Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

El Govern de les Illes Balears organitzarà alguns actes per commemorar l’Any Fabra

REDACCIÓ PALMA, 23.02.2018.El Govern de les Illes Balears organitzarà alguns actes per 
commemorar l’Any Fabra. Les Illes Balears participen de l'acte central de la celebració dels 
150 anys del naixement de Pompeu Fabra, figura clau en la codificació i la modernització de 
la llengua catalana

El Govern de les Illes Balears participa en la commemoració de l’Any Fabra que la Genreralitat de Catalunya ha acordat commemorar oficialment. Des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, ha assistit aquest dimecres 21 de febrer a l’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra 2018, en representació de la consellera, al Teatre Zorrilla de Badalona, ciutat on Fabra residí durant gairebé 27 anys.

Pompeu Fabra (Barcelona, 1868- Prada,1948) és l’autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del català contemporani. Fabra va bastir amb rigor intel·lectual l’obra indispensable per transformar la llengua catalana, aleshores reduïda a l’àmbit familiar i literari, en una llengua preparada per respondre plenament a les necessitats de la comunitat que la parla. És una de les figures de la història recent més rellevants pel que fa a la normativa de la llengua catalana, fent-la apta per a tots els estils i funcions. És per això que el Govern de les Illes Balears dona suport a l’Any Fabra.

A banda de l’assistència a aquest acte, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, té previst organitzar alguns actes a les Illes Balears per contribuir a homenatjar el Mestre. En aquest sentit, la Conselleria col·laborarà amb el MapaFabra, un mapa interactiu de geolocalització que testimonia la popularitat del lingüista als pobles i ciutats i que es pot consultar públicament (http://llengua.gencat.cat/ca/anypompeufabra/mapafabra/). La Conselleria, a més, ha demanat la col·laboració dels assessors lingüístics en l’arreplega de llocs de les Illes Balears que duguin el nom de Pompeu Fabra: carrers, parcs, equipaments, etc.

També està previst organitzar algun acte de presentació a les Illes Balears del portal Pompeu Fabra amb què treballa l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i que conté la versió digital de les Obres completes de Pompeu Fabra (2005-20113).

Pàgina web Any Fabra: http://llengua.gencat.cat/ca/anypompeufabra/inici/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *