Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Exposició virtual de l’Arxiu General del Consell dedicada al Teatre Principal de Palma

REDACCIÓ PALMA, 09.06.2017. Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, que se 
celebra aquest divendres, 9 de juny, l'Arxiu General del Consell de Mallorca 
presenta l'exposició virtual "Els inicis del Teatre Principal: La Casa de 
Comèdies", que mostra una part del fons del Teatre Principal.

La mostra està formada per programes de mà de les representacions teatrals i documentació de la Casa de Comèdies, datats entre el 1742 i el 1848 i es pot consultar en a la plana web del Consell de Mallorca.

La Casa de Comèdies (1667-1853) es va inaugurar el 27 d’agost de 1667 com a teatre amb una finalitat benèfica, que aportàs doblers als manteniment de l’Hospital General, que n’era el propietari. Joan Barceló va cedir els terrenys i Ferran Moix es va encarregar de les obres i de l’organització de les primeres representacions. Les primeres representacions que s’hi varen poder veure foren d’autors del Segle d’Or: Calderón de la Barca, Lope de Vega, Tirso de Molina i Guillén de Castro, entre d’altres.

Durant la Guerra de Successió l’edifici va ser caserna de les tropes del bàndol borbònic. En aquella època l’activitat teatral va estar afectada pel tancament de la Casa de Comèdies i per contínues prohibicions de les autoritats civils i eclesiàstiques. La situació va canviar amb l’arribada de Carles IV, proclamat rei l’any 1759. Foren anys d’intensa activitat teatral, amb programadors d’òperes i teatre dramàtic.

Després de la proclamació d’Isabel de Borbó com a Princesa d’Astúries, la Casa de Comèdies es converteix en el Teatre de la Princesa. L’any 1854 s’enderrocà l’edifici i se n’aixecà un de nova planta segons el projecte de l’arquitecte Antoni Sureda Villalonga.

Aquesta és la història que recorre l’exposició virtual que proposa l’Arxiu General, que depèn del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. I ho fa a través de quatre seccions: els programes de mà (1847-1848); els comptes de les funcions (1847); les llistes de cadires i fileres assignades (1742-1744) i la relació de les entrades de les comèdies (1745). És una mostra del fons del Teatre Principal i també de la riquesa documental que custodia l’Arxiu General del Consell, amb la intenció de mostrar-la al públic, més enllà dels investigadors. I és la segona exposició virtual que organitza l’Arxiu General després de la mostra de fotografies de patrimoni monumental fortificat i d’arquitectura militar de Mallorca “Una hora, 60 imatges amb l’arxiu”, organitzada l’any passat també per commemorar el Dia Internacional dels Arxius.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *