Els sectors culturals de les Illes reaccionen majoritàriament en contra del tancament de la Conselleria de Cultura

REDACCIÓ PALMA, 22.06.2019. Els sectors culturals de les Illes reaccionen majoritàriament 
en contra del tancament de la Conselleria de Cultura. Els mitjans de comunicació i les xarxes 
socials s'han emplenat, des d'ahir, de declaracions i comunicats de repulsa enfront del 
tancament de la Conselleria de Cultura.

Sorpresa i decepció són els adjectius més freqüents a les declaracions i comunicats que emplenen les xarxes socials i els mitjans de comunicació des de que ahir donàrem a conèixer el tancament de la Conselleria de Cultura. L’acord de govern entre el PSIB, Unides Podem i Més per Mallorca elimina la Conselleria de Cultura.

Una de les primeres reaccions ha estat la de la plataforma CREA, que agrupa a empreses culturals i creatives dedicades a la producció de continguts artístics i culturals, que ha demanat als partits que reconsiderin la decisió i han demanat una reunió amb la Presidenta en funcions Francina Armengol, per fer-li arribar personalment el seu desacord.

Per ells “tots els sectors culturals de les Illes són mereixedors del màxim impuls i consideració” i “la millor manera és comptar amb una conselleria específica tal com ha succeït en la passada legislatura”. També fan constar el seu desacord pel fet que la decisió reflectida al pacte s’hagi decidit “sense l’opinió dels diversos col·lectius d’empreses culturals de les Illes”.

“Tenint en compte que la Unió Europea considera els sectors culturals i el seu desenvolupament estratègics en les polítiques europees a mitjà termini i motor econòmic i social, fet que fins ara havia estat compartit pel govern balear, no entenem aquest canvi d’actuació” afirmen.

Per la seva banda l’Institut d’Estudis Eivissencs ha fet públic un manifest en el qual afirma que “vol expressar el seu profund desacord i gran decepció per la decisió del Govern de fer desaparèixer la Conselleria de Cultura. Aquest gest, impropi d’un govern progressista, denota un menyspreu per la cultura i, de retruc, per la nostra llengua, que necessita (especialment en aquests temps), un ferm suport institucional”.

L’Institut eivissenc aprofita per agrair “a la consellera sortint la feina realitzada al llarg de la legislatura” i compartir “la indignació mostrada per diverses entitats i col·lectius en relació a la decisió presa pel Govern i reclamam a l’executiu de Francina Armengol una rectificació i una aposta clara i decidida per la cultura com a pilar fonamental de la nostra societat i per la llengua com eina de cohesió social i element bàsic de la nostra identitat”.

Per la seva banda, l’Obra Cultural Balear en un comunicat que valora en general el Pacte qualifica de “magres i decebedors” els acords de govern.

Per la seva banda l’Associació de Productores Audiovisuals de Balears (APAIB) es mostra profundament preocupada per la desaparició de la Conselleria de Cultura, “APAIB considera aquesta decisió impròpia d’un govern progressista i un pas enrere en les polítiques culturals. El sector considera que la cultura no pot ser relegada a un segon pla, reclama interlocutors especialitzats i demana al Govern que reconsideri la seva decisió”.

Un altra de les associacions que s’han manifestat en contra ha estat l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears, que el seu comunicat afirma que “vol mostrar la seva preocupació i el seu absolut desacord per la desaparició de la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears. Ens sembla lamentable que un govern que s’anomena progressista relegui a un organisme de menor rang una matèria tan rellevant per al benestar dels ciutadans com és la Cultura” i continua, “a més del menyspreu que suposa aquesta rebaixa de la Cultura dins l’organigrama, resulta preocupant que aquesta matèria depengui directament de la Conselleria de Presidència. Tots sabem que, històricament, en aquesta comunitat, quan això ha passat, ha estat sinònim de considerar la Cultura com un mer apèndix propagandístic del govern. Aquest no era el camí que indicava el Pla de Cultura, el document que ens han volgut fer creure que marcaria el rumb de les polítiques culturals durant els anys vinents”.

Entre les reaccions a les xarxes destaca el twitt de la consellera de Cultura del Consell de Formentera. Susanna Labrador expressa la seva sorpresa (No m’ho puc creure) per l’eliminació de la Conselleria de Cultura de l’organigrama del Govern Balear, fet que dóna a entendre que no tots els socis del Pacte de Progrés han estat degudament informats d’aquesta decisió. Són innumerables els actors de tots els sectors de la Cultura que han expressat a les seves xarxes socials la sorpresa i/o decepció per la decisió avançada pels signats del nou Pacte.

 

2 thoughts on “Els sectors culturals de les Illes reaccionen majoritàriament en contra del tancament de la Conselleria de Cultura

  1. No m’estranya la indignació. La cultura no és un intermitent, ara la posam, ara la llevam. La necessitam més que mai!

  2. Les competències en matèria de Cuktura varen ser tarnsferides al Consells Insular BOCAIB 159 de 29 de desembre de 1995, només es va quedar la pornecció exterior. Però per la projecció exterior no necessiten una Conselleria, basta una secretaria i que sigui efectiva. És ridícul que l’Estat transfereix les competències de Cultura a la Comunitat i aquesta talment perquè a la llei ja no les enumera només diu que les mateixes compeències rebudes de l’Estat passen als Consells, es reserva la projecció exterior, que ho podia fer l’Institut d’Estudis Baleàrics o una altra institució, durant unes legislatures va se Conselleria d’Educació i Cultura, però els partits quan han de repartir cadires fan i desfan conselleries. No perquè hi hagi moltes conselleries hi haurà mes efectivitat. La de Cultura amb poques competències no té sentit, ara mateix es negocien el pas del Museu de Mallorca al Consell, crec.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *