Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Curs de Clown impartit per en Jango Edwards

Teoria del Clown amb Jango Edwards.

L’art del clown actor/actriu no és només una professió, és un estil de vida que requereix la comprensió de l’emoció, de la sensibilitat, de la passió, del patetisme i del cor. L’essència del clown, en el sentit més pur, és una combinació d’innocència i maduresa. La Trobada amb la Teoria del Clown és una forma d’unir aquestes qualitats de manera que cada participant pugui descobrir i desenvolupar el seu propi clown i aplicar-ho en la seva vida. La combinació de 40 anys d’experiència professional, de simple coneixement, lògica i sentit comú permet a en Jango revelar el personatge del clown dins de cadascun de nosaltres. A través de l’ús de jocs variats, activitats físiques, demostracions soci-lògiques, improvisacions i representacions, cada estudiant troba la seva pròpia simplicitat còmica, la seva innocència i la seva lògica; ingredients fonamentals en la fórmula del clown. Es crea un context de jocs en el qual desenvolupar la confiança i la unió del grup. Això motiva que els/les estudiants recordin la innocència que han oblidat. I també revela el present social i la condició humana. Pot sonar complicat però de fet és simple; és aquesta simplicitat el que ens és tan difícil d’aconseguir. El clown és un personatge que socialment es pot manifestar en totes les esferes de la vida. Les representacions en el teatre o en el circ són, probablement, les formes més comuns a través de les quals coneixem als clowns; però no són les més importants. Els requisits primordials per revelar el teu clown personal són el coneixement de les fórmules còmiques i la creació d’un cor de clown. Sempre hem tingut i sempre tindrem un cor de clown però reviure-ho requereix el simple desig de recobrar i conservar la joventut en tots i cadascun dels aspectes de la vida. La Teoria del Clown primer revela la innocència a la qual cadascun de nosaltres ha renunciat per després provar que mai és massa tard per recuperar-la. És un desafiament, és un descobriment, però sobretot, és divertit!

JANGO EDWARDS (Stanley Ted Edwards)

Va néixer el 15 d’abril de 1950 a Detroit, Michigan, Estats Units. És un pallasso nord-americà, que es va instal·lar i va fer pràcticament tota la seva carrera a Europa des de principis dels anys 70, especialment a Anglaterra, França, Holanda i Espanya.

Un artista ple de genialitat. Mestre d’artistes. Rei dels bojos. Clown dels reis. Stanley Ted Edwards és Jango Edwards i ha aconseguit mantenir l’esperit d’un nen en un cos d’adult.

Abans de ser clown va treballar en els més variats oficis, en un dels seus viatges a Europa va llegir un llibre titulat “The Fourth Way”, escrit per O.P. Ouspensky, lectura que el va fer encaminar el seu destí cap el clown.

Va tornar a USA per tancar els seus negocis i tornà a Europa a estudiar l’art del clown. S’instal·là a Londres on es va iniciar en el clown de forma autodidacta al mateix temps que treballava al carrer passant la gorra.

Va iniciar la seva carrera en 1972 a Anglaterra, a la London Acaroni Company, fundant poc després l’històric grup Friends Roadshow, al costat de la prestigiosa pallassa i mim Nola Rae, i actuant tant a Anglaterra com a Holanda i Estats Units. En 1975, amb els Friends Roadshow va dirigir el primer Festival of Fools a Amsterdam, el primer festival de pallassos d’Europa, que es va perllongar anualment fins a 1984. En aquest festival van participar els millors pallassos del moment, com Johnny Melville o Tortell Poltrona entre d’altres, molts dels quals han estat una referència absoluta en el moviment de l’anomenat “noveau clown”, que renova la visió clàssica del pallasso.

Els anys vuitanta van ser la dècada daurada de Jango Edwards a Europa, fundant la seva pròpia productora, Mr. I Productions, i oferint espectacles en el seu format més habitual, amb ell com a únic actor a l’escenari, acompanyat eventualment per persones amigues o músics. Van néixer espectacles com Penzilpeeni Zircus (1980), Nothing but the truth (1982), Nightmirrors (1985), però sobretot Garbage (1980), que el va consagrar com a artista i clown de referència després d’omplir nit darrera nit teatres a París, França sencera, Europa i de nou Estats Units. Durant aquests anys, Jango va forjar el seu nom a nivell mundial, sent aclamat pel públic i oferint gires interminables amb centenars d’actuacions. Va realitzar projectes, televisió, cursos de formació i actuacions a Cannes, Atenes, Montreal (en el festival Just pour rire) o Moscou, malgrat tenir la seva residència fixa a Holanda.

