Una conversa amb Tona Pou, comunicadora digital

L’entrevista d’avui no és pròpiament dit amb una professional de la cultura sinó amb una experta en un altre àmbit també important per a Art-Xipèlag, com és el món digital i la comunicació. Avui conversam amb Tona Pou.

Si miram tots els teus coneixements veim que ets especialista en el món digital, creació de continguts, márketing… Com et vares introduir dins aquest món?

Doncs per molta casualitat i en un moment en que érem molts poquets que ens dedicàvem a això. Ara fa uns 6 anys que m’hi dedic i la primera feina que vaig tenir va ser posar en marxa la internet 2.0 al Consell de Mallorca. En aquell moment em vaig haver de posar al dia de moltíssimes coses que tenien a veure amb comunicació i  en administració pública. En molt poc temps vaig conèixer molta gent de diferents entorns, de les Illes i de fora. Sobretot perquè m’havia de desplaçar molt sovint a Barcelona perquè era allà on es feien les trobades, ponències, i activitats interessantíssimes que m’ajudaren molt en la meva formació i experiència.
Fa molt de temps (pel que fa a internet 6 o 7 anys són molt) que faig el que faig i simplement per això és pel que en sé una mica. Per jo el món 2.0 ha representat un canvi total, ha canviat la comunicació i ha canviat sobretot l’efectivitat, ens fa més eficients. Tens la possibilitat de comunicar-te amb gent que t’interessa per aconseguir una major eficiència en el que fas. Fins que arribes a saber fer funcionar les eines que et proporciona el 2.0 per aconseguir això hi has de perdre moltes hores en destriar. Jo vaig tenir la sort de poder fer la tria quan encara no hi havia tanta “palla” i aquest fet m’ha donat l’experiència per poder veure què del que està passant ara és important i què no ho és i aprofitar el que realment em serveix.

Però, sobretot, ets una experta en comunicació. A què et dediques actualment?

Ara duc el control de reputació per a una cadena d’hotels. També gestiono comunitats i gestiono webs i continguts. A més estic a un projecte que m’agrada molt que és la comunicació d’un projecte d’investigació de la Universitat de les Illes Balears. El tema de la investigació és totalment nou per a mi com és un tipus molt determinat de mosca de l’oliva i els efectes que pot tenir en el fruit de l’olivera. És un estudi patrocinat per la Unió Europea amb el qual s’intenta estudiar un ecosistema de manera conjunta i acabar de manera natural amb les plagues, evitant l’ús de pesticides i aconseguint un estalvi econòmic. Es tracta d’un projecte europeu conformat per cinc països que realitzen cada un un estudi diferent (Grècia, Itàlia, Espanya, Israel i Jordània). En aquesta investigació hi ha un equip multidisciplinari format pel departament d’entomologia, un departament de tecnologies aplicades al tema concret de l’estudi, un departament de geolocalització i meteorologia, i el departament de comunicació que és la tasca que faig jo, tant en l’àmbit de Balears com de tot el territori espanyol on hi ha oliveres. No m’ho hauria pensat mai però és un projecte molt interessant i n’aprenc molt. La meva feina consisteix en comunicar el que es va fent, els assajos, els encerts i els errors. Pensam que a mitjans d’octubre ja es tendran resultats més concrets d’aquest estudi. Gràcies a aquest projecte he descobert projectes d’investigació molt interessants que es fan actualment a la UIB. Tots aquests estudis són pocs coneguts però seria molt bo que hi hagués una major difusió per donar a conèixer un aspecte de la universitat balear que és molt desconegut per la població en general.

Les noves tecnologies salvaran al món?

Les noves tecnologies serviran pel que nosaltres vulguem. Per a mi representen un canvi en positiu. I no trobo que signifiquin un perill per als autors. Les creacions es comparteixen però això no implica que els seus autors les deixin de tenir i els que es resisteixen a això no estan avançant. Per exemple, la “taxa Google” és la màxima demostració de la incompetència extrema per part d’un govern que no és conscient i no entén l’època en que viu i les possibilitats que pot oferir la xarxa. Aquestes mesures no aconseguiran fer por als vertaders creadors.

Què en penses de les noves maneres de comunicació actuals, blogs, xarxes socials, fòrums… i del que hem sentit a dir a vegades sobre que alienen a les persones?

De cap manera alienen a les persones però sí “endogamitzen” més les relacions. Per explicar això puc dir que jo he treballat a diferents llocs amb molt diferent nombre de persones. Des que treballo la major part del temps com a autònoma, els meus companys són tots com jo perquè si no tens un tarannà semblant ja no t’ajuntes. Aprens molt parlant amb gent que té els mateixos interessos i que parla de la mateixa manera que tu, encara que tengui altres idees. Això també passa fora del món digital però no amb la mateixa proporció.

Una vegada vares dir que “els d’abaix podem pitjar perque les coses canviïn, però  els de dalt, els que tenen marge de maniobra, no veuen la necessitat, no veuen el que es pot guanyar i no veuen els canvis”. Com veus als ciutadans d’aquí? Veus “als d’abaix” de les Balears amb inquietud reivindicativa o encara som del pensar de “tanmateix no canviarem res”?

Històricament mai hem pitjat massa per canviar les coses però ara estic molt sorpresa per les reaccions que té la societat balear, perquè hi ha molta de gent molt enfadada, fins i tot gent que mai ens haguéssim pensat que podrien tenir una actitud crítica amb els governants. A partir d’aquí es poden començar a canviar coses. Fins ara no ens movíem gaire per protestar perquè vivíem bastant bé si ens comparàvem amb altres regions. Ara ens han “tocat” a quasi tots. És necessari que aquestes postures reivindicatives hi siguin i que no es cansin ni ara ni en un futur.

Com veus la cultura en els mitjans de comunicació?
No interessa mostrar el món de la cultura en els mitjans de comunicació. Aquí el món digital sí pot ajudar a la difusió de la cultura. Per exemple, estaria molt bé que existís una base de dades de la cultura de les Balears (cosa que crec que ja heu començat a fer a Art-Xipèlag) per a una bona difusió i coneixement de professionals, empreses i activitats, encara que és una tasca bastant complicada de dur a terme.

Art-Xipèlag és una plataforma digital de Cultura. Com veus l’estat de les noves tecnologies a dins l’àmbit cultural Balear i quins avantatges hi poden dur?

Crec que les institucions culturals intenten adaptar-se a les noves tecnologies. Però també hem de tenir en compte un fet important: ara tot és digital i també s’ha de pensar en tota la gent que li interessa la cultura però que no està a dins el món digital. S’ha de tenir en compte tot aquest públic que no està digitalitzat encara i s’han d’adoptar altres estratègies per apropar aquest altre tipus de públic. On sí veig més un ús de les noves tecnologies és en el treball audiovisual però s’ha d’evitar aquesta por a mostrar-ho, a compartir-ho. El món digital aporta més comoditat i possibilitats en el consum de la cultura. Les noves tecnologies no estan en absolut contraposades als llibres en paper, als discs o a les editorials tradicionals,

Moltes gràcies Tona! Ens ha encantat conèixer totes aquestes coses tan interessants que ens has contat!!