El Consell convoca el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània (24.09.2018)
El vicepresident primer, Francesc Miralles ha presentat aquest migdia la primera edició del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2018, que convoca el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports a través de l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca. Dotat amb 7.000 euros, el projecte guanyador es donarà a conèixer amb una exposició produïda per la Direcció Insular de Cultura. Es poden presentar propostes fins al 19 d’octubre.
Una nova disciplina se suma als Premis Mallorca “que ve a completar tot un seguit d’iniciatives que hem desenvolupat des del començament d’aquesta legislatura”, explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. L’any 2016 el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports va recuperar els Premis Mallorca de Creació Literària –narrativa i poesia- i els va ampliar l’any següent amb la disciplina d’assaig, gestionats des de Normalització Lingüística. A ells es va sumar el passat mes de febrer el Premi Mallorca de Dramatúrgia 2018, convocat des del Teatre Principal de Palma.
Ara neix el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània, lligat a l’Arxiu del So i de la Imatge, amb l’objectiu de “promocionar i impulsar la creació fotogràfica contemporània i reconèixer la tasca dels fotògrafs com a autors. I ho volem fer a partir de projectes fotogràfics darrera els quals hi ha un relat, un missatge, una idea a explicar”, afegeix Miralles, qui ha recordat que aquest Premi ve a “refermar la nostra aposta per la fotografia com a disciplina creativa i artística. Aquests darrers anys hem fet feina en la divulgació de llegats fotogràfics de primer ordre –Planas i Montanyà, Andreu Muntaner, Gaspar Rul·lan…-. Ara feim una passa més per promoure la creació d’obra fotogràfica inèdita”.
El Premi Mallorca de Fotografia està dotat amb 7.000 euros per al projecte guanyador. Un premi en metàl·lic al qual se suma l’organització i producció d’una exposició del projecte guanyador perquè l’obra de l’autor sigui coneguda pel públic. La convocatòria està oberta a projectes originals i inèdits, que no poden haver estat subvencionats, premiats o becats en un altre certamen ni editats íntegrament. Es valorarà la solidesa i el caràcter innovador del projecte així com també la relació d’aquest en el discurs de la fotografia contemporània.
“A Mallorca tenim grans fotògrafs” ha reivindicat el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, qui ha remarcat la necessitat de “posar en valor la fotografia en relació a la resta de disciplines artístiques. El Premi està pensat per a projectes fotogràfics i això és important perquè cercam projectes que contin una història a través de les imatges, no fotografies aïllades. Per a nosaltres és important tenir en compte no només el projecte que ens presentin sinó el recorregut d’aquell professional dins el món de la fotografia. Els projectes, a més, poden venir de qualsevol lloc del món”.
Francesc X. Bonnín, responsable de l’ASIM ha destacat que “s’hagi apostat per un premi dedicat a la fotografia. Tenim premis d’arts visuals i plàstiques que no tenen res a envejar però no n’hi havia cap que es referís a la pràctica fotogràfica. Necessitàvem un cert revulsiu. Després de la desaparició de Palma Photo a Mallorca havíem quedat un poc orfes i aquest premi pot ser un impulsor de la creació fotogràfica. A Mallorca tenim molt bons fotògrafs, especialistes, comissaris, galeries que coneixen molt bé el món de la fotografia”.
El jurat
El jurat d’aquest primer Premi Mallorca de Fotografia Contemporània està format per 3 membres de reconegut prestigi dins l’àmbit de la fotografia contemporània.
Es tracta de la doctora en Història de l’Art, Maria Josep Mulet, que és fotohistoriadora molt coneguda a nivell nacional i internacional. Autora de nombroses publicacions entorn a la fotografia contemporània.
També forma part del jurat el galerista Bartomeu Simonet, també comissari i artista, impulsor i director de la Galeria Addaya de Palma a través de la qual ha promocionat gran nombre de fotògrafs.
El tercer membre del jurat és Pedro Vicente Mullor, docent, comissari i teòric de la fotografia. Codirector i professor del Postgrau de Fotografia de l’Escola Superior de Disseny ELISAVA- Universitat Pompeu Fabra, és també director del festival VISIONA a Hosca.