Inaugurada la restauració del Molí Hidràulic de Lluc

REDACCIÓ PALMA, 20.02.2015

Inaugurada la restauració del Molí Hidràulic de LLuc. El molí de Lluc o el molí de ca s’Amitger està datat al S. XIV. La primera referència documental la trobam el 1302, en un document en el qual el comendador del Temple dóna el consentiment per construir un molí a l’alqueria de Lluc i estableix que aquest es mourà amb l’aigua de les fonts del puig Ferrer, de la font Seuca i les aigües que baixen de Comafreda.

Està ubicat a la vall de Josafat, molt proper al santuari, a la vorera del camí que va des de la finca de Son Amer, propietat del Consell de Mallorca, fins a Lluc i que forma part de la Ruta de Pedra en Sec. Antigament, aquest molí hidràulic tenia un doble ús, per una banda s’utilitzava per moldre gra com a molí fariner i, per l’altra, servia per a serradora de troncs.

El molí s’abastava de l’aigua de la font del puig Ferrer (ubicada dins la finca de Son Amer), de la font Seuca (també anomenada font des Prior o font de la vall de Josafat), així com de l’aigua que baixa des de Comafreda. Una vegada passava pel molí, l’aigua era utilitzada per regar els horts del santuari, lloc que actualment ocupa el Jardí Botànic de Lluc.

Els treballs de restauració del molí hidràulic de Lluc s’han executat sota el projecte i la direcció del Departament de Medi Ambient. Per una banda, mitjançant un conveni de col·laboració, signat el 29 de desembre de 2005, entre la institució insular i el Santuari de Lluc, per desenvolupar la Ruta de Pedra en Sec i per dur a terme actuacions de restauració, conservació i gestió del medi natural a la finca de ca s’Amitger (Escorca) I, per l’altra, en el marc del conveni de col·laboració, de dia 18 de març de 2011, signat entre el Consell de Mallorca i l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) per dur a terme les tasques de restauració del molí.

El projecte ha suposat la intervenció arquitectònica de l’estructura que es trobava en mal estat i la restauració de la maquinària del molí. El pressupost d’adjudicació ha estat de 171.669,24 euros.

S’han fet altres treballs a l’entorn del Molí, a més de les obres esmentades, el Consell de Mallorca ha dut a terme el condicionament de la parcel·la. S’han executat treballs de neteja i s’ha retirat una antiga canonada de fibrociment, que ha estat substituïda per una canalització nova. Igualment, els margers del Consell de Mallorca han executat treballs de recuperació i condicionament als murs i les canaletes. 3 Centre d’interpretració Molí de Ca s’Amitger

El projecte ha permès habilitar les sales com a centre d’interpretació amb l’objectiu de donar a conèixer aquests antics elements patrimonials, com un nou punt d’interès de la Ruta de Pedra en Sec, a l’etapa Tossals Verds – Son Amer. S’han instal·lat cinc plafons informatius sobre l’estructura i funcionament de molí i tres sobre elements relacionats directament amb l’aprofitament d’energies renovables (vent, aigua i animals). El molí també rebrà visites escolars, en el marc del programa d’activitats d’educació ambiental del Departament de Medi Ambient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *