REDACCIÓ PALMA, 29.10.2019.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera i el director general de Música i Arts Escèniques, Miquel Àngel Contreras, han presentat avui la programació de la Setmana de Cultura Popular que es realitzarà del 3 al 9 de novembre.
Noguera: “volem que Palma esdevengui un referent clau pel que fa a la Cultura Popular, no només durant aquesta setmana sinó durant tot l’any, d’acord amb el rol que Palma ha de jugar com a capital Mediterrània”.
Contreras: “la Setmana de Cultura Popular es complementa amb la programació mensual del cicle de Palma Folk i tallers diversos al Teatre Mar i Terra, el que genera un espai present durant tot l’any de debat, intercanvi i de mostra de les manifestacions de la cultura popular d’aquí i d’arreu.”
La música popular i d’arrel serà la protagonista d’aquesta edició, on es pretén fer una revisió a trajectòries com la dels homenatjats d’enguany: Pep Rotger i Pep Toni Rubio, els Xeremiers de sa Calatrava, grans defensors de la dignitat de l’ofici del músic popular i persones claus en la recuperació, evolució i dignificació de les xeremies.
Al mateix temps, la programació d’aquesta nova edició té com a finalitat reflexionar i debatre sobre el present i el futur la música popular local, a través d’unes jornades que també volen donar veu a totes les persones que mantenen viva la cultura popular i que la dinamitzen a través de la música.
D’altra banda, la Setmana de Cultura popular vol compartir idees i projectes amb iniciatives que posen en valor la cultura popular a altres territoris, com la Fira Mediterrània de Manresa o l’espai de Creació Le Silo (Occitània). Dues entitats amb les quals l’Ajuntament hi té un projecte en comú de l’Euroregió denominat La Passarel•la, que pretén acostar la creació local en música tradicional en els tres territoris.
Tot això, complementat amb una sèrie d’activitats com mostres de ball, ballades i concerts que començaran el dia 3 a les 11.30h al Parc de ses Estacions amb la Mostra de Ball Eivissenc i Mallorquí on hi participarà la Colla de Sant Joan de Labritja i els Aires Mallorquins de Palma.
El 5 de novembre a les 19.30h el Teatre Municipal Catalina Valls, acollirà la presentació i projecció del documental “¡Folk! Una mirada a la música tradicional”, que fa una aproximació a l’actualitat musical de Castella. Aquest documental comptarà amb un col•loqui posterior amb el seu director, Pablo Garcia, i el seu productor, Miguel Sánchez.
El 6 i 7 de novembre tendran lloc les Jornades de Música Popular a Can Balaguer, amb un total de quatre cercles de debat. El dia 6 de novembre a les 17h el debat serà sobre “Música i identitat” i a les 18.30h “Quina música volem fer i per què?”, per la seva banda el 7 de novembre a les 17 hores serà el torn del debat “Qüestionant els models: nous temps, noves maneres de relacionar-se?” i a les 18.30h “Creació Folk: oportunitats, necessitats i desitjos”.
També el 7 de novembre a les 20h el Teatre Mar i Terra acollirà el concert de Chekidhy, un projecte que explora i fusiona la música d’arrel turca amb la música tradicional occitana i l’electrònica.
L’acte de reconeixement als Xeremiers de sa Calatrava serà el 8 de novembre a les 20.15h al Teatre Municipal Xesc Forteza. Una acte que clourà amb el concert del músic belga Jean-Pierre Van Hees, un dels millors cornamusistes actuals que actuarà acompanyat de Hilke Bauweraerts.
I finalment, per cloure la Setmana de Cultura Popular, el 9 de novembre a les 11.30 h a Can Balaguer, Jean- Pierre Van Hees impartirà una conferència, master-class sobre “La cornamussa barroca”. I a les 17h a ses Voltes hi haurà Ballada i Concert Folk amb Es Gall de Sa Pastera, Es Revetlers, La Musgaña (Castella), sa Ximbomba Atòmica i els Grollers de sa Factoria.