Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Convocatòria oberta Arquitectures Col·lectives #AACC_Mallorca2019

XII edició de les Trobades Internacionals d’Arquitectures Col·lectives

ANTÍDOTS PER UN PARADÍS FAKE

Arquitectures Col·lectives és una xarxa en continu creixement de persones i col·lectius interessats en processos cooperatius orientats a cuidar i transformar els nostres entorns. És un instrument per treballar de forma col·laborativa en projectes i iniciatives, reflexionant sobre els processos de construcció col·lectiva de l’hàbitat i plantejant alternatives pragmàtiques.
Des de 2007, cada any se celebra una trobada en una ciutat diferent amb l’objectiu de reforçar i ampliar la xarxa i consolidar una forma de fer ciutat/barri per i per a les persones.
La XII edició de la Trobada Internacional d’Arquitectures Col·lectives se celebrarà a Palma, Mallorca-Illes Balears, en els barris de la Soledat, Nou Llevant i Es Molinar, del 25 al 29 de setembre de 2019.
La trobada d’aquest any se centrarà en la imposició dels falsos paradisos i els mecanismes de transformació urbana que expulsen a la gent dels seus barris, i la consegüent situació de dèficit de la cultura dels béns comuns que això genera. Davant aquesta realitat, posam en valor la necessitat de generar una xarxa d’iniciatives emergents del territori per a treballar de forma col·laborativa i reivindicar-nos com a protagonistes de la transformació social, cultural i urbana dels nostres barris, del nostre entorn.
Amb una legislació que no contempla el decreixement turístic sinó que l’afavoreix, desprotegint a veïns i veïnes, remarcam la importància de treballar de forma conjunta pel dret al barri i al territori.
A partir d’avui queda oberta la convocatòria de participació per a totes les persones i col·lectius interessats a pensar de forma activa la ciutat i els barris. Pensant una transició més sostenible en l’àmbit urbà, social i ecològic.
La trobada estarà orientada en les següents línies temàtiques:
1) Donar suport i connectar la xarxa d’iniciatives existents en el territori -especialment del conjunt balear- que de forma diversa treballen la transformació social i ecològica de l’hàbitat, l’accés a l’habitatge i a l’espai públic.
2) Reflexionar col·lectivament sobre els reptes als quals s’enfronten les Illes Balears en matèria de transformació del territori i de l’hàbitat.
3) Elaborar propostes més participatives i accessibles a curt i mitjà termini des d’una perspectiva de base, que combini la part tècnica amb l’associativa, teixint noves comunitats d’intervenció i acció a través de la intel·ligència col·lectiva.

La data límit de recepció de projectes és el 2 d’agost
Formulari d’inscripció #AACC_Mallorca 2019