Una conversa amb Llorenç Barber, President de la FEMEFOLK

La diversitat de les expressions i manifestacions culturals i artístiques és un símbol de riquesa majúscula i la seva defensa, preservació i difusió treballs que suposen un valor afegit al desenvolupament social i cultural de tot territori. Una d’aquestes expressions i manifestacions és la Cultura Tradicional i Popular, una part de la cultura amb un gran valor històric i d’arrels que parla per si mateixa i que compta amb un gran nombre de persones que la segueixen i defensen.

A Balears comptem amb entitats, projectes i persones molt implicades amb la Cultura Tradicional Popular i ja vam tenir l’oportunitat de parlar amb José Manuel García com coordinador del M-SONA Festival de Música Tradicional Popular de Menorca. Avui tenim el plaer de parlar amb Llorenç Barber, President de la Federació Menorquina de Grups Folklòrics (FEMEFOLK), una entitat consolidada i amb molta trajectòria dins la cultura tradicional popular menorquina.

Llorenç, parla’ns una mica sobre què és la FEMEFOLK i quins són els seus objectius?

Com diu el seu nom es sa federació dels grups folklòrics de Menorca, va néixer l’any 1999, en principi vam ser 8 grups que vam començar, i a dia d’avui ja som 12: els 6 de Ciutadella, els 2 de Ferreries, el des Migjorn, el d’Alaior, el d’Es Castell i el de Sant lluís.

Es va crear perquè tots els grups, més o manco, tenim els mateixos objectius i inquietuds, en definitiva per anar tots a l’una, i tenir més força de cara a cercar subvencions i posar-nos un poc més d’acord per complir aquests objectius, que serien recerca i divulgació de cançons i balls tradicionals.

I és que hi ha molta feina a fer quan es parla de recuperació i difusió de la cultura. Quins són els projectes que ha desenvolupat fins avui en dia la Federació?

Jo diria que el més important que ha fet la FEMEFOLK, primer és ajuntar les agrupacions, fer que ens coneguem més.
En quant a investigació ha estat el treball d’investigació de vestuari del segle XVIII, que van fer qui va ser el primer president de la FEMEFOLK en Damià Bosch, juntament amb altra gent, destacant a na Rut Mont i n’Anna Serra. A banda del llibre que es va publicar l’any 2008, després de més de 8 anys de treball d’investigació, ens ha servit de guia a tots els grups que ho han volgut, per fer-nos els vestuaris que emprem per ballar o fer desfilades, el resultat ha estat extraordinari.

També es va recuperar el que és sa castanyola Menorquina, gràcies a uns tallers que vam fer des de sa FEMEFOLK, amb sa col·laboració d’en Joan Huguet.

Com a federació aglutineu i representeu a les agrupacions folklòriques de l’illa. Ens consta que en temps passats la participació i adhesió a entitats com la vostra era molt més activa, com es troba avui en dia la Federació pel que fa a participació i representació del sector a Menorca?

Abans he nomenat tots els grups que formen part de sa FEMEFOLK, que són tots els de Menorca excepte un grup, com podeu veure sa participació és quasi des 100%.

Llavors a Menorca és fantàstica la participació a la Federeació! Hi ha també altres agrupacions i entitats relacionades amb la cultura tradicional popular menorquina que no són purament folklòrics, un exemple és el M-SONA Festival organitzat pel grup Es Bastió de s’Illa. Com es relaciona i col·labora la FEMEFOLK amb aquestes?

Sa relació és bona, de fet cada any hi ha algun grup que està dins la FEMEFOLK que participa a nes festival M-Sona. I no hi ha cap problema ni un amb altres agrupacions musicals, al cap i a la fi tots feim cultura.

I tant. Per a la cultura en general els darrers anys han estat i són molt difícils econòmicament tant per la reducció d’inversió pública com de patrocini privat. Quina visió té la FEMEFOLK sobre la problemàtica envers la cultura tradicional popular?

Sí que és cert que tothom se n’ha ressentit a nivell econòmic. Personalment crec que els qui ens governen, veuen sa cultura com una despesa més, quan en realitat és una inversió. El fet que s’organitzi una ballada a qualsevol banda, fa que sa gent borini i dóna vida a aquell lloc.

Una acció molt important pel sector cultural tradicional i folklòric a les Balears és la relació entre les agrupacions i entitats de les illes. Quina situació actual es viu per dur a terme aquestes accions?

Una activitat que duen a terme les agrupacions, són intercanvis culturals amb altres agrupacions, tant de Balears com de la península, fins i tot de fora d’Espanya. El què passa és que això representa despeses i de cada vegada és més difícil dur-ho a terme.

La veritat és que es fa difícil. Com es relaciona la FEMEFOLK amb altres federacions i entitats del sector de fora de Menorca?

Sa relació amb sa federació de Mallorca i Eivissa han estat bones. Durant uns anys, es va fer el que deim “Intercanvi entre Illes”, que es feia cada any a ses tres illes, això estava subvencionat pel Govern Balear que ens pagava els passatges, però es van acabar les subvencions i ja fa un parell d’anys que no es fa. Avui en dia no feim res conjunt amb ses federacions.

Quina llàstima.

A Art-Xipèlag estem creant un Directori de la Cultura de les Illes Balears per crear un catàleg a on cada organització, agrupació, artista, empresa i entitat de la cultura i l’art de les Balears pot tenir la seva pròpia fitxa gratuïtament. Ara que coneixeu el Directori, trobau que és important l’existència d’aquest espai digital per tal que les entitats i agrupacions de la cultura tradicional popular de les illes us pugueu trobar i contactar?

Encara que jo personalment no estigui molt familiaritzat dins aquest món, avui en dia totes aquestes eines digitals són importants, i molt efectives.

I a a nivell general, donat que Art-Xipèlag és una plataforma digital per a la cultura de les Balears, quina opinió té sobre cultura i àmbit digital i com considera que les noves tecnologies poden ajudar a la tasca que desenvolupa la seva entitat?

Com he dit abans són molt efectives, de fet ens posem en contacte a través de correu electrònic, tant a nivell federatiu, com a nivell de grups per organitzar els intercanvis amb altres agrupacions de fora de s’illa. També feim molta divulgació de ses nostres activitats, a través de les noves tecnologies.

Moltes gràcies Llorenç, ha estat un plaer poder parlar una mica amb tu en representació de la FEMEFOLK.