Biblioteca Municipal d’Andratx

II República: La tradició bibliotecària a Andratx té els seus orígens a la Segona República, quan a instàncies de la Junta de Intercambio y Adquisición de Libros, es va crear a l’Estat Espanyol la primera xarxa de biblioteques públiques municipals. Andratx fou un dels quatre municipis mallorquins que va tenir una de les dues-centes biblioteques públiques que es crearen a tot l’Estat durant els cinc anys republicans. Segons informa el setmanari Andraitx el número 692, el 16 de novembre de 1933 es va inaugurar la Biblioteca Pública Municipal d’Andratx a un local de l’Ajuntament amb un lot de 300 llibres de la Junta de Intercambio y Adquisición de Libros. El primer bibliotecari va ser Francesc Vicens Vicens.

Guerra Civil i la postguerra: en aquest període l’Ajuntament va haver de tancar la biblioteca. Concretament l’any 1944 es va cedir el fons bibliogràfic municipal a la nova biblioteca que la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros (actual La Caixa) va obrir el 30 de juny de 1946. Fins al 31 de desembre de l’any 1994 la Biblioteca Pública d’Andratx va dependre de La Caixa i estava situada a la Casa de Cultura, seu de l’oficina actual de La Caixa. La bibliotecària Miquela Danús va ser la darrera en dirigir aquesta biblioteca.

La biblioteca torna a ser municipal: L’1 de gener de 1995, mitjançant un conveni signat entre l’Ajuntament d’Andratx i La Caixa, la Biblioteca Municipal va passar a ser gestionada per l’Ajuntament d’Andratx rebent de l’antiga biblioteca el local i tot el seu fons bibliogràfic, uns 10000 volums. L’encarregat de gestionar la nova biblioteca va ser el bibliotecari Rafel Oliver Grammatico. El primer de febrer del mateix any es va signar un conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l’Ajuntament d’Andratx pel qual la Biblioteca Municipal d’Andratx va passar a formar part de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, a la qual encara pertany. D’aquesta època és destacable la tasca de dinamització de la biblioteca amb iniciatives com la creació del Concurs Literari Infantil i Juvenil “Imagina Escrivint” a l’any 1996 i que encara continua a l’actualitat. Fins a l’any 2003, la Biblioteca va romandre a l’edifici de La Caixa.

Trasllat a la Cúria: A partir de juny de 1998 la seu de l’Ajuntament d’Andratx, coneguda popularment com la Cúria, es va traslladar a l’antiga possessió de Son Mas. L’edifici havia tingut ja una llarga història. En el transcurs de la Revolució de 1868, dia 2 d’octubre, un incendi provocat va destruir totalment els documents de l’arxiu i part de l’immoble. A causa d’aquest fet i mentre duraren les obres de reforma, els membres de la corporació municipal es reuniren temporalment a la casa del Gremi de Navegants. Posteriorment, i fins el mes de març de 1869, ho feren a una sala de la posada del Rafal Blanc, situada a l’antic carrer de la Llonja. L’any 1886, per la venda de la Torre de Sant Elm a l’arxiduc Lluís Salvador, es pogueren millorar aquestes instal·lacions després de demolir la vella Casa de la Vila. El 1889, l’arquitecte Joan Guasp i Vicens projectà aquest edifici, la construcció del qual es va dur a terme entre 1890 i 1892, sota la direcció del mestre d’obres Jaume Calafell i Juan. L’arquitecte Jaume Alenyar, 1925, va dissenyar l’ampliació de l’immoble, i així va romandre fins el 1998. Aquest edifici va ser l’elegit per a traslladar la biblioteca, iniciant-se les obres d’adaptació el mes de març de 2003. La nova seu de la Biblioteca Municipal d’Andratx va ser inaugurada el 20 de desembre de 2003.

Biblioteca Municipal d’Andratx Jaume Bover: L’Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Illes Balears (ABADIB) va sol·licitar amb data 12 de febrer de 2013 que la Biblioteca Municipal d’Andratx dugués el nom de Jaume Bover Pujol com a reconeixement a la seva trajectòria professional i científica.

El dia 21 de març de 2013 el ple municipal acordà per unanimitat aprovar la proposta d’acord subscrita per la regidora delegada de les àrees de Cultura, Formació, Educació i Ocupació, la Sra. Anabel Curtó Alemany, de dedicació de la Biblioteca Municipal a Jaume Bover Pujol atès els diferents mèrits del Sr. Bover i, sobretot, que gran part de les seves investigacions tracten sobre el municipi d’Andratx.

El 24 de juny de 2013, es va celebrar la dedicació de la Biblioteca Municipal d’Andratx a Jaume Bover. El multitudinari acte va comptar amb la presència de les autoritats municipals i insulars i hi varen intervenir el batle del municipi, Llorenç Suau Simó, la directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda Fons, l’arxiver i bibliotecari municipal, Mateu Ramon Lidón, i l’homenatjat. Mateu Ramon va fer la semblança de “Jaume Bover, bibliotecari i historiador” i després el Sr. Bover va pronunciar unes emotives paraules d’agraïment per l’homenatge que havia rebut. Es va tancar l’acte amb una petit concret del guitarrista Sebastià Moner.

Per a l’ocasió la Biblioteca Municipal d’Andratx va editar un opuscle amb un resum de la bibliografia de Jaume Bover i un pòster anomenat Andratx és… on es recollien els noms dels personatges il·lustres del municipi o que havien tingut relació amb ell. Tots tres documents poden ser consultats abaix.

direccio-postal Plaça Miquel Moner 1 07150 Andratx

telefon-fax 971 136066

email biblioteca.andratx@gmail.com

Nova cerca Tornar a la cerca

Destacats

Cultura Calvia
Horacio Sapere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *