Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Una jornada d’estudi i homenatge dedicada a Jordi Vivet

PERE GOMILA, QUADERNS DEL TURÓ, El pròxim dissabte, dia 13 de juliol, la secció 
de Llengua i Literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis dedica una jornada d’estudi i 
homenatge a Jordi Vivet i Ballart (Vic, 1944-2018) que es desenvoluparà a Can Victori de 
Maó (seu de l’IME) en sessions de matí i capvespre.

La jornada d’estudi i homenatge que organitza cada any la secció de Llengua i Literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis té una importància i una transcendència inqüestionables. Homenatjar les personalitats més destacades de Menorca –o bé relacionades amb l’illa– en l’àmbit de la cultura i divulgar-ne el llegat és un acte de justícia cap a l’obra, la dedicació i les contribucions que aquestes han fet a la societat illenca, al coneixement o a la creació literària. La jornada, però, va més enllà, com no podria ser d’una altra manera en una institució de caràcter acadèmic, i ofereix estudis a càrrec d’especialistes en la matèria sobre l’obra del protagonista i el context històric i cultural en què aquesta s’ha desenvolupat. Finalment, la publicació de les diferents ponències en un llibre de la col·lecció Cova de Pala permet difondre’n el coneixement generat i posar a l’abast dels investigadors una documentació fiable i de primera mà tant de la personalitat en qüestió com de la seva època.

Aquesta jornada es va dur a terme per primera vegada l’any 2012. Es tracta, per tant, d’una activitat de l’IME més que consolidada. N’han estat protagonistes Antoni Moll Camps, Àngel Mifsud Ciscar, Pere Melis, Pau Faner, Juli Moll Gómez de la Tía, Jordi Carbonell i Josep Salord Farnés. Enguany estarà dedicada a Jordi Vivet i Ballart, poeta i persona imprescindible en la recuperació cultural a Menorca en l’època de la Transició i anys posteriors i amb una influència que arriba fins als nostres dies. Si fins ara la jornada s’havia celebrat a Ciutadella, en aquesta ocasió, atès l’entorn en què visqué Vivet, es desenvoluparà a la seu de l’IME, Can Victori de Maó, i serà el pròxim dissabte, dia 13 de juliol.

Gràcies a un impressionant activisme cultural, Jordi Vivet va cultivar bones amistats a Menorca i va conèixer molta gent. Crec que les persones que al vam tractar i, sobretot, les que vam treballar amb ell, l’hem recordat sempre i no hem pogut evitar una certa nostàlgia en girar els ulls cap a aquella època. Ara tenim l’ocasió, la llarg de la jornada, de comprendre millor –o descobrir, els qui no el conegueren– la biografia, la personalitat i l’obra de Vivet. El programa, molt complet i obert a tothom, es desenvoluparà de les 10 a les 13.15 del matí i de les 17 a les 20.30, i permetrà, sens dubte, obtenir una visió força completa de la trajectòria vital i creativa del poeta i activista.

La jornada s’obrirà amb dues ponències que tractaran la biografia de Vivet a càrrec de les dues persones que més el van conèixer: Àngels Pons, que en va ser companya durant uns anys i amb qui tingueren un fill, i Santi Ponce Vivet, nebot que en va tenir cura els darrers anys i que ha treballat la correspondència familiar. Continuarà una taula rodona sobre els orígens del teatre independent (Teatre Lliure, Cop i Queda, Groc) a càrrec de Damià Borràs, Pau Carrió i Pitus Fernández. A continuació, un servidor tractarà de l’època dels recitals poètics dels Mussols amb Traginada i tancarà la sessió del matí Bartomeu Mestre (Balutxo) que parlarà de la projecció exterior de Vivet i ens presentarà documents inèdits. A les 17 h. Joan F. López Casasnovas exposarà la ponència “Art i compromís” que analitzarà els moviments artístics i culturals d’aquella època, tan vitals i compromesos socialment. A continuació, Ismael Pelegrí realitzarà una primera i necessària anàlisi de l’obra poètica que Vivet, després de treballar-hi al llarg de la seva vida, aplegà en el volum Lo pom e la rael –del qual Pagès Editors publicà l’antologia que constitueix el llibre Calcigar el llamp. A les 18.30 s’oferirà un espectacle poeticomusical amb poemes de l’homenatjat i es tancarà la jornada amb una lectura dramatitzada de “Menorca simplement”. Tothom està convidat en aquest homenatge i retrobament imprescindibles amb la figura de Jordi Vivet.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 9-07-2019)