Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El nou Patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma ha nomenat Josep Ramon Cerdà director del Teatre Principal

REDACCIÓ PALMA, 09.08.2019. La proposta del Departament de Cultura ha tengut el suport de 
la majoria dels membres

El nou Patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma ha quedat constituït avui dematí en una sessió celebrada a la seu del Consell de Mallorca al carrer Palau Reial. El patronat ha elegit Josep Ramon Cerdà nou director del Teatre Principal, proposta de la vicepresidenta del Consell i consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ja amb la presidència de Catalina Cladera. Cerdà ha estat escollit per 5 vots a favor, 2 en contra i 1 abstenció.

En la roda de premsa posterior al Patronat, la vicepresidenta del Consell i del Patronat, Bel Busquets, s’ha declarat satisfeta pel fet de tenir ja un nou director del Teatre Principal de Palma perquè “així la vida que va recobrar el Principal el 2016 seguirà” i ha afegit que donades les circumstàncies “no ens podíem permetre cap classe d’aturada”. Així, Busquets ha defensat Cerdà com a “la millor persona per a dirigir el Teatre Principal” i ha destacat que “coneix el sector de les arts escèniques, té experiència en gestió i també ha ocupat càrrecs públics, per la qual cosa el món de l’administració pública li és proper”.

Així mateix, Busquets també ha recordat que la fórmula de la designació directa d’una direcció està prevista als estatuts del Patronat i que s’ha fet servir per a garantir que la bona feina per part dels anteriors gestors no quedàs aturada durant uns mesos. Busquets ha explicat que en assumir el càrrec de consellera executiva de Cultura va trobar que el contracte del director del Principal havia acabat de manera abrupta i no hi havia ja possibilitat d’allargar-lo. “En cas d’haver convocat un concurs públic ens hauríem trobat mig any més sense direcció”, ha explicat la consellera executiva de Cultura.

La vicepresidenta ha anunciat que “per tal evitar que el 2023 ens puguem trobar amb aquesta mateixa situació, hem previst que el contracte de Josep Ramon Cerdà duri 3 mesos més que el mandat, facilitant així la transició a una possible nova direcció”. A més, durant la reunió del Patronat s’ha plantejat una possible revisió dels estatuts per fer que el sector tengui línia directa.

El nou director del Teatre Principal de Palma va exercir de delegat d’arts escèniques del Govern entre 2007 i 2011 i director de l’Institut d’Estudis Baleàrics entre el 2015 i el 2017. A més, entre 2013 i 2015 va coordinar el festival de teatre Jardí desolat. Entre els anys 2010 i 2011 va ser, en representació del Govern de les Illes Balears, membre del Consejo Estatal de las Artes Escénicas y de la música de l’INAEM.

Així mateix, com autor teatral és un gran coneixedor del món de l’escena de Mallorca. Ha estat fundador i és membre de diverses entitats de dramaturgs com ara l’Associació d’Actors i Actrius de les Illes Balears (AAAPIB) i de l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears.

A la roda de premsa posterior a la reunió del Patronat també hi ha assistit Josep Ramon Cerdà, qui ha explicat les línies que marcaran les accions concretes que durà a terme com a director del Teatre Principal i ha fet públic el seu compromís de fer feina perquè “la millora del prestigi que s’ha fet durant els darrers anys” tengui continuïtat.

Cerdà ha explicat que gràcies al fet que part de la programació del tercer trimestre ja està tancada es té marge per a la redacció de pla director i per anar recollint també opinions de sectors implicats. Entre les línies d’actuació, Cerdà ha remarcat que “oferir programació és només una de les funcions d’un teatre públic” i en aquest sentit té la intenció de donar continuïtat a la qualitat i la varietat per a oferir els millors espectacles possibles.

En el nou Patronat del Teatre Principal de Palma

Després de la reunió d’avui, la nova presidenta del Patronat del Teatre Principal és la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística n’és la vicepresidenta.

En el nou Patronat del Teatre Principal de Palma, els vocals en representació dels grups del Consell de Mallorca són Jaume Tortella pel grup socialista; Catalina Cirer pel grup del Partit Popular; Guillem Balboa, pel grup Més per Mallorca; Magdalena Gelabert pel grup Podem Mallorca; Francisca Mora pel grup El Pi; Beatriz Camiña, pel grup Ciudadanos; i Maria Cristina Macías pel grup Vox. En representació del Govern de les Illes Balears ha assistit la delegada de Cultura de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, Catalina Solivellas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *