Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Museu Bíblic de Mallorca

Museu Bíblic de Mallorca

El Museu Bíblic de Mallorca, també denominat Museu del Seminari Conciliar de Sant Pere de Palma de Mallorca, i situat al carrer Seminari número 4 de Palma, va ser creat en 1913 amb l’ajuda dels seminaristes Juan Mira, Pere J. Gelabert i Tomás Payeras, sota la direcció del bisbe Pere Campins i del sacerdot, rector del seminari i arqueòleg, Bartomeu Pascual Marroig. El Museu va néixer amb l’objecte d’il·lustrar sobre l’estudi de la Bíblia, així com donar a conèixer l’entorn cultural i històric de la Sagrades Escriptures. El museu, per la seva naturalesa i implicacions, va rebre el beneplàcit del Papa Pío X. La major font de la col·lecció se li deu a l’erudit Pascual Marroig, apassionat per l’Antic Testament, que va participar en excavacions arqueològiques en el Pròxim Orient i que, en agraïment a la seva labor, va rebre nombroses peces arqueològiques que avui formen part dels fons del museu.

Museu Bíblic mòmia
Museu Bíblic mòmia

El museu compta amb nombrosos elements que apareixen en la Bíblia, uns originals, altres reproduccions. El recinte alberga 750 peces que ens il·lustren sobre l’Antic Israel i les grans civilitzacions que li van influenciar, Egipte i Mesopotàmia.

Seccions del Museu Bíblic de Mallorca:

a) Una secció dedicada a les ciències naturals on es mostren minerals, plantes i flora de Palestina.

b) Una secció sobre asiriología que compta amb tablillas cuneïformes i maquetes. Una d’aquestes tablillas originals data del 2300 a. de C. i conté una pregària d’un progenitor demanant ajuda als déus ajusto a la salut del seu fill.

c) Una secció sobre Egiptología, que alberga una mòmia egípcia, l’única en tota Balears, que data del segle I a. de C. Es tracta de la mòmia d’un jove d’uns 16 anys, anomenat Irthoru, amb el seu sarcòfag. Els jeroglífics del seu sarcòfag ens mostren la visió transcendent que de la vida es tenia en l’antic Egipte. També es troba en el Museu una col·lecció de papirs en hierático, la més antiga d’Espanya, que contenen parts del Llibre dels Morts. Altres objectes egipcis d’interès són el fragment d’un relleu de l’època de Ramses II amb el seu cartutx en caràcter jeroglífic, escarabeos, ungüentarios, etc.

Sarcòfag egipci
Sarcòfag egipci

d) Una secció dedicada a l’antic Israel, amb peces arqueològiques del període herodiano, una col·lecció numismàtica, etc. Destaquen diverses maquetes de ciutats bíbliques i de Temples com el de Jerusalem. Les reproduccions estan fetes segons els plànols de les excavacions realitzades en els anys 30. Són peces molt bones, fins i tot podem trobar una reproducció a grandària natural del deixant de Mesah. Totes elles, es van realitzar en el seu moment per seminaristes, amb molt pocs mitjans i sense materials plàstics.

Maqueta del Temples de Jerusalem
Maqueta del Temples de Jerusalem

També hi ha una subsección dedicada a l’Escriptura Sagrada, una vitrina que compta amb exemplars de Bíblies antigues en diferents idiomes: Una Torà, un rotllo d’Esther en hebreu, un exemplar del Nou Testament en grec, un exemplar en llatí, etc.

Escriptures
Escriptures

i) Església antiga de Mallorca (segle IV d. de C.): El museu compta amb l’únic fragment que queda de l’Església de Cas Frares de Santa María, una basílica paleocristiana oposada a principis del segle XX i que data del segle IV.

El museu té una important funció pedagògica i constitueix un autèntic tresor per a les nostres illes. Un nexe d’unió entre el Pròxim Orient antic, el món de la Bíblia i les nostres illes. En aquest museu podrem veure des de peces del Període Neolític del 6.500 a. de C., fins a objectes del món contemporani. Però a més de les importants peces, el Museu Bíblic de Mallorca realitza constants activitats en l’àmbit docent i científic. Entre elles destaca la col·laboració amb Col·legis, amb la Universitat de la Illes Balears, amb el Centre d’Estudis Teològics de Mallorca i amb l’Institut Balear de Egiptología.

Vitrines
Vitrines

És un museu obert al públic, actualment és el seu director Dr. Francesc Ramis Darder, on es realitzen visites guiades concertades amb els Col·legis i Instituts, amb la Universitat, Centres d’ensenyament, Associacions, Parròquies i altres entitats interessades. A més el Museu es complementa amb diferents activitats, tals com a tallers d’escriptura de llengües del Pròxim Orient antic, així com conferències i cursos.

Vitrines Museu Bíblic
Vitrines Museu Bíblic

A això sumar que el museu és una porta oberta a professors, científics i investigadors, que aprofundeixen en les peces i que ofereixen més dades sobre les col·leccions que alberga. Es tracta, en definitiva, d’un museu actiu, dels més interessants de Balears, amb una projecció pedagògica, compromès amb la recerca científica i que compta amb importants peces egiptològiques. Un tresor per a les nostres Illes.

Visites concertades

 

 

 

 

direccio-postal C/ del Seminari 4 07001 Palma

telefon-fax 971 213100

web-blog https://museubiblic.wordpress.com

email museubiblic@gmail.com

Nova cerca Tornar a la cerca

Destacats

Cultura Calvia
Horacio Sapere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *