Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Una conversa amb Donallop

Donallop

Just acabades les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, dedicam la primera entrevista d’aquest 2015 a la bona música. Concretament parlam amb Pere Bestard i Jane Rose que formen els Donallop,  un grup emergent però ja amb una bona trajectòria al darrere. Justament el passat dissabte, dia 3 de gener presentaren el seu darrer treball i sembla que va ser un bon èxit.

Bon dia, Pere i Jane! Existiu com a grup des del 2009 però quin va ser el vostre camí professional fins a arribar a formar Donallop?

P- Havia tengut altres grups com Waiting the Widow, Tetrasonic, entre altres, fins que Donallop va arribar.

J- El meu camí començà amb DONALLOP

Cantar en català us ha fet més difícil navegar en el món de la música?

P i J- No, en absolut. Hem tocat a Madrid, Gènova, Savona, Marsella. Burdeus, Londres entre d’altres ciutats que no són de parla catalana i ens han acollit d’allò més. “No Problemo amigo” 😉

Les vostres melodies formen un estil propi entre el rock català més tranquil, el folk, el country i ens recorden un poc a Neil Young. En tot cas una música per escoltar però sobretot per a sentir. Com la composau?

J – És un procés que va del text a la música o de la música al text, de manera alterna, i sempre amb calma i dedicació, moltes proves, modificacions, fins que la cançó va agafant forma i ens agrada.

En què us inspirau per a les vostres lletres? També sorprenen agradablement. Tracten diferents temes però sempre contats i cantats d’una manera fresca i nova.

P – Moltes gràcies…mmm….la inspiració sol venir del subconscient no? D’on surten els nostres somnis i desitjos, i confusions, jejeje… hi ha moltes maneres de deixar-lo parlar, unes vegades saps que vols parlar d’una cosa i vas provant unes altres mitjançant l’escriptura mecànica la mà et diu el que pensa el cor o el que sent el cervell indistintament.

Heu tret el vostre segon treball #Milestones i heu actuat a Balears, Catalunya, França… Això no ho poden dir tots els grups. Estau contents del vostre recorregut?

I també Londres!! Estam súper-contents, la gira de 43 dies ha estat un èxit, hem aguantat molt bé la convivència (tot i que ja vivim plegats, això ajuda) i n’hem sortit reforçats, amb moltes de seguir endavant i lluitar a mort pel nostre projecte.
Precisament aquest treball, #Milestones, es pot comprar a través d’internet i també es poden comprar i descarregar les diferents cançons que el formen. Heu fet de la xarxa “la vostra amiga” i no “la vostra amenaça”. Aquest és el futur dins la indústria musical?

La xarxa és la nostra amiga, sempre plegats. No sabem si és el futur però sí el nostre present i la nostra manera de comunicar-nos amb els llobatons i llobatones i amb el món quan no estam tocant en un concert en viu, que per altra banda és on ens comunicam més i gaudim de debò.

I relacionat amb l’anterior, coneixeu la nova llei de propietat intel·lectual? Creis que servirà per ajudar i afavorir als autors?

No estam plenament al corrent dels detalls.

Com a artistes de les Illes, com veis el present i el futur del món de la música en concret i de la cultura en general a les Balears?

Ara mateix estam vivint un moment d’esplendor en quant a creació musical a Mallorca, concretament, que és el que nosaltres coneixem, no se si podem parlar del futur, però si aconseguíssim crear un teixit d’indústria musical o indústria cultural, tal volta podríem afiançar aquest bon moment i poder perpetuar-lo aconseguint d’aquesta manera que la gent es pogués dedicar plenament a l’ofici de la música, com a músics i tot allò que ho envolta, programació, tècnics, oficines de management, promotors, sales, festivals, etc… Això seria molt positiu.

La crisi per una banda i les polítiques repressives i castradores del govern per alta banda, no han pogut aturar el fet que el poble s’expressi d’una manera cultural. La cultura, la identitat, la vida, la solidaritat són valors que han volgut ser destruïts pels governants però han aconseguit tot el contrari, cada vegada més llaços, cada vegada més grups, més artistes, més cultura en definitiva, que inunda la vida del poble.

A continuació us feim una pregunta obligada a les nostres entrevistes, encara que ja quasi ens l’heu contestada. Què opinau de la relació d’internet, les noves tecnologies, les xarxes socials, amb el món de la Cultura?

Les xarxes s’han de saber utilitzar per aconseguir els objectius de cada projecte cultural, poden facilitar-te les coses, però no ho són tot. Si un ho utilitza de manera creativa, enginyosa i original es poden arribar a crear sinergies entre la gent i l’artista i formar un tot, una comunitat, si això sorgeix és fantàstic.

I ja per acabar, quins projectes teniu a partir d’ara?

El nostre disc encara té molt de camí cercar nous concerts, també estam composant ja temes nous per a un possible proper treball i qualque sorpresa més que ara no podem desvetllar. Moltes gràcies i bon any!!

Moltes gràcies per aquesta estoneta Donallop. També us desitjam un 2015 ple d’èxits i bona feina!!

Si voleu escoltar la música dels nostres amics Pere i Jane, no heu de fer més que visitar la seva plana web aquí