Trescant per la Serra

Benvolguts lectors “Trescant per la Serra” serà la nostra aportació a aquesta iniciativa tan interessant encapçalada per tot l’equip d’Art-Xipèlag, als quals volem donar el nostre més sincer agraïment per deixar-nos difondre la nostra tasca en la seva plataforma.

Nosaltres som l’equip d’Almallutx, un petit grup d’arqueòlegs ple de curolles, que investiga un dels jaciments més interessants de les Illes Balears, del qual vos anirem parlant en aquesta secció.

La nostra Serra de Tramuntana està plena d’història, i sobretot de restes dels seus antics moradors. La nostra passió per la muntanya combinada amb la nostra professió, l’arqueologia, ha estat vital per a desenvolupar la nostra tasca de recerca.  Les restes d’aquestes cultures que, de mica en mica, estan essent recuperades de l’oblit ens permetran aproximar-nos a elles i entendre com habitaren i es relacionaren amb els seu entorn, la serra, tan a nivell productiu, social i simbòlic/religiós. Aquests estudis seran vitals per entendre la declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat, Paisatge Cultural, la qual es bassa en l’acció de l’home sobre el territori natural, transformar-lo amb el paisatge antropeïtzat que avui dia podem contemplar.

El germen de tota aquesta investigació sorgeix ja fa 8 anys, amb petites exploracions que serviren per anar enriquint el corpus de jaciments de la Serra Nord. Però no fou fins a l’any 2011 on els fruits d’aquests anys de recerca es combinaren amb la sort i la casualitat, i feren que una improvisada visita al Gorg Blau es convertís amb una de les troballes més interessants dels darrers anys a l’illa.  Una vall ocupada de forma continuada des del 2.000 aC  fins a l’actualitat, la qual va jugar un important paper durant la conquesta cristiana de l’illa (1229-32) com a refugi dels musulmans a la Serra de Tramuntana. El fet de trobar-se sota l’embassament  del Gorg Blau implicà plantejar una intervenció d’urgència a les restes aparegudes degut a la ràpida destrucció d’aquestes per l’acció erosiva de l’aigua. Per aquest motiu, a partir del 2012, s’inicià un treball d’investigació al jaciment on fins al moment ja s’han realitzat tres campanyes d’excavació.  La nostra tasca s’ha centrat en la salvaguarda de les restes aparegudes en superfície, la documentació i dibuix de totes les estructures i l’excavació d’alguns àmbits, per tal d’obtenir informació dels seus pobladors. La investigació s’ha centrat principalment en l’ocupació islàmica de la vall, per la seva excepcionalitat.

Una altra línia que estam desenvolupant és la combinació de les fonts escrites d’època medieval amb l’arqueologia,  que estan servint per localitzar antigues alqueries, molins,  refugis, etc  en altres punts de la Serra Nord. Així, lentament estam obtenint una visió de quina forma poblaren els mallorquins musulmans aquest territori abans i durant la conquesta.
Arrel de la importància dels resultats obtinguts creiem que és vital donar-les a conèixer i consideram important difondre la nostra recerca. Per això, des de la nostra secció a Art-Xipèlag vos les anirem contant.

Esperem que els nostres futurs articles vos engresquin i ajudin a conscienciar de la importància del valor social i cultural del nostre patrimoni i de la nostra Serra de Tramuntana.