Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

El Jurat de la FPEA desmenteix les acusacions de coacció als concursants

REDACCIÓ PALMA, 27.04.2017. El Jurat de la FPEA desmenteix en un comunicat les 
acusacions de coacció als concursants i mala praxis. AAVIB reclama la dimissió 
dels responsables municipals de l'Àrea de Cultura, el regidor Llorenç Carrió i 
la directora general Xisca Niell.

El Jurat triat per a la selecció d’un nou director per a la FPEA – Fundació Palma Espais d’Art, que actualment és l’encarregada de regir els espais municipals d’Art – compost per l’artista Carles Gispert Terrassa, membre i representant de l’AAVIB (Associació d’artistes Visuals de les Illes Balears), Santiago Olmo García, Cristina Ros Salvà, Pietat Solans Blanco i Berta Sureda Berna, ha emès avui un comunicat en què desmenteixen les informacions publicades pel diari la Ultima Hora de Palma.

El diari mallorquí titulava “El jurado que designó al director del Solleric intimidó a los finalistas” i recollia les suposades intimidacions que hauria pronunciat el jurat amb frases com “Igual en unos meses acabas colgada de un garrover“. El diari dóna a entendre que una de les candidates triades en una primera fase hauria renunciat en sentir aquestes i altres amenaces.

Com és lògic, la notícia ha circulat profusament per les xarxes socials i els mitjans de comunicació, situant una altra vegada a l’Àrea Municipal de Cultura de l’Ajuntament de Palma al centre de les crítiques del sector.

Reproduïm íntegrament, pel seu interès, el comunicat enviat pel jurat als mitjans de comunicació:

“Davant les greus acusacions, difamació, revelació de dades confidencials i agressió a la dignitat professional de les persones que vam compondre el jurat per a la selecció de la direcció artística del Casal Solleric i Ses Voltes, els i les membres del jurat volem comunicar:

1. El primer candidat triat pel jurat per a la direcció de la FPEA, Fernando Gómez de la Costa, va ser destituït de manera lamentable per l’Ajuntament, sense que tinguéssim en això cap responsabilitat.

2. En una segona convocatòria, en la qual ens va proposar el mateix Ajuntament tornar a ser jurat, es van seleccionar, amb tots els criteris ètics i professionals que ens confereix la nostra responsabilitat, dues persones com a candidates. Una d’elles va ser considerada No Apta per al càrrec per falta d’experiència professional, traduïda segons el llenguatge que la normativa vigent permet, a través d’una puntuació de 0 punts.

La segona candidata va ser considerada per unanimitat pels i les membres del Jurat com una professional amb una experiència més que notable i uns criteris solvents i innovadors per dirigir aquests centres.

La Directora General de Cultura de l’Ajuntament de Palma va ser qui va comunicar la decisió del Jurado a la persona triada, a més de respondre als dubtes que la candidata tenia sobre els recursos amb els quals expliquen aquests centres i sobre el procés de dissolució de la Fundació Palma Espais d’Art. Després d’aquestes converses telefòniques, la persona seleccionada li va manifestar la seva renúncia.

3. Rebutgem com a manipuladora, falsa i insidiosa l’acusació de qualsevol tipus de pressió, intimidació ni extorsió a cap de les candidates o d’haver forçat a la persona seleccionada a renunciar. Bé al contrari, va anar unànimement triada amb gran satisfacció del Jurado, per la seva experiència professional i per estar altament qualificada, com un bé per a la ciutat de Palma.

4. L’Ajuntament mai ens ha comunicat les raons de la persona candidata per renunciar al càrrec.

5. Denunciem les males pràctiques dels qui han filtrat dades confidencials a la premsa, d’informacions tretes d’un context de cordialitat, amb la suposada fi de culpar al Jurado i legitimar d’aquesta manera que, enfront de les crítiques a la gestió municipal, l’Ajuntament de Palma opti per triar una persona a dit per al càrrec”

Per la seva banda l’AAVIB – en un altre comunicat emès avui a la tarda – ha tornat a demanar la dimissió de la Directora General de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Xisca Niell, i del Regidor de Cultura Llorenç Carrió, tot fent-los responsables de la decisió de nomenar al nou director de la FPEA per part de l’Ajuntament com un càrrec polític i sense el consens, ni la participació del sector de les arts visuals.

Per l’AAVIB, l’Ajuntament de Palma “torna a dinamitar el model de participació ciutadana, democratització i modernització que es va comprometre a liderar. Mostrant una vegada més la seva incapacitat total de gestionar la cultura i fer efectius els acords impulsats per l’aavib i signats per les associacions més representatives”

Per a ells, “la proposta d’anomenar la direcció de la FPEA a dit, Cort insisteix novament en decisions autoritàries unilaterals i se separa radicalment de les bones pràctiques professionals en les arts visuals. El propòsit de la regidoria de Palma de nomenar un nou càrrec polític, en el lloc d’un professional, totalment en contra de les principals línies de treball encetats fa mesos, en virtut de la participació i que ara es veuen frustrades per la politització de la gestió cultural”

Finalment AAVIB expressa la seva solidaritat amb els membres del jurat i rebutja les acusacions de mala pràxis.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *