La Conselleria de Cultura incorpora les projeccions audiovisuals al programa didàctic “Viu la cultura” amb Nàufrags de l’evolució

REDACCIÓ PALMA, 11.01.2019. Els alumnes podran participar en un col·loqui posterior amb el seu autor, Toni Escandell

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports amplia l’oferta del programa didàctic “Viu la cultura” incorporant les projeccions audiovisuals en el seu catàleg d’activitats per als centres educatius de les Illes Balears, en sintonia amb el binomi educació i cultura, com marca el Pla de Cultura de les Illes Balears.

Durant el 2019, a través de “Viu la cultura”, el programa didàctic i cultural que gestiona la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, es projectarà a diverses sales de cinema de les Illes Balears el documental de natura Nàufrags de l’evolució. Aquesta activitat està dirigida als centres educatius i s’acompanyarà d’un col·loqui en el qual els alumnes podran interactuar amb el mateix creador i presentador del documental.

Nàufrags de l’evolució és un documental filmat, dirigit i presentat pel menorquí Toni Escandell i coproduït per IB3 i Paleârtica Films, i ha rebut diversos premis internacionals, com el Premi a la Millor Pel·lícula Europea del Festival de Cinema de la Conservació de la Vida Salvatge de Nova York. Realitzada amb un llenguatge clar i amè per a tots els públics, la cinta audiovisual donarà a conèixer a l’alumnat uns personatges molt especials de les nostres illes, la sargantana balear (Podarcis lilfordi lilfordi) i la planta rapa mosquera (Helicodiceros muscivorus), espècies endèmiques.

Durant el curs del documental, Toni Escandell presenta alguns dels comportaments que han adoptat les sargantanes per poder subsistir en un illot costaner (l’illa de l’Aire) en el qual els recursos alimentaris són escassos i a vegades difícils de trobar. Per aconseguir-ho, han hagut d’aprendre a treure profit de tot tipus de matèria orgànica i a interactuar amb algunes de les plantes de l’illot, com ara la rapa mosquera, el fonoll marí i d’altres.

I és precisament amb la rapa mosquera que manté una de les interaccions més sofisticades conegudes al món. Val a dir també que la planta en si té una manera complexa de reproduir-se i de capturar, mitjançant l’engany, els seus pol·linitzadors naturals, que són les mosques.

Descobrirem què succeeix a l’interior d’una planta en la qual s’esdevenia, des de feia 30 milions d’anys, un secret impensable, que es va revelar durant el transcurs del rodatge del documental.

Aquesta projecció acostarà els escolars una mica més al món de la ciència i de la investigació d’uns personatges de la natura balear i, en definitiva, al nostre patrimoni natural.

La proposta es desenvoluparà de la manera següent:

  1. Projecció al cinema del documental Nàufrags de l’evolució.
  2. Col·loqui amb Toni Escandell després de la projecció. Els alumnes hi podran participar fent-li preguntes.

El documental es projectarà per als centres educatius a diversos cinemes de les Illes Balears. Per fer les reserves, els centres educatius han d’enviar la sol·licitud a través del lloc web de “Viu la cultura”, http://www.viulacultura.com, o al telèfon de “Viu la cultura”, 971 17 78 34 .

Els cinemes i les dates programades són els següents:

MENORCA

Maó
Lloc: Sales Ocimax
Data: 24 de gener de 2019
Hora: 10.00 h

Ciutadella
Lloc: Cinemes Canal Salat
Data: 25 de gener de 2019
Hora: 10.00 h

EIVISSA
Lloc: Multicines Eivissa
Data: 7 de febrer de 2019
Hora: 10.00 h

FORMENTERA
Lloc: Sala Municipal de Sant Francesc
Data: 8 de febrer de 2019
Hora: 10.00 h

MALLORCA
Lloc: CineCiutat
Data: 11 d’abril de 2019
Hora: 10.00 h

Web de “Viu la cultura”: http://www.viulacultura.com/

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *