Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

La cultura talaiòtica i prehistòrica seran les protagonistes durant la Diada de Mallorca

REDACCIÓ PALMA, 04.12.2017. Una diada que s'ha descentralitzat a més de 14 municipis implicats
i amb més de 75 activitats i actes, per a tota la ciutadania i que durà tot el mes de desembre.
Cal destacar, l'acte popular que se celebrarà dissabte 16 a Alaró, on el periodista Carlos 
Garrido serà el pregoner d'una jornada animada per la trobada gegantera i de xeremiers, 
batucada i actuacions musicals.

Enguany serà la primera vegada que la Diada de Mallorca deixa de celebrar-se el 12 de setembre, després d’una feina participativa de documentació i debat de la comissió de la diada i l’acord de ple que el ratifica. Un canvi que vol promoure sobretot una diada de la gent i per la gent, amb actes descentralitzats per tota Mallorca i en diversos dies, per tal que tothom ho pugui gaudir.
Amb aquestes paraules, el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència ha iniciat la presentació de les activitats al voltant de la Diada de Mallorca, acompanyat pel director insular de Relacions Institucionals i Presidència, Marc Andreu Herrera.

Per primera vegada, la Diada de Mallorca tindrà una temàtica principal, acordada a la comissió, que serà l’època talaiòtica de l’illa, per tal d’oferir tallers i visites que ens apropin un poc més al naixement de la nostra societat i vinculant el patrimoni històric amb la festivitat. Jurado, ha volgut incidir el aquesta decisió: “Ens centram esforços per donar a conèixer el nostre passat, moltes vegades desconegut per la ciutadania, com són les primeres persones que podríem qualificar de Mallorquines i que habitaren aquesta terra fa milers d’anys”. Les visites als jaciments i museus seran cada cap de setmana, completament gratuïtes i per a tot tipus de públic.

Un dels actes centrals i també innovador, és el pregó de festes, que es farà a Alaró per tal de fer arribar la festivitat també a la part forana. Serà una festa popular que durarà tot el dissabte 16 i que comptarà de pregoner amb l’escriptor, director i periodista Carlos Garrido; barcelonès arribat fa més de quatre dècades, comprès, apassionat i vinculat també professionalment amb la història de Mallorca. Es representarà l’obra Estrelles i Talaiots al Teatre Municipal d’Alaró i hi haurà una trobada gegantera, batucada, trobada de xeremiers i actuacions musicals.

També, enguany es vinculen dos actes simbòlics de l’illa, com són els Premis Mallorca i la Diada, donant-los així més rellevància.

La Diada, també conservarà l’acte institucional que tindrà lloc dia 29 al Teatre Principal i se sumarà una comitiva, dia 31 als actes de l’Estandard després de moltes reunions amb l’Ajuntament de Palma i el seu cronista, per poder ser més exactes amb la representació de la festivitat. És per això que una de les novetats serà que s’ha convidat a tots els batles i batlesses a formar part de la comitiva d’aquesta festa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *