Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Almallutx, el secret de la Tramuntana

El projecte de recerca arqueològica del jaciment d’Almallutx (Escorca), que s’inicià el 2012 complirà enguany 5 anys. Fins al moment s’han dut a terme tres campanyes d’intervenció arqueològica, i 4 anys d’investigació, recerca i prospecció. Els resultats obtinguts han permès obtenir una primera visió del que fou, probablement, el principal nucli de resistència islàmica a la Serra de Tramuntana en el transcurs de la conquesta de Mallorca (1229-32) per les hosts del rei Jaume I. Tant les fonts escrites com les troballes arqueològiques reafirmen aquest tràgic esdeveniment.  Per tal de fer una passa més en quan a la difusió del projecte, i de sensibilització del nostre patrimoni i de la nostra identitat va sorgir la idea de crear un còmic divulgatiu. Com sempre hem cregut, l’èxit del projecte no esdevindrà pel volum de troballes arqueològiques que s’hi puguin dur a terme, sinó per l’estima i l’acceptació social cap a ell. Per això un còmic, mitjà que permet donà forma i vida al nostre imaginari del que degueren ser els darrers moments dels musulmans mallorquins. I resultava que aquesta idea no la teníem tan sols nosaltres, sinó que la persona que ha donat vida a aquesta quimera, Beatriz Colom, també se li havia ocorregut. I així fou,que un dia que coincidírem  al nostre poble natal, Sóller, la idea sorgís de les dues boques i des del primer dia s’inicià una laboriosa tasca que ha necessitat un any i mig per sortir a la llum. Bea, com tots la coneixem, ha plasmat tota la seva passió per la història en cada detall de les il·lustracions que ha elaborat. Té un ampli currículum com il·lustradora tan de contes com de llibres per adults, aquest còmic serà el seu primer gran repte dins la seva carrera professional que tindrà com a nom: ALMALLUTX, EL SECRET DE LA TRAMUNTANA

almallutx 4 almallutx 2

La trama es bassa en gran part amb els fets narrats al llibre dels fets de Jaume I i amb les troballes realitzades al jaciment d’Almallutx, en base a tot això ha germinat una història de tres personatges,  els quals creuaran els seus camins al cor de la Serra, a la vall d’Almallutx.

almallutx 3

Dia 29 d’abril al Casal de Cultura-Museu de Sóller es realitzarà la primera presentació oficial del còmic i posteriorment es realitzaran activitats i altres presentacions a Palma i altres municipis.

Part dels beneficis aniran destinats a la recerca del jaciment.

Per a més informació:

Booktrailer: https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=RHU39XrsGGU&app=desktop

Esdeveniment 4