ANAÏS FANER, MENORCA. 18.08.2019. El grup de saxofon interpretarà “Back to the roots”, una producció de música clàssica construïda sobre una base folklòrica
Carla Obach, Débora Ñancupil, Marina Rosés i Laura Allès són les components de Quartet Vela, iniciativa que va néixer a través de les ànsies de recórrer món a partir de la música de cambra. Precisament, segons la saxofonista ciutadellenca Laura Allès, «el quartet es va formar a partir de la necessitat d’ensenyar i expressar la seva música i els seus coneixements adquirits durant aquests anys a través de la interpretació camerística, una de les seves principals motivacions per a mantenir-se actives al món de la interpretació».
Després d’haver tocat juntes al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, el 2016 van decidir professionalitzar la seva formació i conduir la música de cambra a un nivell més alt. Certament, al finalitzar els estudis de postgrau arreu del continent europeu –als Països Baixos, Alemanya, França i Dinamarca–, les saxofonistes del grup es van traslladar a Aarhus (Dinamarca), amb l’objectiu de donar a conèixer la seva música. Tot i això, després d’haver navegat de babord a estribord, actualment el Quartet Vela resideix a Barcelona per tal d’ensenyar a la gent més propera a gaudir de la seva música. Tal com pensa l’agrupació musical, «molts cops és quan ets enfora de casa que descobreixes i t’adones dels teus lligams amb la teva terra i la teva cultura, adonant-te de l’impacte que tenen en tu mateix. Per això, nosaltres volem tornar a les nostres arrels, explotar-les i assaborir-les una mica més».
Compost per membres de Barcelona i Balears, el Quartet Vela és un nom fàcil de recordar, un nom femení i un nom que s’identifica amb la seva terra. Justament, el principal significat és la vela d’un vaixell, perquè totes quatre es senten especialment identificades amb el Mar Mediterrani. Tanmateix, vela també simbolitza moviment, evolució i descobriment de noves terres, característiques que, seguint les paraules de Laura Allès, les fan avançar «com a grup i com a individus en el constant viatge arreu del món a través de la música».
Per a la saxofonista, «començar de zero amb un grup de cambra de música clàssica requereix un esforç molt important. Tanmateix, mantenir-lo actiu, fresc i en un bon nivell és encara més difícil, perquè la música de cambra demana una bona formació musical, molta constància, organització i planificació, encara que també crea i estableix uns lligams personals molt forts». En realitat, tot i que el timó del quartet és el repertori clàssic, també inclouen arranjaments propis i obres de nova creació.
Així doncs, el programa del pròxim concert del 47è Festival de Música d’Estiu de Joventuts Musicals que tindrà lloc dilluns 19 d’agost, a les 21 hores, tindrà el títol de “Back to the roots”, una producció de música clàssica, però construïda i inspirada en una base folklòrica. Englobant des de finals del segle XIV fins al segle XX, aquesta proposta mostra la versatilitat de la música a Europa i Amèrica, emfatitzant així l’essència de cada cultura i mostrant la importància de les mateixes arrels a l’hora d’escriure i interpretar.
D’aquesta manera, la proa del concert serà Quartet per a saxos -Volum II- del compositor i saxofonista David Salleras, una peça que utilitza diversos elements musicals, així com la textura de les melodies, l’harmonia i el contrast rítmic. A més, abans de la pausa el grup interpretarà Porgy and Bess del compositor i pianista George Gershwin, una obra basada en la novel·la “Porgy” de DuBose Heyward, considerada una de les òperes americanes més importants del segle XX. Específicament, es tracta d’una música que combina elements del gènere popular amb una forta influència de la música afroamericana, a més d’emprar tècniques típiques de l’òpera i una extensa varietat de leitmotivs. De fet, Porgy and Bess conté la música més sofisticada de Gershwin, inclosa una fuga, una passacaglia, la utilització de l’atonalitat, la politonalitat i el poliritme.
Així mateix, la popa de la vetllada musical estarà formada per Adiós Nonino de Ástor Piazzolla, compositor de tangos, intèrpret de bandoneó i arranjador. En particular, aquesta obra va revolucionar el tango tradicional en un nou estil anomenat “nuevo tango”, caracteritzat per a l´ús d’elements del jazz, harmonies complexes, contrapunt i formes desenvolupades. Per últim, el Quartet Vela farà sonar Six bagatelles for Wind Quintet, del compositor austrohongarès de música clàssica i contemporània György Ligeti, i Old Hungarian Dances from the 17th Century, de Farenc Farkas, compositor d’influència de caire folklòric. I com a recordatori, val a dir que la venda d’entrades es fa a través de Codetickets i obrint-se la taquilla, a l’entrada del Claustre del Seminari, una hora abans de l’actuació.
Vaig xalar molt ahir vespre escoltant el repertori , molt ben trïat, del Quartet Vela.