Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Jacqueline Waldren llegeix el pregó de la Festa de l’Estendard

REDACCIÓ PALMA 30.12.2014

El batle de Palma, Mateo Isern, ha destacat avui a l’acte d’obertura de la Festa de l’Estendard que gairebé 800 anys després de la conquesta de Mallorca “mallorquins i palmesans ens sentim orgullosos de mantenir viva aquesta celebració tan plena de tradició i simbolisme”. Per això ha convidat a tots els palmesans “que formin part d’aquesta celebració”, que viurà demà la seva jornada principal a partir de les 10.15 h. amb la col·locació de l’Estendard Reial de la Conquesta de Mallorca i de la Cimera del Rei Martí a la Plaça de Cort.

En el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Palma, on avui horabaixa l’antropòloga i escriptora Jacqueline Waldren ha llegit el pregó inaugural de la festa, Isern ha cridat a la participació “perquè aquesta festa mantingui la seva vocació original: ser l’expressió d’un sentiment popular, una celebració ben arrelada de la qual som hereus, dipositaris i transmissors a les generacions futures”.

Jacqueline Waldren ha obert avui el programa de la tradicional Festa de l’Estendard amb el pregó “Mallorquins: ahir, avui i demá” amb el qual ha ofert “una visió de fora cap a dins i de dins cap a fora d’una estrangera que ha passat més temps de la seva vida aquí que a qualsevol altra part del món”.

Waldren, vídua de l’arqueòleg i artista William H. Waldren, gran impulsor del coneixement del Myotragus Balearicus, ha reconegut en el seu pregó que “jo no vaig escollir Mallorca; Mallorca em va escollir a mi “i que va ser aquí on va poder tenir” una aventura amb una altra cultura i manera de viure”.

L’antropòloga també s’ha referit a la Festa de l’Estendard, que “evidència els esforços que es fan a l’illa per mantenir, recuperar i revitalitzar la seva història, el seu medi ambient i la seva cultura”. En aquest sentit, ha destacat que “les Illes són un cúmul de realitats contradictòries i complementàries que van des de les seves diverses geografies, la seva importància històrica en el comerç, l’economia i la política, i el reconeixement internacional del seu art, la seva música i la seva literatura, has les diferents cultures i llengües que aporten les comunitats d’estrangers i nous immigrants que hi viuen”.

Jacqueline Waldren, que ha destacat que “una mateixa cultura pot integrar gent molt diferent” i ha sentenciat que “els estereotips són limitadors”, ha assenyalat que “l’emigració massiva de forasters, un turisme en massa cada vegada més nombrós i els residents estrangers procedents de tot el món són elements decisius de les transicions socials, econòmiques i polítiques que s’han produït a l’illa en els últims 40 anys”.

Després d’assumir que “la integració i la coexistència depèn de la comunicació i el respecte mutu”, l’antropòloga ha apel·lat a “la voluntat política de posar sobre la taula la qüestió de l’educació multicultural, la conservació, les energies alternatives i la sostenibilitat de nostre medi ambient”.

En la seva intervenció, també ha destacat que “avui la societat mallorquina -com gairebé tota l’espanyola- se situa a l’avantguarda turística dins i fora de les seves fronteres i vivim uns temps de grans intercanvis i transformacions” recordant, també que “la ciutat de Palma, amb la seva Seu magnífica i els fabulosos palaus, pretén ser reconeguda com a patrimoni de la Unesco i, segons enquestes recents, Palma és ara el segon lloc millor del món per viure”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *