Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Consell edita el catàleg de l’exposició dedicada a Gaspar Rul•lan

REDACCIÓ ART-XIPÈLAG PALMA 21.12.2014

El Fons Rul·lan és el més nombrós i important de tots els que manté en custòdia l’Arxiu del So i de la Imatge, i recull el treball d’un dels pioners de la fotografia en color a Espanya

El Fons Rul·lan és el més nombrós i important dels que custodia l’Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca. Gaspar Rul·lan (1896-1973), fundador de l’estudi familiar, treballà com a fotògraf oficial de la Diputació i fou un dels pioners de la fotografia en color a Espanya. A més, va publicar a revistes d’avantguarda de l’època, com Brisas o Mediterráneo, i exposà a ciutats com Madrid, Londres, Paris o Milà.

La Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports, mitjançant l’ASIM, organitzà una exposició dedicada a aquest autor, que es pogué veure dins el programa oficial del Festival Palmaphoto 2014. La mostra es fixà en la pràctica del retrat i la seva modernitat en els anys més creatius d’un fotògraf, a qui la guerra civil i la postguerra obligaren a replegar-se.

L’exposició fou una mirada contemporània a un arxiu d’imatges, en el que el temps i els seus efectes, són també aliats de les emocions de l’espectador.Ara, el Consell ha editat un catàleg que documenta aquesta exposició, dedicada a un dels fotògrafs més significatius per a la història de la fotografia a les illes Balears.

El volum inclou més de 60 fotografies del gènere del retrat, i 2 textos a càrrec de Francesc Barceló, documentalista de l’ASIM, i de Francesc X. Bonnín, responsable del centre i encarregat del comissariat del projecte expositiu.

La publicació se suma a Col·lecció de Fotògrafs professionals del Servei de Cultura del Consell de Mallorca, la qual té com objectiu difondre l’obra de  fotògrafs professionals del passat, representant una font d’informació molt valuosa i de gran qualitat estètica. Anteriorment, dintre d’aquesta mateixa col·lecció, el Consell ha editat els següents títols: Josep Truyol (1868-1949), Arnau Pou Pujol (1887-1940), Rul·lan: un estudi fotogràfic (1920-1920) o el volum  El Fons Virenque-Simó de la Societat Arqueològica Lul·liana (1860-1920).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *