Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Cort anuncia que les obres del Casal Balaguer finalitzaran el proper mes d’agost

REDACCIÓ PALMA, 09.02.2015

El tinent de batlia de Cultura i Esports, Fernando Gilet, acompanyat per la coordinadora general de Cultura, María José Massot, ha visitat avui les obres de rehabilitació integral del Casal Balaguer que es troben en la seva tercera i definitiva fase per la cual cosa es té previst finalitzar-les el proper mes d’agost.

A la visita també han estat presents personal de l’àrea d’Infraestructures de Cort, els quatre arquitectes responsables del projecte de l’empresa Duch Pizà Arquitectes i Flores&Prats, així com representants de l’empresa encarregada de l’execució de les obres de la Fase B, UTE ACTIA Iniciatives/ Cyrespa.

Fernando Gilet va posar l’accent que la reforma integral del Casal Balaguer, ara en la seva última fase, “ha estat la gran prioritat d’aquest equip de Govern en aquesta legislatura en relació amb la recuperació del patrimoni cultural de la ciutat”.

El tinent de batlia de Cultura va afegir que “aquesta ha estat l’acció prioritària en matèria de política patrimonial d’aquesta legislatura. Ens trobem davant un edifici emblemàtic, singular, de gran valor històric i que es convertirà en el nou pulmó cultural per a benefici del prestigi cultural de Palma”.

L’Ajuntament de Palma confia que en cinc mesos puguin estar acabades les obres de rehabilitació “perquè tots els ciutadans, i també els visitants, puguin veure el resultat de tants anys d’espera”, va apuntar Gilet.

CasaBalaguer2

En relació amb el cost de l’obres, Fernando Gilet, va destacar que la darrera fase s’ha adjudicat per 1.829.859 euros, per la qual cosa entre les tres fases, les obres de rehabilitació hauran suposat un desemborsament global d’uns sis milions d’euros “dels quals el 50% pel que fa al preu de licitació ha estat finançat pels fons FEDER de la Unió Europa”.

Les obres del Casal Balaguer, que es van iniciar l’any 2010, consten de tres fases. En la primera fase, finalitzada el 2010, s’han substituït les cobertes de tot l’edifici i s’ha realitzat la construcció d’un nucli d’accessos verticals format per escales i ascensor. El pressupost d’aquesta primera fase ha estat d’1.999.712 euros.

La segona fase, conclosa el 2013 amb un cost de 2.299.997,64 euros, ha consistit en el reforç de l’estructura del tot l’edifici i els acabats corresponents a les plantes porxos i cobertes.

La darrera fase, actualment en execució i que compta amb un pressupost final d’adjudicació d’1.829.859,41 euros, se centra en la restauració integral de la planta noble, finalitzar els acabats de la planta baixa i restaurar tota la façanes, tant interiors com a exterior. La superfície total construïda de l’edifici és de 2.862,28 metres quadrats.

Xisco Pizà, un dels arquitectes de l’obra ha indicat que, una vegada finalitzades les obres, la primera planta podria ser utilitzada per a exposicions, mentre que la planta noble podria servir com a espai expositiu, activitats culturals, concerts i mostres artístiques. L’òrgan situat en la planta noble també serà restaurat.

Finalment, la planta superior es rehabilita com a espai cultural de lliure utilització i damunt d’aquesta també es troben una sala amb cobertes i una terrassa. El casal tornarà a ser la seu del Cercle de Belles Arts.

La rehabilitació del Casal Balaguer ha estat seleccionada per participar en la Biennal d’Arquitectura de Venècia i en el prestigiós premi d’arquitectura europeu Mies van der Roer 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *