Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El document del mes de l’Arxiu del Regne de Mallorca “Confirmació de les franqueses de Mallorca per Jaume II”

REDACCIÓ PALMA, 08.04.2019. El document del mes de l’Arxiu del Regne de Mallorca 
mostrarà aquest dijous la "Confirmació de les franqueses de Mallorca per Jaume II” 
de 12 de setembre de 1276

En una nova edició d’El document del mes, aquest proper dijous 11 d’abril, l’Arxiu del Regne de Mallorca presenta la confirmació de les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca per part de Jaume II, document fet a Mallorca el 12 de setembre de 1276, que es pot considerar com el primer acte de govern del nou rei de la denominada dinastia privativa de la Corona de Mallorca.

La darrera disposició testamentària de Jaume I, de 22 d’agost de 1272, constituí efectivament la fundació de la Corona de Mallorca, que es configurà segons el model de la Corona d’Aragó: un conjunt de territoris amb personalitat individual i autonomia, amb les pròpies institucions, costums i privilegis, que tenien com a nexe d’unió la persona del monarca, representada a cada territori per un lloctinent.

En el repartiment fet per Jaume I, la Corona de Mallorca presenta dos blocs ben diferents i una sèrie de nuclis aïllats. D’una banda, els territoris pirinencs constituïts pels comtats de Rosselló, Cerdanya, Conflent, Vallespir i Capcir; d’altra part, l’arxipèlag de les Illes Balears i, finalment, tres nuclis aïllats al midi francès com eren la ciutat de Montpeller i els vescomtats d’Omeladès i Carladès.

Al marge de l’heterogeneïtat geogràfica, ja per si mateixa un greu problema a l’hora d’administrar i unificar voluntats i interessos, les Illes Balears i els territoris del continent constituïen dos mons diferents des del punt de vista social.

Tampoc ajudà el desenvolupament institucional: a la manca de Corts al Regne de Mallorca s’hi havia d’unir la inexistència de qualsevol organisme comú per a tots els territoris de la Corona. Per acabar, l’absentisme del rei a les Illes Balears tampoc ajudà a desenvolupar un sentit de comunitat, ja que residí regularment a la ciutat de Perpinyà, malgrat que la Ciutat de Mallorca era la capital oficial.

Un cop cada mes, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de l’activitat El document del mes, pretén donar a conèixer els principals documents conservats a l’Arxiu del Regne de Mallorca i complir així el compromís del Pla de Cultura de difondre entre la ciutadania el patrimoni documental de les Illes Balears.El document del mes és una activitat amb assistència lliure, que es fa a la sala d’actes de l’Arxiu del Regne de Mallorca el proper dia 11, a les 18 h. Les persones interessades a participar en aquesta activitat s’hi poden inscriure enviant un missatge electrònic a arm@arxregne.caib.es o telefonant al 971 17 73 40-41. Les places són limitades.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *