REDACCIÓ PALMA, 29.11.2017. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana celebra enguany el quarantè aniversari de la seva fundació. Aprofitant aquesta efemèride, i amb una voluntat clara de fer balanç i de projectar l’entitat cap al futur, l’entitat organitza aquest Congrés dels Escriptors en Llengua Catalana, coordinat per Sebastià Portell.
El principal objectiu del Congrés és reunir les opinions, l’experiència i les propostes dels escriptors catalans d’avui i tindrà una incidència doble: per una banda, en les directrius futures de l’Associació i, per l’altra, en les polítiques culturals de les institucions del país.
Per l’AELC és l’hora de fer balanç del recorregut que s’ha seguit fins avui a l’Associació però també ho és de recordar el potencial que té la cultura, i més concretament els escriptors i els traductors, en la configuració de les identitats culturals, en la convivència cívica, en la cohesió social i en el camí cap a la igualtat i el progrés. Aquest esdeveniment, doncs, serà una nova eina de participació en el funcionament de l’AELC, que és assambleari, i té com a objectiu principal incidir en l’agenda pública, fer sentir la veu dels agents culturals i reivindicar la cultura com a eix central de les nostres vides.
Marina Garcés i Joana Masó, la literatura com a via per a la creació d’una identitat comunitària
El divendres 1 a les 19.30 h tindrà lloc un diàleg obert al públic genral entre la filòsofa i assagista catalana Marina Garcés i la professora de literatura francesa a la Universitat de Barcelona i investigadora de la Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures, Joana Masó. Gracés i Masó mantindran un diàleg sobre la literatura com a via per a la creació d’una identitat comunitària. En acabar, tindrà lloc una copa de vi i una tertúlia entre el assistents.
Sessions de treball el dissabte
L’endemà a primera hora del matí s’iniciaran les sessions de treball de les cinc línies del Congrés en les que es posaran sobre la taula qüestions com: cal seguir insistint en preguntar-se per què escrivim en català i què implica? Per què seguim qüestionant-nos sobre la nostra llengua escrita? Com han incidit en la literatura catalana les tecnologies digitals i el web 2.0? Un tipus de llenguatge pot quedar obsolet en cinc anys?
Totes aquestes preguntes i moltes més, es debatran en cinc sessions al llarg de dissabte: Com haurem de lluitar pels nostres drets?, coordinat per Guillem-Jordi Graells; Nous canals? Nous públics?, coordinat per Víctor García Tur; La traducció importa estils i corrents, però fins a quin punt pot ajudar a evolucionar la literatura pròpia?, coordinat per Maria Llopis; Estigmes i solucions per als gèneres populars en català. L’exemple del fantàstic, coordinat per Ricard Ruiz Garzón i tancaran les sessions la ponència La tria sobre la llengua: un debat necessari? Coordinat per Silvana Vogt. En aquestes sessions només hi podran participar els socis de l’AELC que ja estan treballant en alguna de les línies de treball.
A les 12.30 h els assistents tindran un descans i l’activitat es reprendrà a les 13.00 h amb la presentació de les conclusions de les cinc línies de treball. Una darrera fase del Congrés que tornarà a estar oberta al públic general i que acabarà amb un vermut per a tots els participants.