En moltes ocasions es parla sobre el valor dels processos creatius i artístics com mitjà i canal d’expressió i transformació individual i col·lectiva. I és que la Cultura és un sector clau per al desenvolupament social, encara que no sempre es defensi i mostri com a tal en totes les esferes implicades. Si a aquesta capacitat transformadora de la Cultura i l’Art el suma el poder del riure com eina de desenvolupament, construcció de capacitats i enfortiment de l’autoconfiança, el resultat són projectes intensius en conscienciació, dinamització social i emocional.I és que el riure és un mitjà i un fi en si mateix i per sort existeixen professionals que conjuguen creativitat i el poder del riure per a provocar, més enllà de passar una bona estona, estats i processos de reflexió, comprensió i construcció positiva.
En aquesta ocasió hem tingut la gran oportunitat de conversar amb Celia Ruiz, professional del Clown que ha transitat per Balears amb tallers i el seu projecte “Mamma Nostrum”.
Celia, abans de passar a parlar del treball que has realitzat a Balears aquests dies, ens agradaria que ens parlessis un poc sobre la labor tan fascinant que realitzes com professional per tot el món, com va sorgir la teva motivació perquè et dediquessis a això i quins projectes o experiències destaques dels realitzats fins avui?
Mi motivación surgió a través de mi propia experiencia personal cómo artista entregada a la sanación y el arte como conjunto, y desde ahí ofrecer a grupos de mujeres la oportunidad de ver, sentir y sanar sus fracasos a través del clown, surge desde la creación de mi espectáculo en clown, Mamma Nostrum, un espectáculo que cuenta desde el corazón una experiencia de mujer, madre y creadora, que sana su separación en ámbito de violencia poniéndose su nariz roja y consiguiendo transformar su mujer fracasada en mujer libre.
Viajo con mi paltaforma Clown&Soulwoman por países de Latinoamérica y Europa, dando espacio a crear círculos de mujeres que quieren comunicar sus emociones de mujer a través del clown, dejando una puerta abierta para continuar sus procesos de creación y sanación, tenemos unas 160 mujeres creando en este momento, es un placer….
Pronto viajamos a México, a DF y San Cristobal para presentar el Mamma Nostrum y Clown&Soulwoman…. Invitadas por dos integrantes de la ONU, que presentan el proyecto junto con su plataforma de trabajo social “Un mundo con sentido”.
Parlem de cultura, creativitat, emocions i transformació social. Aquesta no ha estat la teva primera visita a Balears sinó que ja has estat en diverses ocasions, parla’ns sobre els treballs i projectes que has desenvolupat en les illes.
Llegué a Formentera en 2006, trabajé en la formación de grupos de teatro, después conocí en Ibiza, la escuela Bont´s International Clown School , realicé la academia de otoño en técnica del clown, y de ahí comencé a trabajar con ellos en coordinación internacional de cursos, fundando junto a Eric de Bont la Cía Bont´s República Independiente del Fracaso, creando el espectáculo de Piojos y Manzanas, un espectáculo de género social y cultural dirigido a niñ@s con cáncer, creé mi espectáculo Mamma Nostrum, estrené en Can Ventosa, pasé por Teatro España de Ibiza, viajé a Formentera para celebrar el Día Internacional de la Mujer….
Durante mis 4 años de estancia en la escuela, la gran demanda de mujeres que vienen a sanar a través del clown, por lo que decidí abrir una plataforma internacional de creación para mujeres artistas y no artistas, dejando espacio a la violencia de género, mujeres en desarraigo, abusos… y apoyarlas para su sanación mediante el arte.
En Menorca trabajo cómo profesora en la Transladada Bont´s International Clown School, ofrezco talleres en las islas de teatro gestual, teatro de objeto, y el pasado 6 de junio ofrecí mi espectáculo en la Sala Multifuncional de Es Mercadal, y presenté mi plataforma en Menorca, obteniendo un gran éxito por ambas partes.
També has portat a Menorca l’espectacle “Mamma Nostrum”, un projecte ideat i produït per tu mateixa que versa sobre les dificultats que es presenten quan es produïxen separacions matrimonials amb fills a càrrec. Parla’ns un poc sobre l’experiència a l’illa, com va sorgir la idea de portar-lo a terme i quins resultats o conclusions extreus de la seva realització?
Desde que llegué a Menorca cómo profesora, muchos grupos de teatro, actores y artistas de la isla, demandaban ver mi espectáculo, cerré fecha en Es Mercadal, y obtuve un gran aplauso del público, para mi esa es la gran conclusión de mi trabajo, el público reaccionó a Mamma Nostrum cómo se espera… un gran movimiento de emociones que van desde el escenario al público, una hora de sanación y arte… dejando un poso en el corazón cómo mensaje… deja que tu libertad se expanda…
Se’ns queden moltes preguntes en el tinter però segur que es produiran més ocasions per altres converses, no obstant això no volem deixar de realitzar-te una pregunta entorn a un tema amb el qual sempre acabem les entrevistes, Cultura i àmbit digital… quina opinió i experiència tens referent a això tant a nivell general com particularment al teu àmbit d’acció?
Desde los últimos años, las redes sociales en Internet han conseguido unir más al mundo, hacer que se creen redes a nivel mundial, y eso…. Para mí es uno de los logros más maravillosos que puedan haberse logrado, así que, que puedo decir… es magia poder conectar con el mundo , una oportunidad increíble para expandirse…
Agrair-te molt el poder haver conversat amb tu. Esperem veure’t sovint per les illes. Gràcies i fins aviat!
Gracias a vosotros, un abrazo
Celia Ruiz