Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Dúo del Valle fixa el mapa al Claustre del Seminari de Ciutadella

ANAÏS FANER, MENORCA, 12.08.2019. El duo dels germans Víctor i Luis del Valle està reconegut 
com una de les agrupacions cambrístiques més excel·lents d’Europa. De fet, la crítica musical 
els ha qualificat de “bellesa sonora, esplèndid virtuosisme i d’una veu jove, prodigiosa, 
atrevida, vitalista, plena d’humor, expressiva i musical”. Així mateix, segons diversos 
mitjans de comunicació, el Dúo del Valle aconsegueix en un format de piano a quatre mans 
“la més alta seguretat en tècnica i estil i la més miraculosa conjunció i concreció”.

Involucrats en l’apropament de la música clàssica al gran públic, l’agrupació ha realitzat una gira de gran èxit per tota la geografia espanyola, passant aquest cop per Menorca. Concretament, el pròxim dilluns 12 d’agost, a les 21 hores, han el fixat el mapa al Claustre del Seminari de Ciutadella, en el marc del 47è Festival de Música d’Estiu de Joventuts Musicals. Per això, ja es poden comprar les entrades a través de Codetickets o obrint-se la taquilla, a l’entrada del Seminari, una hora abans de l’actuació.

Posant la lupa en la seva trajectòria professional, cal dir que els germans del Valle es van formar musicalment en l’Escola Superior de Música Reina Sofía sota la direcció de Dimitri Bashkirov i Claudio Martínez Mehner. Posteriorment, van continuar la seva formació com a cambristes amb Márta Gulyás, Eldar Nebolsin i Ralf Gothóni. També, han rebut consells de mestres com Pierre-Laurent Aimard, Ferenc Rados o Menahem Pressler.

Actualment, la parella musical compagina la seva activitat concertística amb la seva labor docent al Real Conservatori Superior de Música de Madrid i el Conservatori Superior de Música de Málaga. A més, ambdós són convidats freqüentment per impartir lliçons magistrals de piano i música de cambra, tant a Espanya com en l’estranger.

Pel que fa al programa, val a dir que aquest estarà format per belles obres on el piano ocuparà el lloc central. Així doncs, començarà amb la Sonata para piano a cuatro manos en Do Mayor KV. 521 de W. A Mozart, on la vivacitat i lleugeresa de l’Allegro inicial anirà acompanyat d’un Andante i un Allegretto final, creant així la síntesi perfecta d’elements concertants i contrapuntístics propis de l’estil galant amb un estil més dramàtic. Així mateix, la producció dualística continuarà amb Cinco piezas para piano a cuatro manos de G. Ligeti, compositor que va forjar la seva pròpia alternativa musical, basada en la textura i la densitat sonora, convertint-se en una de les majors influències de la música contemporània.

El segon bloc dels dos intèrprets seguirà amb Chiaroscuro del simfonista Corigliano, una de les figures més reconegudes del panorama musical, a fi de produir un poderós impacte emocional a l’espectador. Amb la següent obra, La Valse de R. Ravel, el públic de segur que se submergirà en el record inquietant d’aquest compositor del vals vienès i en una espècie de moviment giratori d’harmonia aventurera i alhora, misteriosa. I per últim, el Dúo del Valle faran reviure a W. Lutoslawski –un altre tità de la composició–, enlluernant-nos a tots i totes amb Variaciones sobre un tema de Paganini, una obra amb una harmonia que moltes vegades rossa l’atonalitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *