REDACCIÓ PALMA 30.12.2014
El batle de Palma, Mateo Isern, ha destacat avui a l’acte d’obertura de la Festa de l’Estendard que gairebé 800 anys després de la conquesta de Mallorca “mallorquins i palmesans ens sentim orgullosos de mantenir viva aquesta celebració tan plena de tradició i simbolisme”. Per això ha convidat a tots els palmesans “que formin part d’aquesta celebració”, que viurà demà la seva jornada principal a partir de les 10.15 h. amb la col·locació de l’Estendard Reial de la Conquesta de Mallorca i de la Cimera del Rei Martí a la Plaça de Cort.
En el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Palma, on avui horabaixa l’antropòloga i escriptora Jacqueline Waldren ha llegit el pregó inaugural de la festa, Isern ha cridat a la participació “perquè aquesta festa mantingui la seva vocació original: ser l’expressió d’un sentiment popular, una celebració ben arrelada de la qual som hereus, dipositaris i transmissors a les generacions futures”.
Jacqueline Waldren ha obert avui el programa de la tradicional Festa de l’Estendard amb el pregó “Mallorquins: ahir, avui i demá” amb el qual ha ofert “una visió de fora cap a dins i de dins cap a fora d’una estrangera que ha passat més temps de la seva vida aquí que a qualsevol altra part del món”.
Waldren, vídua de l’arqueòleg i artista William H. Waldren, gran impulsor del coneixement del Myotragus Balearicus, ha reconegut en el seu pregó que “jo no vaig escollir Mallorca; Mallorca em va escollir a mi “i que va ser aquí on va poder tenir” una aventura amb una altra cultura i manera de viure”.
L’antropòloga també s’ha referit a la Festa de l’Estendard, que “evidència els esforços que es fan a l’illa per mantenir, recuperar i revitalitzar la seva història, el seu medi ambient i la seva cultura”. En aquest sentit, ha destacat que “les Illes són un cúmul de realitats contradictòries i complementàries que van des de les seves diverses geografies, la seva importància històrica en el comerç, l’economia i la política, i el reconeixement internacional del seu art, la seva música i la seva literatura, has les diferents cultures i llengües que aporten les comunitats d’estrangers i nous immigrants que hi viuen”.
Jacqueline Waldren, que ha destacat que “una mateixa cultura pot integrar gent molt diferent” i ha sentenciat que “els estereotips són limitadors”, ha assenyalat que “l’emigració massiva de forasters, un turisme en massa cada vegada més nombrós i els residents estrangers procedents de tot el món són elements decisius de les transicions socials, econòmiques i polítiques que s’han produït a l’illa en els últims 40 anys”.
Després d’assumir que “la integració i la coexistència depèn de la comunicació i el respecte mutu”, l’antropòloga ha apel·lat a “la voluntat política de posar sobre la taula la qüestió de l’educació multicultural, la conservació, les energies alternatives i la sostenibilitat de nostre medi ambient”.
En la seva intervenció, també ha destacat que “avui la societat mallorquina -com gairebé tota l’espanyola- se situa a l’avantguarda turística dins i fora de les seves fronteres i vivim uns temps de grans intercanvis i transformacions” recordant, també que “la ciutat de Palma, amb la seva Seu magnífica i els fabulosos palaus, pretén ser reconeguda com a patrimoni de la Unesco i, segons enquestes recents, Palma és ara el segon lloc millor del món per viure”.