Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

La mostra de cinema de diversitat afectiva OUT! més internacional, amb films de quinze països

REDACCIÓ PALMA. 12.09.2020.- Per tercer any arriba a Palma una proposta cultural per a visibilitzar la diversitat afectiva, sexual i de gènere de la nostra societat: la mostra de cinema Out! Una tercera edició ajornada de les seves dates originals a causa de la crisi sanitària de la COVID-19 i que finalment se celebra del 8 al 13 de setembre de 2020, amb una activitat el 7 de setembre. 

Aquesta edició marca un punt d’inflexió i una maduresa amb les anteriors, augmentant la durada de la mostra amb set dies de cinema LGTBI i activitats paral·leles. Així, durant una setmana, fins al pròxim diumenge, es projectaran 27 títols, entre llargmetratges, curts i documentals procedents de quinze països, que “aborden des de la no discriminació per qüestions afectiusexuals, d’identitat i de gènere, a la denúncia de la violació de drets humans que es continuen donant a tot el món i a la visibilització dels nous models familiars”, en paraules del director de la mostra, Jaume Fiol.

A més de la secció oficial, hi haurà tres activitats dedicades al debat envers el feminisme, la Sida i la transsexualitat. La primera d’elles serà avui mateix, sota el títol “Dones LBT: sororitat i feminisme”, a les 19 h a l’Aljub d’Es Baluard, amb la projecció del documental “Now you are a woman” (Espanya, 2019) i posterior col·loqui amb la seva directora, Alba Muñoz.  La cineasta ha estat acompanyada avui en la roda de premsa per Jaume Fiol, director del festival; Mateu Malondra, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics; Marcos Augusto, director general de Difusió Cultural de l’Ajuntament de Palma; i Mireia Coves, tècnica de la Mallorca Film Commission.

La seva inauguració, demà dimarts 8 de setembre a les 20 h al Teatre Municipal Xesc Forteza, comptarà amb l’estrena a Balears de la pel·lícula “Port Authority” (Estats Units-França, 2019), de Danielle Lessovitz, una història d’amor ambientada en el món dels salons de ball de Nova York al que la directora estatunidenca explora els temes de la llibertat d’elecció, la identitat i les pressions socials en aquesta pel·lícula produïda per Martin Scorsese. La gala inaugural, presentada pels periodistes Marta Sanpas i Sebastià Munar, comptarà amb l’actuació del musical “Stonewall: Liberació i Orgull”,  de Moirai Teatre. 

El dimecres 9 de setembre, la jornada de projeccions es traslladarà a CineCiutat. La primera sessió, a les 19 h, reunirà en “Out! In Short” la projecció dels curtmetratges “Guillermo en el tejado” (España, 2018), de Miguel Lafuente, un cinta que ens explica la història d’un jove que descobrirà una altra realitat de la mà de Samir, un refugiat sirià; i “Turn It Around” (Països Baixos, 2018), de Niels Bourgonje, sobrer el primer amor a l’adolescència. També es podran veure “Visibles” (Espanya, 2018), d’Enrique Rey, sobre la necessitat de reflexionar sobre la invisibilització del col·lectiu de majors LGTBI; i “No me olvides” (Espanya, 2018), de Ferrán Navarro-Beltrán, que tracta l’amor entre dues dones grans; “Lavender” (Estats Units, 2019), de Mattew Puccini, una mirada commovedora a una relació poc convencional; “Yo soy una nina”, de Richard Zubelzu (Espanya, 2019), sobre la transexualitat en la infància i la importància de la figura dels padrins; i “Cocodrilo”, de Jorge Yúdice (Espanya, 2019), una emotiva història familiar.

