Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Valero Marí, Vicente

(Eivissa, 1963) Poeta, assagista i articulista eivissenc en llengua castellana. Va cursar estudis de batxiller a l’Institut Santa Maria d’Eivissa. Posteriorment es llicencià en Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a diversos instituts fora de l’illa, i a l’Institut Santa Maria d’Eivissa. Publicà el seu primer llibre l’any 1986 ( Jardín de la noche. El Serbal, Barcelona). Va ser finalista del premi Adonais de poesia 1992, amb  Herencia y fábula (Col·lecció Adonais, Rialp, Madrid, 1989). També ha publicat els llibres Vigilia en Cabo Sur, 1999 i el 2005  Libro de los trazados (ambdós a l’editorial Tusquets, de Barcelona). Entre d’altres reconeixemnts també ostenta el Premi Internacional Loewe 2007, amb Días del bosque (Visor, Madrid 2008). També ha publicat en llibres d’artistes, com Herencia y fábula (“Sa Nostra”, Eivissa 1988), amb dibuixos de Vicent Calbet; Poemas (“Sa Nostra”-Universitat de les Illes Balears, Palma 1994), amb gravats de Gilbert HerreynsPara salir de aquí (Bauma, Barcelona 1996), amb una il·lustració de Juan Carlos Mestre; En otra claridad (Arte del siglo XX, Madrid 2005), amb pintures de Vicente Fernández Cervera, i La subida (Ediciones Segundo Santos, Conca 2005), amb obres de Pedro Asensio Fernández. Fou coordinador de La miranda, suplement de cultura de Diario de Ibiza, on va publicar nombrosos articles sobre art i artistes a Eivissa el segle XX.

En prosa el seu primer llibre va ser La poesía de Juan Ramón Jiménez (Andros, Barcelona 1988), guia didàctica sobre la poesia del Premi Nobel espanyol. Sobre aquest mateix poeta va fer l’edició de La estación total con las canciones de la nueva luz (Tusquets, Barcelona 1994). El 1999 començà a investigar la presència a Eivissa del filòsof alemany Walter Benjamin els anys trenta del s. XX, un aspecte de la biografia d’aquest intel·lectual jueu que restava inèdit, la qual cosa donà com a resultat el llibre Experiencia y pobreza. Walter Benjamin en Ibiza, 1932-1933 (Editorial Península, Barcelona 2001). El 2003 escrigué el guió i presentà el documental Walter Benjamin en Ibiza. El 2007 comissarià l’exposició “Walter Benjamin a Eivissa”, mostra que s’exhibí a Sant Antoni de Portmany, a Palma i a Frankfurt, dins les activitats de la Fira de Frankfurt, dedicades a la cultura catalana. També és l’autor del catàleg —català i alemany— per a la dita exposició. El 2008 publicà Cartas de la época de Ibiza (Pre-textos, València 2008), la correspondència completa conservada del filòsof alemany escrita en els seus sojorns eivissencs. Sobre aquest tema ha fet nombroses conferències a Espanya i a Alemanya. Fruit també de les seues recerques aparegué Viajeros contemporáneos. Ibiza, siglo XX (Pre-Textos, València 2004), llibre que recull les estades a Eivissa dels viatgers dels anys trenta i dels anys cinquanta, seixanta i setanta del segle passat: artistes de tota mena i intel·lectuals (Albert Camus, Jacques Prevert, Janet Frame, Emil Cioran, Wols, Rafael Alberti, María Teresa León, Adolf Schulten, Raoul Hausmann…)A Diario de un acercamiento (Pre-Textos, València 2008), assaig sobre art i la crònica de viatge. El 2014 publica la seva primera novel·la amb Los extraños. El 2015 Canción del distraído (Vaso Roto Ediciones), la novel·la ‘Las transiciones’ (2016), el llibre de relats ‘El arte de la fuga’ (2015), i el llibre de viatges ‘Duelo de alfiles’ (2018) Ha comissariat diverses exposicions, a més de la ja esmentada de Walter Benjamin a Eivissa, com p. ex. “Arte en el dinero. Dinero en el Arte” (Salamanca, Madrid, València 2006).

Ha escrit nombrosos textos sobre art i artistes contemporanis com, entre d’altres, Zoran Music, Piero Dorazio, Marie-Anne Poniatowska, Linda Karsan, Cai Guo-Qiang, Stipo Pranyko, així com també sobre artistes vinculats a l’illa d’Eivissa, com Erwin Bechtold, Leopoldo Irriguible, Rafael Tur Costa, Gilbert Herreyns, Manuel Bouzo i Pedro Asensio. Tots aquestos textos han estat publicats en diferents revistes i catàlegs de galeries i museus, entre els quals destaquen l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i el Museu Reina Sofia. Al llarg dels anys ha traduït llibres del català al castellà, com Vicent Calbet, de Guillem Frontera (Enciola, Barcelona 1989), El año en estampas, de Marià Villangómez (Pre-Textos, València 1994), Paseo de aniversario y otros poemas, de Joan Vinyoli (Calambur, Madrid 1997), El desierto, d’Antoni Marí (Península, Barcelona 1998) i Entspringen, d’Antoni Marí (Tusquets, Barcelona 2001).

facebook https://www.facebook.com/vicente.valeromari

Nova cerca Tornar a la cerca

Destacats

Cultura Calvia
Horacio Sapere