Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Dia Internacional dels Museus 2017: Museus i històries controvertides

Dia Internacional dels Museus 2017
REDACCIÓ PALMA, 28.03.2017. La xarxa del ICOM tria cada any un tema per al Dia Internacional.
 El seu objectiu és compartir les preocupacions de la comunitat museística amb la societat. En
 2017 l'esdeveniment girarà entorn del tema: Museus i històries controvertides

En 2017 l’esdeveniment se celebrarà sobre el tema: Museus i Històries controvertides. La història és un instrument essencial en la definició de la identitat d’un poble, i cadascun es defineix a través de grans fets històrics i fundadors.

Les històries doloroses no són desgraciadament esdeveniments traumàtics aïllats. Aquestes històries, sovint desconegudes o malament conegudes, tenen un ressò universal: ens concerneixen i concerneixen a cadascun de nosaltres.

Dia Internacional dels Museus 2017
Dia Internacional dels Museus 2017

Les col·leccions dels museus encarnen els mitjans de la memòria i de la representació de la història. Permet així mostrar com el museu exposa i escenifica les memòries ferides per poder reflexionar més enllà de la percepció individual.

En posar en relleu el paper dels museus com a centres pacificadors de les relacions entre els pobles, el tema destaca el com acceptar un passat dolorós constitueix un primer pas per contemplar un avenir comú sota el signe de la reconciliació.

Aquest tema ressalta el paper dels museus que, posant-se al servei de la societat, poden convertir-se en centres de pacificació de les relacions entre els pobles. Igualment, posa en relleu com l’acceptació d’un passat dolorós constitueix un primer pas per imaginar un futur comú sota el signe de la reconciliació.

En escollir dir fora mida en els museus, el tema del DIM 2017 permet aprehender l’incomprensible dels passats dolorosos inherents a la humanitat. Aquest tema convida al museu a posicionar-se com a actor de apaciguamiento de les històries traumàtiques passades gràcies a la mediació i a la pluralitat de punts de vista expressats.

Qual anàs la naturalesa de les institucions culturals, convidem als actors del món sencer a conjuminar-se a aquest esdeveniment que se centrarà en el vincle que permetrà una visió del futur més enllà dels temis tabú i cap a una millor comprensió mútua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *