Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Govern compra el llegat a l’exili del músic folklorista mallorquí Baltasar Samper

REDACCIÓ PALMA, 28.12.2017. El Govern compra el llegat a l’exili del músic folklorista 
mallorquí Baltasar Samper i les Illes Balears recuperen un fons personal únic, que fins ara ha
estat a Mèxic, que inclou obra inèdita o correspondència, entre altres documents

Llum verda perquè la Conselleria de Cultura, Participació i Esports adquireixi, per un cost de 40.000 euros, el patrimoni musical del músic mallorquí Baltasar Samper, un dels més importants del segle XX. Diversos informes d’especialistes avalen l’adquisició.

Baltasar Samper i Marquès (Palma 1888 – Ciutat de Mèxic 1966) va ser un pianista, folklorista, músic i compositor mallorquí, deixeble de Granados, Pedrell i Risler. El 1907 s’instal·là a Barcelona per continuar amb la seva formació com a pianista. A partir de 1922 s’inicià en la recerca del folklore de Mallorca participant en l’elaboració del Cançoner popular de Catalunya. El mateix Samper se n’encarregà de la recerca a les Illes Balears, cosa que li va permetre conèixer de primera mà el patrimoni musical tradicional illenc, que més tard va saber plasmar a les seves composicions. Fins a l’esclat de la Guerra Civil, Samper dugué a terme una activitat frenètica com a director d’orquestra i crític literari, sense deixar de banda la seva tasca compositiva. Tot i viure a Barcelona, gaudia d’amistat i reconeixement entre la intel·lectualitat illenca, amb figures destacades com Joan Maria Thomàs, Miquel Ferrà i Maria Antònia Salvà.

L’inici del conflicte bèl·lic suposà per a Samper l’exili, primer a França i finalment a Mèxic, on viurà fins a la seva mort l’any 1966. La partida forçosa i sobtada a Amèrica també implicarà l’oblit de la seva obra i l’escàs ressò de la seva activitat durant aquells anys entre la ciutadania illenca, malgrat que mai no va abandonar la seva activitat com a folklorista, compositor i director, ni tampoc el seu compromís polític.

Gràcies a la recerca feta pel pianista mallorquí Joan Moll a finals dels vuitanta i ara més recentment la del musicòleg mallorquí Amadeu Corbera, s’ha pogut constatar l’existència d’un important llegat documental de l’obra de Samper que a hores d’ara roman a Mèxic en mans d’Àngel Samper Wilson, net del músic mallorquí. Precisament, gràcies a la intermediació del musicòleg Corbera, que en aquell moment era a Mèxic, es va poder contactar amb el net de Samper, propietari del llegat.

El fons personal de Baltasar Samper és l’únic llegat unificat realment extens que existeix del compositor i que constitueix la principal font d’informació per entendre la magnitud i valor de la seva obra, però també per entendre el seu paper com a referent cultural a l’exili. La major part del fons la conformen partitures originals de Baltasar Samper, composicions d’altres autors dedicades, correspondència entre Samper i Isidor Macabich, caricatures i dibuixos, edicions originals dels volums I i II dels materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya on col·laborà Samper, programes de concerts, separates i revistes diverses. D’altra banda, aquest inventari també ha tret a la llum obres autènticament inèdites i informació desconeguda de la feina de Samper fins aleshores, com per exemple, la creació de la banda sonora d’un mínim de tres pel·lícules.

Diversos especialistes en Samper avalen la compra d’aquest llegat; són els pianistes Miquel Estelrich i Joan Moll, el musicòleg Amadeu Corbera, i el gerent de l’Oquestra Simfònica de les Illes Balears, Pere Bonet. Adjunts, els informes que avalen l’adquisició del patrimoni.

Recuperar aquest llegat, a través de la seva adquisició per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, suposa posar-lo a l’abast dels estudiosos i interessats en la figura de Samper, però també a tota la ciutadania, i així poder recuperar i reivindicar l’obra d’una de les figures més importants de la música i la cultura del nostre país.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *