Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Jornades d’Estudis Locals a Formentera Consell de Formentera​, Institut d’Estudis Baleàrics​

Cultura Formentera
REDACCIÓ FORMENTERA, 14.11.2016. El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni,
 informa que els pròxims 18 i 19 de novembre per primera vegada en els seus 34 anys de recorregut
 les Jornades d'Estudis Històrics Locals de l'Institut d'Estudis Baleàrics es celebraran fora 
de l'illa de Mallorca, concretament a Formentera.

Aquestes jornades, organitzades per l’IEB en col·laboració amb el Consell s’emmarquen dins el programa de Novembre Folk. És la XXXIV edició de les jornades i es faran els pròxims divendres 18 i dissabte 19 de novembre a la sala de Plens i a la d’Actes de Cultura, de Sant Francesc, respectivament.

El coordinador d’aquesta edició és Andreu Ramis, president del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears. La creixent preocupació que es dóna a les Illes Balears per a la preservació del patrimoni immaterial fa que sigui urgent l’actualització conceptual i la posada d’un marc normatiu. Així, l’Institut d’Estudis Baleàrics, seguint el seu model habitual de ponències i comunicacions fetes per especialistes i investigadors, ha trobat adient tractar en l’edició d’enguany la realitat del patrimoni immaterial des de la perspectiva del territori, centrada en quatre grans blocs, segons han informat.

D’una banda es parlarà sobre la documentació, l’inventari i la catalogació d’aquest tipus de patrimoni. Jaume Mascaró (Institut Menorquí d’Estudis) explicarà “l’Inventari del Patrimoni de Cultura Immaterial de Menorca: una oportunitat de dinamització sociocultural”. Altra de les ponències serà sobre la interrelació entre el món vegetal i l’home (etnobotànica), a càrrec de Joan Vallès (Universitat de Barcelona) que dissertarà sobre “Patrimoni material i immaterial en la interfície entre biodiversitat i cultura. Present i avenir de l’etnobotànica”.

La paraula com a expressió patrimonial (etnopoètica, etnoliteratura), serà altre dels temes del que ens parlarà Jaume Guiscafrè (Universitat de les Illes Balears), que centrarà la seva ponència en “Folklore, etnopoesia i processos de patrimonialització”. Per últim, les permanències, les transformacions i els canvis en el patrimoni immaterial és el tema triat per Josep Martí (Institut Milà i Fontanals i Consejo Superior de Investigaciones Cientíticas) que farà la ponència titulada “Patrimoni immaterial: L’esmunyedissa lleugera d’una idea”.

Així mateix, es farà una taula rodona a la cloenda per tal de debatre amb els especialistes convidats, els representants de les administracions públiques de les illes Balears i també de Catalunya, els comunicants i els assistents en general el tema de les permanències, les transformacions i els canvis del patrimoni immaterial.

Visites patrimonials

Per altra banda, també es farà una visita al molí Vell de la Mola, de Formentera. Per tal de facilitar l’allotjament a la vintena de persones vengudes de fora de la Pitiüsa menor, el Consell Insular de Formentera posa a disposició dels assistents la Casa de Colònies de Sant Francesc.

Inscripcions

Les persones interessades a participar en aquest curs gratuït es poden inscriure fins al pròxim dimarts 15 de novembre enviant un email a publicacions@iebalearics.org.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *