Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Fira B! 2017 supera els 7.000 espectadors i els 500 acreditats

REDACCIÓ PALMA, 24.09.2017. Més de 750 reunions, només en les Jornades Professionals. Fira B! es consolida com 
a fira de referència de la música i les arts escèniques de Balears en el seu tercer any de vida.

Fira B!, Mercat Professional de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears, que s’ha celebrat des del dimecres 20 al  diumenge 24 de setembre a Palma,  tanca avui la seva tercera edició com un “espai de flux creatiu i transferència de coneixement entre el professionals del sector en aspectes com el finançament, la distribució i la contractació cap a l’exterior de l’arxipèlag”. Així ho ha expressat Francesc M. Rotger, coordinador de Fira B! i director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, institució organitzadora d’aquest esdeveniment, una de les grans iniciatives de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

•BaRockBallet, de Pasodos Dance Company
BaRockBallet, de Pasodos Dance Company

Entre els assistents que s’han donat cita aquests dies a la fira ha destacat la presència d’un gran número de professionals, entre ells, membres de la Coordinadora de Fires d’Arts Escèniques de l’Estat Espanyol (COFAE), com ara la FiraTàrrega o MADferia. Feria de Artes Escénicas de Madrid. El director executiu de FiraTàrrega i membre de la direcció de COFAE, Oriol Martí, ha destacat que malgrat la seva joventut Fira B! “és una fira madura que sorprèn per la seva bona organització i que ja s’ha convertit en una cita de referència a les Illes Balears, que resulta atractiva i útil per als programadors del sector”. Martí ha afegit que “Fira B! se celebra en un bon moment de l’any” perquè coincideix amb l’època en què els programadors teatrals comencen a treballar en la programació de la pròxima temporada, que “és a partir d’abril quan es comença a concretar”.

BaRockBallet, de Pasodos Dance Company, al Teatre Xesc Forteza
BaRockBallet, de Pasodos Dance Company, al Teatre Xesc Forteza

En general, els assistents han valorat molt positivament el salt qualitatitu de la convocatòria d’enguany i dels espais triats tant per als espectacles com per a les jornades professionals. Els organitzadors de Fira B! assenyalen que comptar amb entorns com Ses Voltes o els jardins del Centre de Cultura Sa Nostra ha afavorit que es generés un gran volum de reunions que no estaven programades.

Per la seva banda, el gerent de MADferia, Salvador Sanz, ha destacat que “a les fires sempre se’ls demanen dades quantitatives, complicades d’extreure, i hi ha un aspecte que no se sol tenir en compte però que és molt important: el vessant qualitatiu”. En aquest sentit, ha explicat que Fira B! “en ser una fira oberta al públic, proporciona un retorn social a Palma que té un enorme potencial i que a mesura que es facin noves edicions li donarà la volta a la ciutat”. Sanz ha enaltit l’organització de la fira: “Fira B! sap mantenir una dualitat que no és fàcil entre la frescor d’un projecte jove i la maduresa d’un equip experimentat”.

Blaumut, a Ses Voltes
Blaumut, a Ses Voltes

Fira B! en xifres
En una primera estimació de públic i a falta del recompte final, la tercera edició de Fira B! ha superat els 7.000 espectadors que han assistit a un total de 44 concerts, incloent els dos concerts extraordinaris en el marc de la Nit de l’Art (26 de bandes de les Illes Balears, 3 de Catalunya, 2 del País Valencià i 1 de la resta de l’Estat) i 24 representacions d’espectacles d’arts escèniques (20 de companyies locals, 1 de Catalunya, 2 del País Valencià i 1 de l’Argentina), que han actuat en 12 espais d’exhibició diferents repartits per la ciutat de Palma. En total, han actuat 206 músics i 142 actors. Ha destacat la presència dels programadors convidats a la fira. Gràcies a la disposició dels horaris la major part dels professionals han pogut assistir a un gran nombre d’espectacles.

Dels 509 acreditats a les jornades, hi ha hagut 259 professionals (150 locals, 70 estatals i 40 internacionals) i 250 artistes. Les procedències han estat: les Illes Balears (la majoria de Mallorca) Catalunya, el País Valencià, Comunitat de Madrid i el País Basc. En àmbit internacional, han vingut de diversos punts d’Europa com Alemanya, Països Baixos o el Regne Unit i el Canadà o l’Argentina, entre d’altres. A banda de les reunions programades i les sessions i activitats organitzades, s’han generat nombroses trobades informals en els diversos espais habilitats al centre de cultura Sa Nostra. Aquestes converses han afavorit molt les noves connexions, incentivant col·laboracions, intercanvis, contractes, propostes i nous projectes.

Les Jornades Professionals han aconseguit generar, en les 6 sessions d’aquests quatre dies, més de 750 reunions programades entre professionals i artistes. A més s’han dotat de contingut unes 17 conferències amb 800 persones d’assistència.

BOC
BOC

Clausura
Fira B! es tanca avui diumenge 24 amb l’estrena de l’espectacle commemoratiu de l’Any Pasqual Calbó i Caldés, Calbó o el viatge d’Orfeu. La seva representació tindrà lloc a les 20h al Teatre Municipal Xesc Forteza en el marc de les activitats programades a Fira B!.

L’obra de teatre, que recorda el 200è aniversari de la mort del pintor i tractadista il·lustrat, està dirigida pel menorquí Pitus Fernández i interpretada per Marc Joy, Enka Alonso, Joan Manel Vadell i Josep Orfila. Amb aquest espectacle, promogut conjuntament pel Consell Insular de Menorca i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, es comparteix un dels objectius de la commemoració: acostar a l’espectador una de les personalitats artístiques més rellevants de la Menorca del segle XVIII, la del menorquí Pasqual Calbó i Caldés (Maó, 1752-1817).

La representació compta amb la col·laboració i l’assessorament de Miquel Pons Povedano, expert en la biografia del pintor i comissionat autonòmic de l’Any Calbó. L’espectacle transcorre al llarg de l’experiència vital de Calbó: el seu naixement a Maó, l’etapa de formació a Venècia i a Roma, les aventures a la cort de Viena, la descoberta de l’exotisme americà, la tornada a Menorca i el seus darrers anys de vida centrats en la seva vessant didàctica a partir de la redacció dels seus tractats científics.

El programa d’avui diumenge, a més del tancament de Calbó o el viatge d’Orfeu, inclourà les representacions de Carinyo, de Perez&Disla, a les 12h al Teatre Principal; Smiley, d’El Somni Produccions, a les 16h al Teatre Municipal Mar i Terra; i Melosa fel, d’AMC Produccions, a les 18h al Teatre Catalina Valls.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *