REDACCIÓ PALMA, 04.12.2017. L’exposició «La primera pedra. La Formentera prehistòrica a través de les seves eines», del 5 al 16 de desembre a l’Ajuntament Vell de Formentera
És una col·laboració entre la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, i el Consell Insular de Formentera
Aquest dilluns 4 de desembre, a les 19 h, s’inaugura l’exposició «La primera pedra. La Formentera prehistòrica a través de les seves eines» a l’Ajuntament Vell de Formentera. La mostra es podrà visitar fins al 16 de desembre.
Els comissaris de l’exposició són Maria Bofill i Pau Sureda i l’organització és a càrrec del Consell Insular de Formentera i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera. A més, compta amb el suport de Ràdio Illa i Save Posidonia Proyect Formentera.
La mostra s’emmarca en la línia de col·laboració que el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, centre adscrit a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, i el Consell Insular de Formentera duen a terme des de fa ja tres anys per apropar el patrimoni de Formentera als ciutadans de l’illa.
Cal tenir en compte que Formentera no té encara un museu propi on mostrar el seu patrimoni, raó per la qual les peces que s’hi han trobat arran d’excavacions i intervencions arqueològiques es conserven i s’exposen al Museu Arqueològic.
Per a aquesta exposició s’han seleccionat materials lítics procedents dels jaciments de Ca na Costa, sa Cala, cap de Barbaria i sa Cova des Fum. Les restes lítiques són els elements que, arran de la seva naturalesa, tenen més possibilitats de conservació, mentre que altres objectes -com són els de naturalesa orgànica- no s’han conservat. La mostra permet aprofundir en el coneixement de com vivien els primers pobladors de Formentera, com aprofitaven els recursos disponibles al seu voltant i com eren les seves eines, les quals han permès als arqueòlegs conèixer molt millor la seva forma de vida. Així es pot saber de primera mà com s’alimentaven i molien els cereals i com feien servir les eines de pedra per brunyir ceràmica o adobar pell. A més, tots aquests materials ofereixen informació molt valuosa sobre la disponibilitat de materials i les relacions comercials del moment.
Fonamentalment s’han incorporat al programa expositiu peces relacionades amb la mòlta -morters, mans de morters, etc.- i l’artesania -brunyit de ceràmica o adob de pell (allisadors, afiladors, percussors, ascles de sílex, etc.)-, i objectes de caràcter simbòlic, com els anomenats braçalets d’arquer i alguns materials lítics procedents de fora de l’illa.