També el dimecres, ja a les 21 h, es podrà veure el curtmetratge amb participació mallorquina “Deadpavo” (Espanya, 2020), de Lucía León, Enric Llonch, Judit Serral, Júlia Gaitano, sobre el canvi en les relacions personals amb l’arribada de les xarxes socials; i el llargmetratge “Segunda estrella a la derecha” (Colòmbia, 2019), de Ruth Caudeli, que explora les dificultats de la dona quan arriba a la maduresa.  
El dijous, CineCiutat acollirà a les 19 h la projecció del curtmetratge  documental “Usted no es mujer” (Colòmbia, 2018), de Sebastián Barreto, sobre una comunitat indígena transgènere colombiana; i el documental “Dykes, Camera, Action!” (Estats Units, 2018),  de Caroline Berler, la història del cinema queer a través de les dones que ho van fer realitat. Ja a les 21 h es podrà veure “Kanarie” (Sud-àfrica, 2018), de Christiaan Olwagen, drama musical sobre un jove que descobreix com a través de les dificultats, la companyonia, el primer amor i la llibertat alliberadora de la música es pot descobrir el veritable jo.

 El curtmetratge documental “Dejarse crecer el cuerpo” (Mèxic, 2018), d’Andrea Gudiño, obrirà a les 19 h la primera sessió de divendres 11 de setembre, una docuanimació sobre el gènere. A continuació, serà el torn de la pel·lícula “Retablo” (Perú, 2017), d’Álvaro Delgado, sobre les dificultats que existeixen en certes comunitats per acceptar diferents maneres de viure la sexualitat. A les 21 h, una altra sessió de curtmetratge i llargmetratge amb “Xiao Xian” (Espanya, 2019), de Jiajie Yu Yan, cinta nominada als Goya, que és un viatge introspectiu i personal del despertar sexual de la protagonista, i “Yo, impossible” (Veneçuela, Colòmbia, 2018), de Patricia Ortega, sobre un jove que descobreix que té una condició d’intersexualitat.

La jornada de dissabte 12 de setembre s’obrirà a les 12 h a l’Aljub d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma amb una sessió de cinema positiu protagonitzada pel documental “Sin miedo al VIH” (Espanya, 2018), de David Arteaga, que ofereix una visió sobre l’epidèmia del VIH des dels seus inicis als anys vuitanta fins ara des de la mirada mèdica i personal de les persones afectades.

A la tarda doble sessió a CineCiutat: a les 19 h, projecció del  curtmetratge documental “Suicidrag” (Mèxic, 2018), d’Andrea Pérez, sobre el grup mexicà de drag queens que recorre els carrers i els clubs nocturns de la Ciutat de Mèxic per conscienciar sobre els estereotips de gènere imposats per la societat de consum; seguit del llargmetratge de ficció “Zen sul ghiaccio sottile” (Itàlia, 2018), de Margherita Ferri, que segueix el viatge d’autoexploració de Maia, una adolescent a la recerca de la seva identitat mentre lluita amb l’assetjament dels seus companys. I a les 21 h, el curtmetratge “Os últimos românticos” (Brasil), de João Cândido, al que dos joves comparteixen diferents punts de vista sobre la mateixa trobada sexual, i la pel·lícula “A moment in the reeds” (Finlàndia, Regne Unit, 2018), de Mikko Makela, és un drama íntim sobre la trobada casual de dos homes a la vora del llac finlandès.

La darrera jornada del festival d’enguany començarà a les 12 h del diumenge 13 de setembre a l’Aljub d’Es Baluard amb la projecció del documental “Naranja”, de la sèrie documental “Nosotrxs somos”, sobre la història de la transsexualitat a Espanya, amb la presència del seu director, César Vallejo, i el seu guionista, Paco Thomas.

La sessió de la tarda tornarà al CineCiutat amb la projecció a les 19 h del curtmetratge “Tomboy” (Espanya, 2019), de Román Reyes, una reivindicació de la llibertat de la dona i de l’individu; i el ‘L’animale’ (Àustria, 2018), segona pel·lícula de Katharina Mückstein, que aborda els conflictes entre qui som, com volem ser percebuts, i com podem alliberar-nos de les convencions socials.

Clausurarà el festival, a les 21 h, el llargmetratge ‘Un rubio’ (Argentina, 2019), de Marco Berger, la història d’un romanç ocult entre dos joves que també tenen relacions heterosexuals. 

Les entrades de cada sessió a CineCiutat són 5 euros (4 euros pels socis de CineCiutat), a més, enguany s’han posat a la venda paquets de 4 pelis a 16 euros. Les activitats paral·leles a Es Baluard són gratuïtes. És necessari reservar a totes les activitats a través de la pàgina del festival www.mostraout.es.
   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *