Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

La Batedora Ruston & Hornsby torna a Manacor

REDACCIÓ PALMA, 15. 05.2019. La batedora ha estat traslladada aquest matí des del 
taller de restauració de Patrimoni historicoindustrial que té el Consell de Mallorca 
a Son Bonet fins a la farinera d’en Beió, a Manacor. La maquinària, que forma part 
de la col·lecció del Museu de Manacor, ha estat restaurada peça a peça durant vuit 
mesos per diferents operaris de la brigada de Patrimoni del Consell. Està previst 
que aquesta peça s’integri en el projecte museogràfic per convertir la farinera d’en 
Beió en centre d’interpretació. 

L’Ajuntament de Manacor és propietari d’una batedora de la marca RUSTON & HORNSBY, que va ser donada per la família Maimó Obrador, amb data de 11 de juny de 2012. Aquesta batedora estava dipositada a un annex de la farinera d’en Beió, propietat també de l’Ajuntament de Manacor, la maquinària de la qual ha estat restaurada per la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Servei de Patrimoni Històric.

L’Ajuntament de Manacor, el febrer de 2015  ja va manifestar l’interès perquè la Unitat de Patrimoni historicoindustrial del Consell de Mallorca en dugués a terme la restauració de la batedora. Finalment, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Manacor, amb data de desembre de 2017, signaren un acord de col·laboració per restaurar la batedora RUSTON & HORNSBY.

Aquesta batedora fou fabricada a la ciutat de Lincoln (Anglaterra), probablement a la dècada de 1910. La seva distribució va correspondre a la firma Múgica, Arellano y Compañia amb seus a Madrid, Pamplona  i Sevilla. La batedora conserva la matricula PM-618 que correspon a l’any 1922. Fins a data d’avui, no és té constància de que una altra batedora d’aquesta marca funcionés a Mallorca.

El personal especialitzat de la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca n’ha dut a terme la restauració; mentre que l’Ajuntament de Manacor ha aportat els materials necessaris. El pressupost de la restauració suma 30.967,26€, dels quals 6.052€ corresponen a material aportat per l’Ajuntament i 24.915€ a mà d’obra, aportada pel Consell de Mallorca.

Els treballs de restauració s’iniciaren el mes de gener de 2018 i varen concloure el mes de setembre de 2018. Fins a data d’avui no ha estat possible traslladar novament la batadora al seu lloc original, ja que per part de l’Ajuntament s’hi han realitzat diverses obres de condicionament.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll ha assistit a les tasques de trasllat acompanyada d’Aina Serrano, responsable de la Unitat de Patrimoni  Historicoindustrial del Consell de Mallorca i Magdalena Salas, directora del Museu de Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *