Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Finalitzen les obres de reparació i tancament del conjunt etnològic des Raspallar

REDACCIÓ EIVISSA, 30.12.2016. El Departament d'Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i 
Joventut del Consell Insular d'Eivissa ha finalitzat les obres de reparació dels corrals 
i el magatzem de l'antic hort des Raspallar, així com la substitució del tancament perimetral 
del conjunt, que conformen el molí, la sénia, el safareig i les construccions annexes 
esmentades.

Les obres han consistit en la reparació dels murs exteriors i de la coberta dels corrals, que es trobaven en molt mal estat, per un import de 5.266 euros, així com la substitució de la tanca existent, també molt deteriorada, per una d’acer galvanitzat més respectuosa amb el conjunt i acorde amb l’entorn. Aquesta actuació s’ha realitzat per un import de 18.498 euros.

El fet que aquest conjunt patrimonial es trobi dins el recinte del complex esportiu des Raspallar, propietat del Consell d’Eivissa, i que els exteriors siguin també utilitzats per a la pràctica esportiva feien convenient aquest tancament perimetral, per motius de seguretat. Ben aviat estarà a disposició de les persones usuàries de les instal·lacions i les visitants, un panell explicatiu d’aquest conjunt patrimonial. Està previst que totes aquestes intervencions serveixin també perquè en el futur aquests béns puguin ser visitats pels centres escolars i pel públic en general, a fi de donar a conèixer l’evolució històrica de les tècniques d’aprofitament dels recursos naturals.

Al plànol aixecat per l’enginyer Joan Ballester el 1738 ja apareixia un casament, amb el nom de «rafal de Llaneras». Sembla que la construcció de la sénia és posterior a aquesta data, tal volta entre finals del segle XIX i el començament del XX. Als padrons parroquials de principi del segle XIX la finca ja apareix amb el nom actual des Raspallar. Pel que fa al molí aiguader, que va substituir la sénia en l’extracció d’aigua, per la seua tipologia i la tècnica constructiva ens trobam amb un exemple de la darrera etapa d’aquest tipus d’enginys, cap a mitjan s. XX. Les construccions auxiliars es troben arrambades per la part de ponent a la mota de la sénia i estaven destinades a corral i magatzem. Per desgràcia l’antic casament va ser enderrocat cap a 1990.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *