Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Arxiu Municipal de Sa Pobla

En el Llibre del Repartiment (1232) aquestes terres van correspondre a la porció del rei, qui després va cedir alqueries als cavallers que van participar en la conquesta de Mallorca. En 1300 Jaume II la va constituir vila en el terme de la qual estava a més Campanet que va aconseguir independitzar-se després de 1368. No obstant això aquesta trajectòria, els documents més antics conservats, gairebé testimonials, són de principis del segle XV. Jaime Lladó fa referència, al seu catàleg de l’arxiu municipal, a alguna intervenció realitzada a la fi del segle XIX i, de principis del XX (1921), estan constatats treballs efectuats pel reverend Juan Parera, ajudat d’estudiants. Pedro A. Sancho i Antonio Mª Penya descriuen l’estat dels documents en un informe sobre els arxius de Mallorca.

En 1945, Jaime Lladó es va ocupar , durant uns dos mesos, de la seva organització indicant que es trobava molt desorganitzat i va redactar un instrument de descripció.

En la dècada dels anys 80 l’arxiu va estar a càrrec del pare Josep Obrador la labor del qual no ha transcendit. Entre 1992 i 1993 dins del Pla d’Organització d’Arxius Municipals del Consell de Mallorca es va abordar l’organització de tots els documents que es trobaven en el denominat arxiu i es va redactar un inventari que és l’únic instrument conegut. L’ajuntament va assignar treballs de l’arxiu a dues mestres, Martina Sòcies i Eulogia de Arriba que es van ocupar del mateix i van col·laborar en l’organització del mateix amb el personal tècnic del Consell. Quant a la ubicació segurament va estar a l’edifici municipal fins que els documents van ser traslladats a la planta baixa de la finca ocupada pel Museu d’Art Contemporani que era un habitatge senyorial, propietat municipal, que llavors estava deshabitada i mancava d’espais apropiats per a arxiu.

A mitjan anys noranta, els documents van ser traslladats a l’edifici municipal de Ca Garroví on es van habilitar unes dependències destinades a dipòsit i consulta, situades en el segon pis. En 2010 l’arxiu es va traslladar a la seva seu actual a l’edifici municipal de Ca Cirera Prim.

Horari

De 9:00 a 14:00 h (de dilluns a divendres) i de 16:00 a 19:00 h (dimecres)

Darrera actualització, 02.12.2018

direccio-postal C/ Capità Pere, 72 07420 Sa Pobla

telefon-fax 971 542 819

web-blog www.ajsapobla.net

email fonslocal@sapobla.cat

Nova cerca Tornar a la cerca

Destacats