Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Consell de Mallorca dedicarà una partida de 310.000 euros a la posada en marxa dels actes de l’Any Arxiduc 2015

REDACCIO PALMA, 29.01.2015

La Comissió de l’Any Arxiduc 2015 s’ha reunit, a la seu de Palau Reial, amb la finalitat de posar en comú les principals activitats que es duran a terme al llarg dels propers mesos per tal de commemorar el centenari de la mort d’aquesta figura cabdal en la història de Mallorca, considerat el primer gran ambaixador de la nostra illa arreu del món.

La reunió, que és la quarta d’aquestes característiques que du a terme la Comissió, ha comptat amb la presència dels representants de les institucions i entitats que integren la mateixa.

A més d’aquestes institucions, també participen en la comissió els ajuntaments de Palma i Valldemossa, la Universitat de les Illes Balears, Foment de Turisme de Mallorca, l’Associació Amics de l’Arxiduc, la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, els propietaris de les finques de Son Marroig i Miramar, José María Sevilla, i de la finca de Son Gual, José Luis García-Farias; representants de la familia Cilimingras; i l’associació amb seu a Viena creada per donar suport, des de la capital d’Àustria, a la promoció de la figura de l’Arxiduc Lluís Salvador.

La directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda, s’ha encarregat d’exposar les principals activitats que el Consell de Mallorca durà a terme per commemorar l’Any Arxiduc. Inicialment, la institució ha previst una partida de 210.000 euros orientada a aquesta finalitat i distribuïda en dos capítols: el primer, dotat amb 150.000 euros, s’adreçarà a finançar les iniciatives directament organitzades pel Consell, i la segona, de 60.000 euros, estarà dirigida a prestar suport econòmic a propostes d’ajuntaments, empreses i associacions.

Al mateix temps, com ha explicat la directora insular, s’ha establert una partida de 100.000 euros que es posarà a l’abast de particulars o propietaris que acullin elements patrimonials que mantenguin algun tipus de relació tant amb l’Arxiduc com amb la figura de Ramon Llull, de qui es celebra també en aquest 2015 el seu Any commemoratiu.

Les diverses activitats seran presentades oficialment a la societat mallorquina el proper 16 de febrer, en el transcurs de la gala que tendrà lloc al Teatre Principal de Palma. Entre aquestes iniciatives cal destacar l’exposició sobre l’Arxiduc que acolliran els Jardins de la Misericòrdia a finals del mes de febrer, així com la mostra sobre els gravats del ‘Die Balearen’ que s’inaugurarà, el proper mes de març, a la Capella. Totes dues exposicions tendran caràcter itinerant i seran presentades, posteriorment, a altres municipis de Mallorca, especialment als que, com és el cas de Deià i Valldemossa, mantenen una relació especial amb la vida i la trajectòria de l’Arxiduc.

Per una altra banda, el proper 25 de febrer, tendrà lloc la presentació d’un cicle de cinema, organitzat a partir dels fons de l’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca, entorn de la figura de Lluís Salvador d’Àustria. Les projecccions es duran a terme a les dependències de CaixaFòrum Palma. A tot aquest inventari d’activitats cal afegir cicles de conferències, excursions a través de la Serra de Tramuntana dirigides a la gent gran, un estand dedicat a l’Arxiduc que es podrà visitar a fires, mostres i espais de lectura i que acollirà també iniciatives culturals i lúdiques per als més petits, i la programació de ‘El Jardí Màgic’, una iniciativa del Consell de Mallorca basada en espectacles teatrals i contacontes de caire infantil i familiar que va obtenir un magnífic ressò l’any passat i que en aquest 2015 centrarà la seva temàtica en la figura de l’Arxiduc.

Al mateix temps, durant la reunió, s’ha presentat el logo oficial de la commemoració i s’ha donat a conèixer el contingut de la plana web que està preparant la Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports amb la finalitat de facilitar la màxima divulgació dels actes de l’Any Arxiduc 2015. La plana estarà disponible per a la seva consulta a partir de les properes setmanes, a través de la pàgina oficial del Consell de Mallorca.

2 thoughts on “El Consell de Mallorca dedicarà una partida de 310.000 euros a la posada en marxa dels actes de l’Any Arxiduc 2015

  1. L’Any Arxiduc 2015 és una bona iniciativa per difondre la figura i l’obra de l’arxiduc.

    Us deixo un enllaç on podeu veure una mostra del projecte “La Menorca de l’Arxiduc, avui” que consisteix en fotografiar els indrets il·lustrats als gravats continguts als volums del Die Balearn de Menorca, amb l’objectu de comparar l’ahir i l’avui de les localitzacions il·lustrades. Esper que ho trobeu interessant.

    http://www.descobreixmenorca.com/category/ahir-i-avui/

    Salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *