Inaugurades a Can Gelabert les exposicions “Para no hablar de los lirios del campo” de Giovanni Lonardo, “Trencar el concepte” de Josefina Torres i la col·lectiva de la Residence d’Artistes Ifitry

REDACCIÓ PALMA, 11.06.2019. Dijous passat a les 20 hores s’han inaugurat a Can Gelabert 
les exposicions “Para no hablar de los lirios del campo” de Giovanni Lonardo, “Trencar 
el concepte” de Josefina Torres i la col·lectiva de la Residence d’Artistes Ifitry (Marroc), 
amb els artistes Mounat Charrad, Imad Mansour i Mostapha Romli, i l’escriptora 
María José Benito.

L’exposició es podrà visitar fins dia 8 de juliol, de dilluns a divendres de 15:30 a 21 hores i dissabtes de 10 a 13 hores (horari de juliol, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores).

Giovanni Lonardo (Roma, 1963) presenta a la sala del Directori de Can Gelabert l’exposició “Para no hablar de los lirios del campo”. Lonardo es formà com a luthier a diverses ciutats italianes, destacant entre aquestes Cremona. Resident a Mallorca des de fa quinze anys, combina l’activitat de luthier (especialitzat en la construcció d’arpes) amb la de fuster, restaurador i dissenyador de mobles i de làmpades.

Al llarg dels darrers dotze anys ha realitzat nombroses exposicions i tallers a Mallorca i a diversos indrets d’Itàlia. Ara fa sis anys va iniciar una nova faceta artística, basada en el treball amb paper, material que ha utilitzat com a suport per al dibuix de línia clara, els gofrats i escultures de petit i mitjà format, amb predilecció pels mòbils i la representació d’animals (semblants a petits diorames) dins línies molt minimalistes que, malgrat són males de definir, s’emparenten amb el treball dels “animaliers” francesos dels anys 20-30 del segle XX. El 2018 va rebre el segon premi del Certamen d’Arts Plàstiques Vila de Binissalem.

L’artista plàstica i poetissa eivissenca Josefina Torres arriba a Can Gelabert de la mà de Finis Africae Gestió Cultural i de la Fundació Baleària.

L’exposició de Torres, “Trencar el concepte”, té com a punt de partida l’art japonès del Kintsugi, consistent en unir la ceràmica trencada amb or i plata seguint l’ideal segons el qual els objectes romputs no s’han de llençar sinó que cal restaurar-los i convertir-los en una nova peça que tengui més valor i bellesa. Torres hi afegeix el concepte de resiliència, i amb aquests dos nuclis, aquestes dues idees subjacents, desenvolupa una obra feta amb diversos materials que, romputs i tornats a unir amb pintura daurada, són una metàfora de la restauració humana, convertits així en més resistents i forts

RESIDENCE D’ARTISTES IFITRY

Fruit de la col·laboració entre el Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem i la Residence d’Artistes Ifitry,  el passat mes de maig (del 13 al 23 d’aquest mes) els artistes mallorquins Miquel Planas, Luis Maraver i Julio León juntament amb l’escriptor Guillem Frontera varen realitzar una estada a la Residence d’Artistes Ifitry (Ossauira, Marroc). L’escriptor Guillem Frontera va documentar l’experiència i està prevista la publicació d’un quadern amb algunes de les obres que realitzin els altres tres artistes plàstics.  Aquest document  servirà de memòria de l’intercanvi.

La Residence d’Artistes Ifitry és un dels centres de més reconeixement al Marroc. Està dirigit pel fotògraf Moustapha Romli, que també exerceix el càrrec de secretari artístic de la Bienal de Casablanca. El programa de l’estada es va centrar en un doble objectiu: per una banda el treball individual als tallers i per altra, la convivència i participació a les activitats del grup d’artistes residents. La Residence forma part del projecte del Centre d’Art Contemporain (CAC) d’Essaouira.

El Casal de Cultura Can Gelabert, reb entre els dies 1 i 11 de juny al director del centre, Moustapha Roli, juntament amb dos artistes plàstics més i una escriptora. Així, la delegació provinent d’Ifitry està formada pels artistes Mounat Charrad, Imad Mansour i Mostapha Romli, i l’escriptora i artista conceptual María José Benito.

Allotjats a Binissalem, s’ha dissenyat un calendari de visites a institucions i espais culturals de l’illa per al grup d’artistes, i avui dijous dia 6 de juny s’inaugura a les Sales Florentines del Casal una exposició col·lectiva amb les obres que hauran desplaçat des del Marroc (i d’altres que hauran produït al llarg de la seva estada a Binissalem) que abarquen llenguatges diversos com la pintura, la instal·lació, la serigrafia o el vídeo art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *