Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

“Eivissa en la història de la ràdio”

Iolanda Bonet
REDACCIÓ EIVISSA, 07.02.2019. La història de la ràdio a Eivissa és el motiu de la doble exposició que ha 
organitzat el Consell d'Eivissa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, i que s'inauguren 
demà. Sa Nostra Sala, a la ciutat d'Eivissa, acull l'exposició "Eivissa en la història en la ràdio", 
del 7 de febrer al 15 de març de 2019, mentre que el Centre de Cultura Can Jeroni acollirà la part dedicada a 
"Sant Josep en la història de la ràdio", del 7 de febrer al 10 de març de 2019

La doble inauguració es farà el 7 de febrer a les 20 hores, amb una connexió radiofònica Eivissa – Sant Josep a càrrec del president del Consell Insular, Vicent Torres, i l’alcalde de Sant Josep, Josep Marí Ribas.

El conseller insular de Cultura, David Ribas i la regidora de Cultura de Sant Josep, Helena Benlloch, han presentat l’exposició, juntament amb el seu comissari, Antonio Viñarás, i el dissenyador de la mostra, Álvaro Giménez.

La mostra té forma de recorregut històric fins als nostres dies, i és una reivindicació de les figures “oblidades” que varen desenvolupar la tecnologia de la ràdio. L’exposició neix a partir d’un fet històric molt destacat: a Sant Josep de sa Talaia, en desembre de 1902, tècnics a les ordres de Julio Cervera Baviera ultimaven els preparatius per efectuar una de les primeres transmissions radiotelegràfiques del món: la connexió, a través de telegrafia sense fils, entre les estacions del puig Pelat i el cap de la Nau. Va ser un dels antecedents tècnics de la ràdio, com els altres realitzats per Cervera entre Algesires i Ceuta (1900) i entre Tarifa i Ceuta (1902).

Com explica el comissari de l’exposició, aquesta última comunicació la va assolir només un mes després que Marconi aconseguís emetre senyals elèctrics entre dos punts a banda i banda de l’Atlàntic i separats per uns 3.000 quilòmetres. La distància entre les places espanyoles era de només 34 quilòmetres, però Cervera ho havia fet amb un sistema propi i que, a més, millorava el creat per Marconi.

Activitats organitzades al voltant de l’exposició:

Dia 13 de febrer, Dia Mundial de la Ràdio: Retransmissió en directe del programa Hoy por Hoy para Ibiza y Formentera, de Radio Ibiza SER. De 12.20 a 14 hores.

Dia 21 de febrer, 20.00 h: “Julio Cervera Baviera, inventor de la ràdio?”, a càrrec de Miquel M. Mascaró i Pere Vilàs, investigadors.

Dia 14 de març, 20.00 h: Taula redona “Present i futur de la ràdio a Eivissa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *