Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

El ballet El trencanous, de Txaikovski, amb l’Orquestra Simfònica al Teatre Principal

REDACCIÓ PALMA, 05/01/2016

El ballet El trencanous, de Txaikovski, amb l’Orquestra Simfònica al Teatre Principal

El ballet El trencanous, amb música original de P. I. Txaikovski, es representarà aquest cap de setmana a la Sala Gran del Teatre Principal amb la música en directe de l’Orquestra Simfònica Illes Balears. El vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles, reafirma l’aposta del Principal per seguir programant obres de dansa i agraeix la col·laboració a les empreses patrocinadores “per creure en la cultura”.

Aquesta producció pròpia del Teatre Principal compta amb la direcció i coreografia de Laura Macías i Gavin de Paor, mentre que l’Orquestra Simfònica estarà dirigida per Joji Hattori, el seu director convidat principal. A més, comptarà amb la participació d’un cos de ball de prop de 40 artistes, mentre que els papers principals estaran representants per Ryoko Yagyu (Clara) i Michael Revie (Trencanous). Tot plegat suposa que més de 100 artistes, en les seves diferents disciplines participen en aquest espectacle.

D’El Trencanous se’n faran tres funcions: el divendres 8 de gener a les 20 hores, el dissabte 9 de gener a les 18 hores, i el diumenge 10 de gener també a les 18 hores.

Durant la presentació d’aquest espectacle, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles ha animat a la gent a gaudir d’una obra que no pot faltar per aquestes dates i que compta amb empreses col·laboradores “que creuen en la cultura”. Miralles ha posat de relleu la intenció de “seguir programant obres de dansa al Teatre Principal”.

Laura Macías ha destacat que “es tracta d’un espectacle completament familiar destinat a tots els públics. Un dels objectius de la nostra feina és fer que el ballet s’obri a tothom, que no es vegi com a elitista. I la veritat és que el públic respon amb la seva assistència”.

I és que el ballet El trencanous es ve representant de forma ininterrompuda al Teatre Principal durant les festes nadalenques des de fa sis anys i això suposa tot un repte per als dos directors i coreògrafs que “intentam sempre fer una producció millor que la de l’any passat, aportant la nostra visió personal però també hem deixat algunes peces, que són les que el públic vol veure, en la seva versió més clàssica com el pas a dos de Clara i El trencanous”.

Joji Hattori, el director de l’orquestra, ha manifestat la seva preferència i estimació personal per aquest ballet que ja va conèixer de petit gràcies al seu professor de violí, que coneixia personalment al gran ballarí Nureiev. “Per a alguns directors d’orquestra, dirigir un ballet és més un problema que una altra cosa perquè s’han adaptar un poc al parer dels ballarins i coreògrafs, per a mi és una gran oportunitat de fer un gran espectacle”.

Michael Revie, del Joburg Ballet de Sud-Àfrica, és un dels ballarins solistes i interpreta el paper de Trencanous. Assegura que és “el ballet que més vegades he ballat i ho he fet per tot el món”. En aquest cas, gràcies a les coreografies de Macías i De Paor, Michael Revie tendrà un protagonisme un poc més gran l’habitual, ja que és el personatge de Clara el que sol dur tot el pes de l’espectacle.  Ryoko Yagiu, que interpreta Clara, també coneix el seu paper des de molt petita “i sempre que l’interpret me fa venir les mateixes sensacions que la primera vegada que el vaig veure”.

A més de tots els esmentats, hi ha més de quaranta ballarins procedents de diferents països del món, entre els quals hi ha un bon nombre de ballarins mallorquins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *