquest sentit i la volíem donar a conèixer. Vàrem decidir que la millor manera era crear una associació cultural.
Així va néixer la Vedelleta d’or dedicada a la preservació, conservació, difusió i estudi del patrimoni arqueològic de Ses Salines
És una cosa que ens demanen molt sovint. El motiu és que hi ha una llegenda a Ses Salines, pròpia només del lloc, que diu que o bé a Sa Talaia Joana – que és al poblat dels Antigors- o a Sa Carrotja, o altres indrets del poble – hi ha diverses versions- hi ha enterrada una vedelleta d’or, i que qui la trobi serà ric per sempre. Nosaltres el que intentem és ajuntar aquesta llegenda patrimonial local amb els nostres objectius com associació, fent veure que l’associació és la vedelleta. Què els nostres objectius són aquesta riquesa en si mateixa.
Vàrem començar fa poc de més de quatre anys, i hem fet diverses activitats. Primer tenim tota sa feina de difusió, de descobrir a la gent tot el que teníem. Molta gent ni tan sols sabia el que tenim.
Te n’adones quan fas una feina de recerca i dius: aquí tenim tants de poblats talaiòtics, tantes mostres d’aquesta cultura i després ho ensenyes a la gent. L’objectiu és que la gent estigui informada i pugui apreciar també el que tenim. Si tu no els hi mostres i no ho coneixen és com si no existís.
La gent va quedar veritablement sorpresa. En això ens dedicàrem els primers anys. Visites nostres als jaciments locals per explicar-los el que teníem. Molta divulgació.
Després ja vàrem començar a anar més enfora, a través de Mallorca, fèiem excursions i visites guiades, i aprofitàvem per establir comparacions entre els nostres jaciments i els jaciments d’altres contrades. Per mostrar també com afectaven als nostres i quina relació hi havia.
Quan vàrem tenir tota la difusió del municipi llesta, ens vàrem decidir a dedicar-nos a un altra cosa impulsant l’excavació del fossat a Ses Salines.
El jaciment dels Antigors està una mica abandonat?
El poblat dels antigors és privat. Està xapat en dos. Hi ha una part – la més petita- on hi ha el Talaiot més ben conservat, aquest tros és dels propietaris de Can Bonico. L’altra part és d’una persona de Santanyí.
El que s’hauria de fer és adquirir-ho i adequar-ho per les visites. Establir un itinerari de tot el jaciment i donar una explicació del que hi ha al poblat.
Precisament, la primera actuació que férem amb la Vedelleta va ser fer net el talaiot, que se l’estaven menjant els ullastres. Vàrem fer una foto abans i una després, i quan les vàrem ensenyar a la gent va ser com una descoberta
A Menorca acaben de posar en marxa el programa Menorca talaiòtica. Pareix que a altres llocs li donen més importància a la riquesa arqueològica. A Mallorca pareix que no hi ha interès?
És cert que aquesta riquesa que tenim ha estat una cosa totalment abandonada. A Menorca està més ben conservada i valorada.
És una lluita personal meva que això canvií, i crec que al final ha de tenir una acceptació. Tan sols sigui perquè a les illes vivim del turisme, i el patrimoni la cultura l’hem d’explotar també a través del sector turístic. Fins ara no ho han sabut veure, es pot derivar molta riquesa d’aquí.
La cultura és un arma de doble fil, que per un costat enriqueix a la població autòctona que agafa més cultura i més coneixements sobre el seu passat – només per això ja val la pena – però a més a més, pot donar un rendiment econòmic. Per tant a adequar tots aquests jaciments dinamitzaria més l’economia de les Illes
Anem sobrats d’atractius turístics?
Aniríem sobrats per què tenim en quantitat, per no anem sobrats per què no ho estem aprofitant gens. Aquest és el problema principal
Quins projectes teniu ara a Ses Salines
La zona de Ses Salines és una de les més interessants de Mallorca – i no per què ho digui jo que som saliner – Hem de tenir en compte que en l’antiguitat les persones es movien a través de la mar. El fet de ser una illa feren molt importants els contactes marítims, i curiosament entre Ses Salines i Cabrera passava la ruta marítima sud per anar a Mallorca. La nord passava per Pollença per Alcúdia, per mor d’això també hi ha molts jaciments. Hi havia molt de tràfic i això ens converteix en un enclavament especialment atractiu per a qualsevol cultura que hagi passat per Mallorca.
Això es comprova en què tenim mostres de totes les cultures que han passat per Mallorca. Si fas un resseguiment, ho veus: tenim cultura naviforme, cultura talaiòtica, romana, dels vàndals, bizantins.. Islàmica. I després de la conquesta cristiana, també tenim mostres de tota l’arquitectura i de tota la cultura material que es pot derivar. Això s’ha de dinamitzar i s’ha d’explotar
Ara hem començat amb col·laboració amb un equip d’investigació que feia un estudi de població l’època romana, i les persones de la Vedelleta – que en realitat som les mateixes persones – una excavació del fossat romà de Ses Salines
Als finals dels anys vuitanta Honorat Bauçà, un historiador local, ja va parlar d’aquest fossat a un article que va tenir molt de ressò i no s’havia tornat a parlar. Nosaltres crèiem necessari tornar a incidir sobre l’assumpte, amb l’objectiu de saber exactament que va passar aquí.
L’article donava unes mesures que pareixien molt petites per un assentament de campanya d’època a romana, i havíem de continuar a veure què era exactament. Descobrir la veritat.
Tot va començar a causa de unes obres d’una rampa d’accés devora l’església. L’excavació donava restes romanes del segle II i III DC , és a dir, d’època romana. Això fa pensar que en aquesta època ja hi havia població romana que vivia a Ses Salines. El fet que aquestes restes estaven a molt poca distància – 20 o 30 metres- d’allí on Honorat Bauçà ubicava el fossat romà ens va donar l’alerta. Immediatament ens van posar en contacte amb el departament de prospecció i investigació del Consell de Mallorca i vàrem fer un projecte d’excavació, que li vàrem presentar. Quan ens varen donar el permís, vàrem començar a excavar a veure si podíem trobar el fossat. Els fossats tenien – era el que havia documentat en Honorat Bauçà- forma de V per defensar el campament. De triangle invertit.
Si poguéssim trobar un lloc intacte i arribar a baix de tot, podríem saber el moment en què va deixar de ser útil i ho varen acabar tapant. I Aquest era el nostre objectiu. Començàrem la campanya segons el mapa que teníem. Hi ha dos trossos del fossat que estan descoberts: un devora el supermercat i l’altre a una tanca adjacent que ressegueix la línia. Continuàrem amb la línia per determinar on podíem excavar i ho férem allí on nosaltres creiem que continuava el fossat. Un bon dia casualment el veïnat ens va dir que no passava per allí, que ho feia per davall la seva portassa. Això ens va sorprendre per què normalment, aquest tipus de fossats feien una forma quadrada o rectangular, però aquest feia una corba estranya assolint una espècie de forma de pentàgon irregular.
Varen excavar a un altre lloc i allí sí que ho vàrem trobar, estava davall una paret i no vàrem poder arribar fins a baix de tot. Ara que sabem aproximadament la forma que té, tenim diferents alternatives per què hem trobat diverses estructures. O bé podem continuar excavant, i esbrinar que és el que hi ha allà baix.
Un altre pregunta que tenim és, si quan es va deixar d’emprar va ser per què aquest campament es va convertir en una població romana i es va expandir, o si una vegada emprat es va tapar i no va passar res més. Nosaltres creiem que si, que es va crear una població romana.
Quin finançament teniu? Del Consell, de l’Ajuntament?
No, fins ara ho hem fet de forma totalment gratuïta. Només l’Ajuntament pagava els berenars. Enguany l’Ajuntament continuarà ajudant en el mateix sentit, i hem demanat una subvenció al Consell que veurem si arriba o no.
Si el Consell ens dóna la subvenció es pot pagar als arqueòlegs i es podrà avançar molt més. Entre altres coses, ens servirà per poder comprar eines, per què l’any passat algun picapedrer ens va dur eines, per què no en teníem de pròpies. La gent sent aquestes coses i s’interessen i fins i tot col·laboren com potser en aquest cas, cosa de la qual estem molt contents
Per quants d’anys teniu amb aquesta investigació?
Si de veritat es descobreix que hi ha una població romana que està al subsòl de Ses Salines, això podria no acabar mai. Ara, el nostre projecte està pensat per cinc anys. És un projecte quinquennal. Aquí hauríem de veure el que hem trobat, estudiar-ho i arribar a un estudi final de conclusions, i publicar-ho.
El nostre objectiu és aquest, esbrinar si hi havia població romana i si està relacionada amb el fossat romà. Que hi ha restes romanes és segur. Hi ha diverses estratigrafies inalterades d’època romana.
Com ho heu pogut datar?
Ho hem datat per ceràmica. Fragments de terra sigil·la ta africana, àmfores del segle II o III. Numismàtica res, no hem trobat cap moneda
Bé Bernat, ha estat molt interessant. Una darrera pregunta obligada. Què trobes d’aquestes plataformes digitals culturals com la nostra?
Jo crec que avui dia, de cada vegada més, la gent està més acostumada a seure a l’ordinador i informar-se d’aquesta manera. És més fàcil tenir-ho tot a dos clics. Les coses en paper per desgràcia, ja no arriben tanta de gent
Moltes gràcies
Jo m’hi he passejat una mica per la vostra pàgina i m’ha agradat moltíssim. A poc a poc anirà creixent i la vostra oferta és molt interessant