Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Cultura crea un Catàleg d’activitats culturals obert tot l’any per als ajuntaments de Mallorca

REDACCIÓ PALMA, 7.04.2017.El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports,
Francesc Miralles, amb el director insular de Cultura, Rafel M. Creus i el secretari tècnic 
del departament, Jaume Colom, avui a la presentació.
Els ajuntaments i els seus espais culturals, com teatres municipals, podran accedir a aquesta oferta cultural a través del Circuit d’Arts Escèniques de Mallorca (CAEM) i el programa Cultura en Xarxa. El Pla de Subvencions de Cultura i Dinamització Lingüística del Consell de Mallorca per aquest 2017 també amplia les inversions en equipaments culturals municipals, reforça el suport al món de la música i crea noves línies d’ajuda per a projectes de creació en arts plàstiques i visuals, festivals de cinema i activitats culturals programades des del món universitari.

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, acompanyat del director insular de Cultura, Rafel M. Creus i el secretari tècnic del departament, Jaume Colom, ha presentat aquest matí el Pla Estratègic de Subvencions de Cultura i Dinamització Lingüística per a l’any 2017 del Consell de Mallorca.

El Pla contempla tres àrees d’actuació: ajuntaments, associacions i universitats, i sectors professionals. Les diferents línies de subvencions s’agrupen en 10 convocatòries amb un pressupost de 2.550.000€, que representa un increment del 16% respecte el 2016. Un 40% dels recursos es destinen als ajuntaments de Mallorca, a través del suport a activitats culturals, el Circuit d’Arts Escèniques de Mallorca (CAEM), Cultura en Xarxa i inversions en equipaments.

“Hem encetat un camí de canvis”, ha explicat Miralles, “perquè tal i com estaven plantejades fins ara les subvencions culturals al Consell no responien ni a les possibilitats de la nostra administració ni a les necessitats dels ajuntaments ni del sector cultural. Hem introduït canvis pel que fa a gestió amb l’objectiu de simplificar, evitar duplicitats i agilitzar els procediments administratius i hem creat noves línies per respondre a noves necessitats del teixit cultural”. Novetats que el Departament de Cultura ha compartit en diferents trobades amb teatres municipals, regidors i tècnics de cultura dels ajuntaments, companyies de teatre, representants del món de la música i empreses de gestió cultural, entre d’altres.
 
Canvi de funcionament CAEM i Cultura en Xarxa
Un dels principals canvis d’aquest Pla Estratègic té a veure amb les línies de subvencions destinades als ajuntaments a través del Circuit d’Arts Escèniques de Mallorca (CAEM) i el programa Cultura en Xarxa, dotats cada un d’ells amb 175.000€. Per nudrir d’activitats aquestes dues línies es crea el Catàleg d’Activitats Culturals de Mallorca (que s’acaba de publicar en el BOIB aquest dissabte, 1 d’abril).

Aquest Catàleg és un espai web permanent, obert tot l’any, que aglutina les propostes culturals de creadors en diferents àmbits –teatre, dansa, música, conferències, art de carrer, cinema, exposicions, rutes culturals i dos nous àmbits: activitats per fomentar la integració lingüística i activitats per fomentar la lectura-. És un catàleg viu, ja que les propostes que inclogui seran valorades i seleccionades per tècnics del Consell d’entre tots els projectes que se presentin a través d’una Comissió Tècnica de Selecció de Projectes, que se reunirá cada 3 mesos per incorporar noves propostes.

També se simplifica la contractació dels espectacles a través d’un nou sistema d’assignació dels recursos. Es distribueix el pressupost de la convocatòria de CAEM (175.000€) i de Cultura en Xarxa (175.000€) entre els municipis, en funció de la seva població. Els ajuntaments, per tant, disposaran d’un crèdit cultural assignat per programar activitats dins aquestes dues línies de subvenció i seran ells, els consistoris, els qui contractaran directament  i programaran les activitats del Catàleg d’acord amb les seves necessitats amb la companyia o professional seleccionat, en qualsevol període de l’any.

“Hem de fer possible que els ajuntaments i els teatres municipals puguin programar durant tot l’any a partir d’aquest catàleg”, afegeix el conseller de Cultura, Francesc Miralles.

En el cas del Circuit d’Arts Escèniques de Mallorca (CAEM) incorpora dues novetats importants: serà imprescindible fer pagar entrada als espectadors i el Consell subvencionarà el 90% del cost de l’espectacle, mentre que el teatre assumirà el 10% restant.
 
Noves línies per a noves necessitats

També dins les convocatòries per a ajuntaments, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports amplia la convocatòria d’ajudes destinada a inversions (300.000€) per dotar d’equipaments, instal·lacions i mobiliari els centres culturals municipals. Fins ara s’hi podien acollir les biblioteques, els museus i els arxius. A partir d’aquest 2017 s’amplien els destinataris a teatres municipals, sales d’exposicions, auditoris i centres d’assaig musical. També es crea una línia nova destinada a l’adquisició de complements per a les Festes d’Interès Cultural (FIC) declarades pel Consell de Mallorca –vestuari, caparrots, complements…-.

Es reforça el suport al món de la música, amb la creació d’una línia d’ajuda (140.000€) destinada a empreses que programin, produeixin i editin projectes musicals a Mallorca. Alhora es manté el suport (50.000€) a festivals de música, concerts i classes magistrals organitzades per associacions.

En arts plàstiques i visuals, es manté la línia de col·laboració amb les galeries d’art (60.000€) i es crea una nova línia d’ajuts destinada a projectes de creació artística (60.000€). Uns projectes que s’exposaran en espais de titularitat pública amb l’objectiu de promoure la creació i oferir continguts expositius als ajuntaments.

També hi ha novetats en l’àmbit del cinema i els audiovisual amb la incorporació d’una línia d’ajuts nova dedicada a l’organització de festivals de cinema (50.000€).

I dins l’àmbit associatiu, es crea una nova línia destinada a donar suport a activitats culturals que se programin des del món universitari (80.000€).

 

http://www.conselldemallorca.net/media/50682/boib_cataleg.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *