REDACCIÓ PALMA, 18.10.2017. La mostra, que serà inaugurada aquest dijous, ofereix "Un recorregut fotogràfic per la façana marítima de Palma (c.1860-1960)". Organitzada per l'Arxiu del So i de la Imatge (ASIM) del Consell de Mallorca compta amb la col·laboració de l'associació Palma XXI. Es podrà veure en el Museu Krekovic fins al 28 de desembre
Gèoleg, fotògraf, col·leccionista, estudiós i divulgador de la història de la imatge a les Illes Balears. Andreu Muntaner i Darder és als seus 91 anys un referent, sens dubte, per a molts amants de la fotografia ja que la seva col·lecció de postals, negatius i positius de vidre, màquines fotogràfiques i projectors d’imatge permet resseguir l’evolució de Mallorca des de meitat del segle XIX fins als anys 60 del segle XX. Són un document històric i exemple de la passió de tota una vida. Ara, a més, formen part d’una exposició homenatge organitzada des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, a través de l’ASIM, en col·laboració amb Palma XXI.
“Per a molts serà un record i per a altres un descobriment”, en paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles, “i és, sobretot, un reconeixement a la feina, a la dedicació de tota una vida d’Andreu Muntaner a construir un dels llegats fotogràfics més importants de què disposam a Mallorca. Imatges que són part del nostre patrimoni com a illa i com a societat”.
La mostra s’articula en vuit seccions, una d’elles dedicada a la figura d’Andreu Muntaner i Darder. De llevant a ponent, l’exposició ofereix imatges de “Palma des del cel”, “El Molinar de Llevant”, “La Seu, l’Almudaina i el palau episcopal”, “La Llotja i el Consolat de Mar”, “Els molls”, “Sa Riera i el baluard de Sant Pere” i “El passeig Marítim”. “Són còpies modernes”, explica Francesc Bonnín, responsable de l’ASIM, “hi ha uns quants originals però s’ha optat per còpies de gran nitidesa i resolució per temes de conservació. També hi ha una petita mostra de càmeres i aparells que il·lustren la història de la fotografia”.
Andreu Muntaner i Darder va començar a revelar fotografies als 14 anys, compta amb unes 40 mil postals de Mallorca dins la seva col·lecció i “he tengut l’alegria de conèixer personalment noms destacats d’aquest món com Pep Truyols, en Vila, en Rullan…Record quan es començaren a establir fotògrafs a Mallorca. La fotografia antiga té molt valor com a document. Fins a mitjan segle XX un testament, un document escrit, es duia a l’arxiu per la importància que tenia. No ha passat el mateix, en canvi, amb la fotografia”.
Des de Palma XXI, la seva secretària, Dolores Ladària s’ha mostrat satisfeta amb el resultat del projecte i ha reivindicat la tasca de l’associació “com un grup de gent que esteim preocupats per la nostra ciutat. No només volem recollir el passat perquè en quedi memòria sinó també propostes davant les problemàtiques de tot tipus que té Palma”.
Coincidint amb l’exposició, el 27 d’octubre, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, l’ASIM organitzarà en el Museu Krekovic una taula rodona per abordar la problemàtica que envolta el patrimoni fotogràfic i, especialment, la situació dels arxius i fons que es troben en mans de col·leccionistes particulars amb les dificultats que tenen per assumir la conservació d’aquests.
A la presentació de l’exposicó avui al Museu Krekovic han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, el mateix Andreu Muntaner i Darder, el seu fill, Andreu Muntaner Sans, el responsable de l’ASIM, Francesc X. Bonnín, la secretària de l’associació Palma XXI, Dolores Ladària, el fotògraf Jaume Gual i la responsable del Museu Krekovic, Maria del Mar Gaita.