La Història, el patrimoni, la literatura, la investigació o la natura són inclosos dins la conversa d’aquesta setmana. Però, sobretot, un gran coneixement de la cultura de les Illes i una gran capacitat per difondre-la. És un plaer escoltar a Tomàs Vibot quan conta fets i anècdotes de la història de les Balears perquè et transporta en el temps i t’imagines lluitant contra els sarraïns o passejant amb l’Arxiduc per Son Marroig. Si no l’heu llegit o no heu fet cap recorregut guiat amb ell, us recomanam que ho faceu, sempre et quedes amb ganes de més.
Tomàs, si miram el teu ampli currículum veim que ets escriptor, investigador, filòleg, promotor cultural… Per no demanar què és el que més t’agrada et demanarem… a què et dediques actualment?
Des de fa anys em dedic professionalment a la redacció de llibres i articles sobre temàtica històrico-patrimonial referits a les illes Balears, a la realització d’itineraris culturals (especialment els caps de setmana) i també a la docència. Tres caires que en realitat freguen i complementen molt bé.
Has realitzat moltes conferències sobre història, literatura, folklore i col·laboracions en revistes literàries i històriques com els Estudis Romànics o el butlletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, entre molts d’altres i també has participat en Jornades d’Estudis Locals i a programes de radio. És fàcil o difícil la difusió de la cultura a les Balears?
Des de fa pràcticament dues dècades, Mallorca ha viscut un veritable “boom” en la difusió cultural, especialment dins l’àrea dels itineraris culturals, conferències i també estudis locals, que és el meu espai professional. És a dir, hi ha hagut un creixent interès, tant públic com privat, per fer arribar la cultura a tothom i no ser un reducte d’un determinat sector especialitzat. Com que aquest interès en aquests camps té força, resulta fàcil ja que hi ha demanda, encara que des de l’inici de la crisi hi ha hagut una notable minva de projectes i activitats.
Ets un gran estudiós del nostre patrimoni i les nostres tradicions i també ets guia cultural i guia de muntanya. Com veus l’interès de la gent de Balears cap a aquests temes?
Tal com he dit, l’interès n’és molt important. La gent s’interessa cada cop més pel nostre patrimoni, la nostra cultura, la nostra idiosincràsia. Encara així manca molta de feina en aquest aspecte. Tot i que el públic mallorquí comença a conèixer i apreciar el que som i tenim, fa falta que això arribi a més població. La cultura ens fa més “humans” i ens fa estar millor al món, i en el nostre cas, al nostre món més immediat, que és Mallorca. Com més en coneguem, més conscients serem del que som i per tant més ens respectarem i respectaran des de fora. Tal com digué R. W. Emerson “el gran triomf de la cultura és sobrepujar la identitat”. Determinats desastres patrimonials comesos en el passat (com per exemple, l’enderrocament de les murades de Palma), ara serien impensables. Tot i això, les agressions al nostre patrimoni continuen… Cal estar alerta, conscienciar i denunciar.
També has treballat amb joves d’ensenyament secundari. Creus que veuen a la Cultura com una cosa avorrida? Què creus que es pot fer per acostar cultura i públic juvenil?
Transmetre la cultura als joves és tot un repte, sens dubte el més difícil dins la docència, molt per damunt que fer-ho per a un públic adult i fins i tot a un públic especialitzat. L’exigència de la tècnica (que no tant dels continguts) és molt elevada i puc dir que la meva experiència ha estat excel·lent. He fet feina durant més de deu anys amb el programa Viu la Cultura de la Conselleria d’Educació, i n’he après molt i sempre he tingut una magnífica resposta dels alumnes.
Des del meu punt de vista, per a l’acostament als joves cal, com he dit, tècnica (preparació i vehiculació adequada al seu nivell i a les seves expectatives), però sobretot motivació i passió pel que s’ensenya. La passió és com els virus, es contagia. I perquè es contagiï cal sobretot entusiasme.
Pregunta obligada per part d’Art-Xipèlag com a plataforma digital de cultura. Com creus que et poden ajudar (o no) les noves tecnologies i les xarxes socials en la teva feina?
Són de gran ajuda, no sols ja com a plataformes i sistemes de divulgació d’agendes culturals, sinó també de continguts. Jo mateix, a través de les xarxes socials public el meu calendari d’activitats. Aquesta serà, sens dubte, una de les grans passes en un futur pròxim. Ja podem veure aplicacions mòbils que reconeixen a través de la càmera el patrimoni i immediatament n’ofereixen informació.
Ara bé, la tecnologia, dins el món cultural, no ha de ser sempre un fi, sinó un mitjà.
Son Valentí, Son Balaguer i ses Mosqueres. Una història, un territori; La II República a Puigpunyent. 1931-1936; Crims, infàmies i immoralitats a Bunyola i Orient, Les Pitiüses, per la passa i la mirada … són alguns dels molts llibres que has escrit. Deus conèixer tots els arxius haguts i per haver…?
No, ni de bon tros. Els públics, per descomptat. I també algun de privat. Però, per exemple, dins l’Arxiu del Regne de Mallorca hi ha gairebé una desena de quilòmetres de prestatges de documentació des del segle XIII fins al XX, per la qual cosa és totalment impossible haver-ho consultat tot. Ara bé, investigar en un arxiu és una de les parts que a mi més m’agrada, perquè és el més a prop que pots estar del passat. Mentre gires les pàgines d’un llibre de protocols notarials, per exemple, del segle XV surten a cada pàgina innombrables detalls i elements que obren les portes a noves línies d’investigació i anàlisi. Si un no se centra en allò que investiga, pot “morir dolçament” entre els pergamins.
I per acabar, ens pots contar algun projecte que tenguis en marxa o previst?
Ara per ara, continuar amb els itineraris culturals els caps de setmana i acabar de redactar alguns dels llibres que tenc començats (encara no en puc dir la temàtica, m’agrada no avançar notícies!). També continuar amb la ronda de presentacions arran de Mallorca de la darrera novetat que he publicat, El Modernisme a Mallorca. Guia per a una descoberta (editat pel Gall Editor).
Moltes gràcies Tomàs, seguirem aquests projectes tan interessants!