Una Conversa amb José M. García, coordinador M-SONA Festival

La cultura abasta molt d’àmbits i diferents disciplines i una d’elles és la Cultura Tradicional Popular i Folklòric, tan importants identitàriament a les nostres illes.


En uns dies comença a Menorca una nova edició del M-SONA Festival, una inicitava que celebra aquest any el seu quart aniversari. Amb aquest motiu parlem una estoneta amb el José Manuel García, coordinador del Festival, per tal de conèixer el que hi ha al darrere d’aquest esdeveniment.

Hola José Manuel, la Cultura Tradicional Popular és un àmbit amb seguidors i agrupacions que treballen per tal que aquesta cultura tradicional nostra no es perdi. Explica’ns un poc que és el M-SONA i qui l’organitza?

Hola amics d’Art-Xipèlag i lectors de la plataforma. Primer de tot donar-vos l’enhorabona per aquesta iniciativa digital tan necessària i que ajudarà molt a trencar barreres físiques a la Cultura entre les illes. Doncs el M-SONA Festival és el Festival de Música Tradicional Popular de Menorca  i va néixer el 2010 gràcies a la feina de l’associació que l’organitza, Es Bastió de s’illa. El festival té com a finalitat principal, entre altres motius, potenciar i posar en el lloc on correspon a aquest estil musical tan nostre, relegat a les actuacions dels grups musicals purament com un grup més dins l’àmbit de l’illa sense posar en valor la importància d’aquesta música.

Un festival que intenta estar estructurat com els grans festivals aglutinant molts de dies amb concerts, activitats i exposicions a diverses localitzacions de l’illa. I sempre pensant en treure la música al carrer.

També des de les dues darreres edicions el Festival està retransmetent tots els concerts via STREAMING  fent possible que la nostra música pugui arribar a tot el món mitjançant la xarxa i donar un valor afegit a les actuacions. És un aspecte molt important el fet de que tots els grups que hi participen ho fan sense contraprestació econòmica com a suport al projecte tenint en compte la seva necessitat i les mancances de finançament que pateix el sector per desenvolupar grans esdeveniments.

Com ja he dit, aquest projecte neix de l’associació cultural Es Bastió de s’illa i del seu grup de música amb el mateix nom. Associació creada el 2008 per les inquietuds dels seus components per la música tradicional de Menorca.

Des del primer moment l’associació sense ànim de lucre va tenir clar el seu paper de ser creador de projectes que potenciïn la nostra música arribant a editar un cançoner en format paper amb les lletres que interpreten i fa pocs anys editant un CD i regalant-lo a la gent que assistia als seus concerts.

Realment és un projecte molt viu, amb moltes ganes de créixer i fer molta feina. Quina és la teva valoració de les quatre edicions del M-SONA Festival?

Aquestes quatre edicions han sigut sempre positives, vist des del punt que poc a poc es va coneixent en l’àmbit de l’illa i fora d’ella.

S’ha de valorar que aquest Festival es recolza econòmicament amb les aportacions de petits comerços de les localitats i d’entitats públiques, ambdues coses han anat en augment a base de molt de treball per part de l’associació impulsora del mateix.

Hi va haver un any que no es va realitzar per petits desacords amb una entitat publica però que es va veure aclarida i superada l’any passat. Volem creure que perquè han començat a valorar una mica més seriosament aquest projecte.

La resposta del públic ha estat sempre bona allà a on s’han fet concerts i activitats així com a les escoles a on hem anat treballant fent tallers de balls tradicionals.

Quines diferències o aspectes destacaries d’aquesta quarta edició del M-SONA en relació a les altres edicions?

D’aquesta quarta edició vull destacar el bon nivell dels grups participants així com l’esforç que des de l’organització s’ha realitzat per fer les dues exposicions i un quadern didàctic preparat per experts que reforçarà la feina dels tallers escolars, mostrant els orígens, els instruments i els balls a la música menorquina.

També destacaria l’aposta que seguim fent per les noves tecnologies, per una part tornant a retransmetre tot el MENORCA SONA FESTIVAL per STREAMING al www.msonafestival.es o a www.menorca.es. I per un altre l’exposició titulada “del Vinil al CD a la música menorquina” a on es podran veure els més de 80 treballs discogràfics que s’han fet a l’illa dins la temàtica de música tradicional, amb la particularitat que totes les cançons, més de 700, es podran escoltar en format digital gràcies a dues tabletes disponibles a la sala d’exposicions per ús per part dels assistents.

Ja hem comentat que la música tradicional popular és seguida i estimada per part de la societat en l’àmbit balear per la seva importància identitària però també hi ha particularitats a tenir en compte. Quina opinió tens sobre el vostre àmbit a escala balear?

Per sort o per desgràcia a l’illa de Menorca la música tradicional està poc valorada per les institucions públiques i també en certa manera per la mateixa gent. En l’àmbit Balear, crec que esta molt més valorada a cada illa però crec que s’hauria de fer una aposta ferma per la difusió de les mateixes a la resta de les illes intentant potenciar i facilitar la circulació dels diferents grups de les illes entre les mateixes.

Crec que un fil d’unió tan important com és la nostra música tradicional popular a escala balear no està gens potenciat, relegat només a les mostres més folklòriques, no sent aquestes solament les existents a l’arxipèlag doncs la música tradicional popular no ha de ser exclusivament identificat amb folklòric.

Per acabar, tot i que hi hauria moltes coses més per a poder comentar, aquesta nova plataforma Art-Xipèlag és fruit d’un grup de gestor culturals de les Balears que han volgut crear un espai digital per a la Cultura de totes les illes. Agraïm les teves bones paraules i et volem demanar, quina opinió tens sobre àmbit digital i la Cultura?

Crec que en aquest món en què ens ha tocat viure, i per la nostra part per a defensar una música tan important, l’àmbit digital és una eina a tenir molt en compte per les possibilitats de visibilitat que aporta. Obre uns camins inaccessibles i moltes opcions de diàleg, coneixement i fins i tot de creació. Realment crec que és molt important treballar per tal d’extreure el màxim profit a què les noves tecnologies ens poden permetre fer.

Gràcies José Manuel per l’estoneta i per fer-nos un poc més partícips del vostre projecte.