Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Biblioteca del Monestir de la Real

La Biblioteca Balear

La Biblioteca Balear està integrada per un important fons bibliogràfic especialitzat en temes balears per a ús i benefici dels ciutadans. Va ser fundada l’any 1933 pel pare Gaspar Munar amb l’objectiu de recuperar la biblioteca lul·liana que hi va haver al monestir de la Real abans que la desamortització de Mendizábal, al segle XIX, provocàs la seva desaparició.

Avui en dia, la biblioteca està formada per dues seccions:

  • La Biblioteca Balear, pròpiament dita, que acull un conjunt format per més de 14.000 monografies de temàtica balear, entre les quals destaca la primera edició en alemany del Die Balearen de l’Arxiduc Lluís Salvador (1869-1891). També inclou una col·lecció de 400 manuscrits, entre els quals destaquen el Llibre del Consolat de Mar (1385) i les Constitucions del Monestir de Santa Margalida (1320). La riquesa d’aquesta biblioteca es completa amb un fons antic documental –obres impreses abans de 1.800- format per 1.300 volums, entre els quals destaquen els dotze incunables –obres impreses entre 1450 i 1499-, així com una col·lecció d’obres de Ramon Llull des del segle XVI fins al XVIII.

  • La Biblioteca Moragues Monlau, formada per una col·lecció bibliogràfica de 5.000 volums especialitzada en temes de medicina, botànica mèdica, higiene i filosofia. Una biblioteca que va pertànyer al polifacètic humanista Pere Felip Monlau (1808-1874) que va destacar com a científic, metge i higienista així com crític literari i diplomàtic.

La Biblioteca Balear té com a objectius posar a l’abast del públic en general i dels investigadors, en particular, aquesta important col·lecció documental.

direccio-postal Cami Real, 3 07010 Palma

telefon-fax 971750495

Nova cerca Tornar a la cerca

Destacats