Jango Edwards, va inicià els noranta amb uns altres dels seus espectacles de referència, Holey Moley (en el qual actuava al costat de la  Little Big Nose Band), que va ser gravat i emès per la televisió nacional francesa i del que a més es va comercialitzar un disc amb les seves cançons. Després van arribar nous espectacles com Klones (1994), Mum (1996) o Tony Balony (1999), de menor èxit. En 1992 va actuar en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, al costat d’altres artistes com Johnny Melville, Leo Bassi o Ángel Pavlovsky. Entre 1995 i 1996 va realitzar una gira per Colòmbia. Entre 1990 i 1998 va aparèixer recurrentment en una coneguda sèrie de la televisió austríaca trucada Tohuwabohu, produïda per la cadena ORF, interpretant, com running-gag, el seu personatge del bevedor de cervesa.

El prestigiós Circus Roncalli va fitxar a Jango Edwards l’any 2000 durant un any. Poc després va fixar la seva residència a Barcelona, on, mentre compaginava cursos de formació per a pallassos i el seu espectacle retrospectiu Classics Duo al costat del pallasso Peter Ercolano, va dirigir un espectacle de gran format amb la Fools Militia en el Fòrum Universal de les Cultures de Barcelona (2004). Precisament a Barcelona comença el seu periple com a director i formador de pallassos. També en 2004 es publica un DVD amb algunes de les seves actuacions i performances de clown, The bust of Jango. Un any després, en 2005, va participar en el reality-xou televisiu La Ferme Célébrité 2, del canal TF1, l’equivalent del programa espanyol Acorralats (La Granja dels Famosos), fet que demostra la seva gran popularitat a França. Ja allunyat de les grans gires, fitxa, com a artista resident, el seu proposada Cabaret Cabró en el petit teatre barceloní Almazén, una sèrie de cabarets amb artistes locals i visitants que va servir de pretext perquè Edwards dirigís desenes d’espectacles per a nous i joves pallassos, oferint una versió a Madrid (Cabaret MAD Cabró en el Teatre Alfil) i una gira per Catalunya. Durant 2009 va treballar puntualment en el night talk show de la Sexta d’Andreu Buenafuente, intervenint a diversos programes. També en 2009 obre el Noveau Clown Institute (NCI), el seu primer centre formatiu especialitzat al món del clown a Granollers (Barcelona)

En 2010 va participar en el videoclip del músic Carlos Ann de la cançó Calli Matances, al costat de la seva actual companya de Classics Duo, la pallassa Cristi Garbo. Al setembre d’aquest mateix any va estrenar, al costat de la companyia catalana Cia. Passabarret, l’espectacle de pallassos de carrer Big Boss & Tandarica Circus, en la Fira de Tárrega, tornant als seus inicis com a artista i manyaga de carrer. A la fi de 2011 inicia, a manera d’aniversari, el seu projecte retrospectiu One Lifetime, 40 years of entertainment, a la sala RAI ARt de Barcelona, repassant d’un en un tots els espectacles de la seva carrera des dels seus inicis com a professional.

Actualment continua en gira amb “Classics Duo” i el seu darrer show “Jango Unchained Too” compaginant això amb les seves grans i veritables passions: dirigir altres artistes i continuar el “Nouveau Clown Institute” i les seves classes.

Próxims projectes? Un duo amb Tortell Poltrona i la seva participació com actor al Teatre Nacional el pròxim Festival Grec en el muntatge Falsestuff.

Neverending Jango!

Lloc:    Espai Teatritx

Av. Antoni Maura, núm. 168, Inca (Illes Balears)

Tl: 971 25 12 44/625 111 980

Dates:  Dissabte dia 7 i diumenge dia 8 d’abril,

De 10 a 14h i de 16 a 20h els dos dies.